Wat ik allemaal probeerde (maar niet afmaakte)

27/01/2021

Ik schrijf natuurlijk vol enthousiasme over mijn vioolles en hoe dat gaat (dat lees je bijvoorbeeld in deze update) en daardoor lijkt het misschien alsof ik iemand ben die altijd afmaakt waar ze aan begonnen is. Geloof me: dat is niet zo. Ik ben wél altijd op zoek naar nieuwe hobby’s, nieuwe dingen om te leren en wil graag geïnspireerd raken. Dan ga ik iets nieuws leren, iets nieuws proberen en kijken of het bij me past. Maar dat laatste is niet altijd het geval (logisch, natuurlijk). Afgelopen jaar zijn er een aantal dingen geweest die ik geprobeerd heb, maar niet heb afgemaakt. En nee, ik voel me daar niet eens een beetje schuldig over.

Volleybal
Ik heb van mijn achtste tot mijn vijftiende gevolleybald. Ik was er niet per se goed in, vond het wel heel erg leuk om samen een sport te beoefenen en was vooral goed in het aanmoedigen van het team, herinner ik me nog. Ik verlangde vorig jaar erg naar dat teamgevoel en dacht: ik moet weer op volleybal. Ik vroeg een proefles aan (dat ging ontzettend moeizaam, dus dat werkte niet per se motiverend) en op een maandagavond stond ik in de sporthal om te kijken of ik er nog wat van bakte. Dat viel tegen. Ik beloofde iedereen dat ik de week daarop weer zou komen, maar toen ik er goed over nadacht, zou ik daarmee ook mijn enige vrije avondje in de week opgeven. Dat leek me bij nader inzien toch niet zo’n goed idee en dus ben ik afgehaakt.

Deens leren
Ik heb best een talenknobbel. Ik leer nieuwe talen vrij gemakkelijk, kan vaak woorden herleiden en daardoor goed begrijpen en vind het leuk om daarmee bezig te zijn. Daarom leek het me een goed idee om Deens te gaan leren. Ook een beetje omdat Kopenhagen toch wel als mijn tweede thuis voelt en het me heel tof leek om daar naar toe te gaan en dan de taal te kunnen spreken. Ik begon dus met DuoLingo en oefende braaf iedere dag een kwartiertje, maar na drie weken had ik er genoeg van: het ging me te langzaam. En eerlijk? Dat is wel vaker mijn probleem. Ik kan echt ontzettend ongeduldig zijn.

Borduren
Twee jaar geleden kocht ik een borduursetje met de gedachte dat het me zou helpen te ontspannen. Ik zag mezelf al helemaal relaxed op de bank zitten te borduren, met een muziekje op de achtergrond en kaarsen aan. Het kon niet anders dan dat ik daarvan tot rust zou komen. Het tegenovergestelde gebeurde: ik raakte er ontzettend gespannen van! Het frustreerde me dat het niet lukte zoals ik wilde, vond dat ik het beter moest kunnen (of eigenlijk: meteen perfect moest kunnen) en had geen zin om daar in te oefenen. Na twee uur heb ik het werkje dan ook aan de kant gelegd en niet meer aangeraakt.

Een boek schrijven
Ik was vastbesloten: ik ga een roman schrijven. Ik meldde me aan voor een schrijfcursus en begon vol goede moed aan de eerste pagina’s. Maar, des te verder ik in het verhaal kwam, des te meer ik me realiseerde dat een roman niet bij me paste. Het verhaal dat ik wilde vertellen was een heel ander verhaal dan dat wat ik aan het vertellen was. Ik besloot te stoppen met mijn cursus en te stoppen met het schrijven van mijn boek. Ik ben er niet rouwig om: het was de beste keuze, want het paste gewoon niet bij me.

Op mijn 21 for 2021-lijstje prijkt ook weer op nummer 4: een nieuwe hobby proberen. Gewoon, omdat ik het zo leuk vind om nieuwe dingen te ontdekken. Ik ben alweer begonnen met het bijhouden van een bullet journal (maar dat vind ik niet echt een hobby), én heb me aangemeld voor een proefles zang (maar zingen is altijd al mijn hobby, dus dat telt ook niet), dus ik ben nog naarstig op zoek naar iets ander leuks om weer te gaan proberen. Het liefst iets creatiefs, waarbij ik uitgedaagd wordt om iets te maken. Ik heb gemerkt dat ik daar heel gelukkig van word, namelijk.

Tegelijkertijd moet ik mezelf er voor behoeden dat ik niet teveel wil: dat is altijd een valkuil. Dat er zóveel te doen is dat ik uiteindelijk geen tijd meer overhoud voor mijn oorspronkelijke hobby’s als pianospelen en zingen. Dan ga ik me onrustig voelen, krijg ik het gevoel dat ik het te druk heb en vind ik dat ik toch moet doorzetten want ik ben nou eenmaal ergens aan begonnen. Afgelopen jaar heb ik dat – zoals je kunt zien – wat meer losgelaten en geprobeerd om alleen die dingen te doen die ik écht heel leuk vind.

You Might Also Like

7 reacties

 • Reageer Esther 27/01/2021 at 10:49

  Oh! Zooooo herkenbaar!! Een creatieve geest hebben is een zegen maar soms… 😉

  • Reageer Anne 27/01/2021 at 16:14

   Haha, dat zeg je mooi!

 • Reageer Laurine 27/01/2021 at 16:33

  Heel herkenbaar. Waarom zijn we zo streng voor onszelf als we iets niet afmaken? Je weet toch niet of je iets leuk vindt als je het niet probeert? En we hebben nu eenmaal maar 24 uur in een dag en wat een zonde zou het zijn als we die niet zouden besteden aan die dingen die we het liefste doen.

  • Reageer Anne 27/01/2021 at 16:37

   Goede vraag! Ik denk dat ik altijd geleerd heb om dingen netjes af te maken, dus dan voelt het verkeerd als je vroegtijdig stopt. Terwijl het inderdaad meer dan logisch is dat je niet alles leuk vindt 🙂

 • Reageer Evelien hissink 28/01/2021 at 12:06

  Als je nooit iets probeert…. Kun je er ook nooit over mee praten,😉

 • Reageer Truusje - De Sandwichformule 29/01/2021 at 11:49

  Ah, dat ongeduldige herken ik. Ik wil het liefst ook direct ergens steengoed in zijn, want ik ben erg perfectionistisch. In combinatie met weinig geduld is dat niet altijd even fijn, haha. Mijn oplossing? Toch maar accepteren dat dingen niet vanaf het begin perfect gaan en toch maar geduld opbrengen om beter te worden. En heel erg genieten van de progressie die ik boek. Het is zo leuk om te merken als je ergens beter in wordt.

  Ik heb ook een talenknobbel en ben ook met Duolingo bezig. Ik ben mijn Frans aan het oppakken. Tot op heden vind ik het nog erg leuk. Ik ben al 27 dagen op rij bezig en weet alles nog van de middelbare school, dus erg moeilijk is het nog niet. Ik ben erg benieuwd wanneer het wat moeilijker gaat worden, ik zou er echt graag beter in worden. Ik hoop het vol te houden, ik ben erg benieuwd of het me gaat lukken. 🙂

 • Reageer Irene 30/01/2021 at 11:17

  Met borduren ben ik ook begonnen. Ik vond het nog wel leuk maar niet om lang na elkaar te doen en ondertussen is het ook alweer een jaar ofzo geleden dat ik nog iets geborduurd heb. Maar ik wil wel heel graag een t-shirt ofzo borduren, alleen komt dat er nooit van.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.