Wonen in de stad versus wonen in een dorp

15/01/2021

Ik woon nu bijna een half jaar in dit dorp. Als je me drieënhalf jaar geleden had gezegd dat ik hier zou eindigen, had ik je voor gek verklaard: ik verlangde juist naar de drukte van de stad, al dat lawaai en dat er altijd iets te doen is. Ik dacht dat ik echt een stadsmens was. Nu denk ik dat nog steeds wel een beetje, maar om er middenin te wonen? Nee, dat is niet voor mij weggelegd. Ik heb twee prima jaren gehad in mijn fijne appartement, maar het is goed dat ik me uiteindelijk gevestigd heb in een dorp, denk ik.

Waarom ik koos voor een dorp
Het bleek voor mij onmogelijk om iets passends te vinden in de stad met mijn budget. Ik kwam dan uit op een appartement, nauwelijks groter dan dat wat ik huurde voor veel te veel geld, en dan ook nog niet op de fijnste plekken in Arnhem. Tel daarbij op dat ik graag een tuin wilde (want: heerlijk in de zomer en heel fijn met Jula) en dan werd mijn wens meteen onbetaalbaar. Ik oriënteerde me redelijk snel op dorpen rondom Arnhem en had bij de één een beter gevoel dan bij de ander. Het dorp waar ik nu woon, kwam heel spontaan in me op (dankzij een tip van mijn broer) en bleek een schot in de roos te zijn. Binnen tien minuten ben ik midden in de stad, binnen vijfentwintig minuten ben ik bij Jula’s school en bij mijn ouders. En het is maar een kwartiertje van Jorn vandaan.

Waar ik ook naar op zoek was, was rust. Ik woonde midden in de stad en werd uiteindelijk helemaal gek van alle drukte. Non-stop winkelend publiek om je heen als je naar buiten gaat, lawaai dat van buiten naar binnen kwam, schreeuwende mensen in de nacht: ik was er wel klaar mee. Het was fijn om twee jaar midden in de stad te wonen, maar het vroeg ook veel van me. Ik wilde dan ook ergens wonen waar je niet zoveel te zoeken had als je er niet vandaan kwam. In dit dorp is het enige fijne dat je héél dichtbij de Posbank zit en je vanaf hier de mooiste wandelingen kunt maken door de natuur. Dat is dan ook de enige reden dat het, aan de bosrand, soms wat druk is. Maar daar heb ik gelukkig geen last van.

Mijn sociale contacten
In mijn appartementencomplex in Arnhem had ik best wel veel contact met mijn buren. We waren een soort kleine community in de stad, zo voelde het althans. Hier heb ik minder contact met mijn buren, maar het valt me op dat er wel meer sociale controle is. Zo heeft mijn buurvrouw al een aantal keer Fendi en de buurpoes die met elkaar aan het vechten waren uit elkaar gehaald en hadden mijn buren het onmiddellijk in de gaten toen ik ging proefsamenwonen met Jorn. Ik heb een buurman die altijd naar binnenkijkt, namelijk. Af en toe ontzettend irritant, maar ik kan er ook wel om lachen.

Het is fijn dat ik me meteen heb ingeschreven bij een hardloopgroepje hier in het dorp. Daardoor heb ik snel nieuwe mensen leren kennen. Het is leuk om elke zondagochtend en dinsdagavond dezelfde gezichten te zien en we kletsen ook behoorlijk tijdens het rennen. Dat is altijd leuk. En ergens op je fietsje twee keer per week naartoe gaan geeft een soort verbondenheid met het dorp, merk ik. Na de zomer wil ik graag zangles en ik zag dat ik dat ook hier in het dorp kan krijgen: dat vind ik dan tof, dat ik niet per se naar Arnhem hoef en dat gewoon in de buurt kan volgen.

Verder wonen mijn vrienden overal en nergens en was ik al gewend om een stukje te rijden voor ik hen zag. Dat is dus hetzelfde gebleven.

Wat ik mis aan het wonen in de stad
Ik mis wel eens het gemak van de stad. Even bij een koffietentje afspreken met een vriendin voor een kop koffie zit er nu niet meer in, bijvoorbeeld. Je spreekt dan sneller bij elkaar thuis af en dat is eigenlijk net zo prima (en scheelt een heleboel geld). Cadeautjes kopen was ook zoiets dat altijd gemakkelijk ging, nu moet ik echt iets bestellen of even naar de stad rijden om iets geschikts te vinden. Dat kost gewoon net wat meer moeite. Tegelijkertijd hebben we hier in het dorp ook net voldoende winkels om even met Jula te gaan ‘winkelen’. Dat is iets wat we in Arnhem altijd deden, samen in etalages kijken, en hier nog steeds kunnen doen.

Het was ook handig voor feestjes en gezellige etentjes. Dan kon ik lopend naar huis. Nu moet ik altijd met de auto, de trein of de bus terug. Het scheelt natuurlijk dat we in deze rare tijden geen etentjes en feestjes hebben en ik dat dus ook helemaal niet mis! Maar daar zal ik vast nog wel achter gaan komen als alles met Corona weer wat beter gaat.

Hoe het wonen in een dorp bevalt
Ik ben heel blij dat ik de keuze heb gemaakt om te verhuizen naar dit dorp. Het heeft me écht rust gegeven. In de zomer genoot ik van mijn tuin, nu in de winter geniet ik van mijn gezellige, warme huisje en van het feit dat alles hier gewoon lekker langzaam gaat. O én van het feit dat ik gewoon voor de deur kan parkeren en niet nog vijf minuten door de kou hoef te wandelen naar een parkeergarage.

Ik loop nu binnen een kwartier de Posbank op, waar ik eerder binnen een kwartier pas het centrum uitliep en de drukte kon vermijden. Dat is nog wel het grootste – en meest fijne – verschil. Het geeft zo’n machtig gevoel om hier te rennen door de heuvels, dan voel ik me altijd zoveel sterker dan wanneer ik rende door het centrum van Arnhem met alle mensen die naar me keken. Ik kan echt genieten van lange boswandelingen met vriendinnen, heb dankzij het hardlopen allerlei leuke routes ontdekt en zou niet meer anders willen. Nee, dat is mijn conclusie: ik zou niet meer anders willen.

You Might Also Like

7 reacties

 • Reageer Audrey 15/01/2021 at 09:37

  Mooi dat het je zo goed bevalt! Ik ben opgegroeid in het dorp waar ik nu nog steeds woon. Tijdens mijn studie heb ik wel een paar jaar in een stad gewoond en op momenten vond ik dat best fijn, maar ik wist wel al snel dat het niet iets voor mij zou zijn op de lange termijn.

  • Reageer Anne 15/01/2021 at 12:07

   Ah, wat fijn dat je daar weer bent gaan wonen als dat zo’n fijne plek is voor je. Ik ben opgegroeid in een klein dorpje waar het heel fijn was om klein te zijn, maar ik zou er nu niet meer willen wonen. 🙂

 • Reageer Annelies 15/01/2021 at 14:10

  Dat van de buren die alles gezien hebben is heel herkenbaar, ik ben zo opgegroeid. Dan kwam de buurvrouw al snel aan mijn ouders vragen of ik of mijn zus een nieuw vriendje hadden als ze geregeld dezelfde jongen zagen stoppen.
  Ik heb ook een hele tijd in het stadscentrum gewoond maar ben net verhuisd naar vlak bij waar ik ben opgegroeid en het is toch anders, ik zwaai ’s ochtends enthousiast naar alle buren.

  • Reageer Anne 16/01/2021 at 08:06

   Haha! Dat zou hier ook kunnen gebeuren, ja 😉 En leuk om te horen!

 • Reageer Irene 15/01/2021 at 15:40

  Hé tof hier je nieuwe look! ^^
  Wij wonen in iets wat tussen een dorp en een stad zit, haha :p Het mag van mij wel nog rustiger en ik zou graag meer groen in onze omgeving hebben. We hebben wel een grote tuin die op een relatief rustig weggetje uit komt dus daar ben ik wel heel blij mee. Al ben ik ook wel grote fan van de stad. Maar ik vind het dan denk ik toch fijner om in een rustige, groene buurt te wonen en dan regelmatig naar de stad te gaan dan omgekeerd.

  • Reageer Anne 16/01/2021 at 08:07

   Dankjewel! Was weer eens toe aan iets nieuws 😉 Ik ben het helemaal met je eens, ik vind het ook fijn om rustig te wonen maar wel dicht bij de stad te zijn. Liever dat dan in de drukte zitten en af en toe de rust op zoeken!

 • Reageer Lesley 18/01/2021 at 21:56

  Ik ben zelf meer een stadsmens en toen ik alleen woonde, woonde ik in Brussel. Maar na anderhalf jaar ging ik samenwonen met mijn lief en hij is echt allesbehalve een stadsmens haha. Ik vind de natuur wel leuk en kom er tot rust, maar als ik naar het alledaagse leven kijk, vind ik het wel het allerleukst dat ik spontaan naar een koffiebar kan, kan gaan shoppen zonder dat het meteen een daguitstap word en zo. Maar goed, ik ben wel iemand die (ondanks mijn voorkeuren) overal zo’n beetje kan wonen (als het maar dichtbij een grote stad én dichtbij een station is haha), terwijl ik weet dat mijn lief echt ongelukkig zou zijn in de stad. Dus voorlopig zit ik hier goed 😉

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.