Wat iedere dag bloggen me oplevert

09/02/2021

Het begon met een idee in december: het leek me leuk om de hele maand iedere dag een blogpost te schrijven. Gewoon, omdat ik graag een doel wilde hebben en benieuwd was wat het me zou brengen. Ik maakte geen vooropgezet plan, maar schreef gewoon iedere dag een stukje over datgene wat me op dat moment bezighield. Soms was dat iets kleins, de andere keer iets groots. Ik bleef schrijven. Iedere dag schreef ik trouw een stukje en toen het ineens januari werd, besloot ik om daar maar mee door te gaan.

Nu is het 9 februari en doe ik het – met uitzondering van twee dagen – nog steeds! Daar ben ik best trots op. Ik weet niet hoe ik iedere keer weer iets verzin om over te schrijven, maar tot nu toe is het bijna elke dag nog gelukt. Waar ik voorheen nog wel eens worstelde met het drukken op de ‘publiceren’-knop omdat ik iets niet goed genoeg vond, twijfelde of ik het wel moest delen of andere bezwaren voelde, probeer ik nu juist zonder schroom te schrijven. Ongeacht wat de wereld daar van vindt, eigenlijk. En dat levert me meer op dan ik in eerste instantie had verwacht!

Het geeft me structuur
Ik schrijf niet iedere dag op hetzelfde moment, ik maak geen content planning en negen van de tien keer weet ik niet waar ik over wil schrijven totdat het op papier staat. Maar toch geeft iedere dag een stukje schrijven me een beetje structuur, merk ik. Het schrijven van een dagboekje op zondagavond, bijvoorbeeld, maar ook overdag achter mijn laptop kruipen en bedenken waar ik nu weer over wil schrijven. Het vaste ritme en de herhaling zorgen ervoor dat het vertrouwd voelt. En dat is fijn, zeker in deze tijden.

Het zorgt ervoor dat ik reflecteer
Al die micro-avonturen die ik beleef, alle posts die ik schrijf over hoe ik mij voel, hoe ik met een bepaalde situatie ben omgegaan, zelfs de dagboekjes: het zijn allemaal reflecties. Het dwingt me om even stil te staan bij wat er is en te voelen hoe ik dat ervaar. Er van een afstandje naar te kijken. Soms vallen puzzelstukjes echt op hun plaats als ik iets aan het schrijven ben. Dan begrijp ik ineens waarom ik me gedraag zoals ik doe, bijvoorbeeld. Of dan kan ik bepaalde verbanden met elkaar leggen.

Het houdt me in beweging
Pf, als er iets is wat er met me gebeurt tijdens deze lockdown dan is het wel dat ik tot stilstand kom: het kost me echt heel veel moeite om nog dingen te blijven ondernemen, ik zie overal tegenop. Juist omdat ik zo weinig nog doe. Het schrijven zorgt ervoor dat ik wél bezig blijf. Vaak ga ik, nadat ik geschreven heb, even pianospelen of zingen omdat er dan iets creatiefs in mij wakker is geschud, lijkt het wel.

Het zorgt ervoor dat ik de fijne dingen blijf zien
Ik schreef het al eerder: als de dagen zo op elkaar lijken en er zo weinig mogelijk is, vind ik het heel moeilijk om de fijne dingen nog te kunnen zien. Door het schrijven ontdek ik dan weer dat er heus wel leuke dingen gebeurd zijn, dat ik echt wel genoten heb en dat ik ook mag genieten van de rust, hoe lastig dat ook is. Het maakt ook dat ik bewuster leef: ik probeer alles te onthouden wat ik meemaak omdat ik er misschien over kan schrijven, ik zie alles ineens als een potentiële blogpost.

Ik weet nog niet of ik dit het hele jaar, of het hele kwartaal, of weet ik hoe lang vol blijf houden. Het is geen vooropgezet plan. Ik heb nu de ruimte en rust om zoveel te kunnen schrijven, maar als over een tijdje het leven weer in volle gang is, vind ik die tijd misschien niet meer. Desalniettemin wil ik wel proberen om het zo lang mogelijk te blijven doen, want a) het levert me zoveel op en b) ik vind het écht heel leuk. Schrijven is gewoon één van mijn grootste passies en daar kan ik bijna geen genoeg van krijgen.

You Might Also Like

16 reacties

 • Reageer Johanna 09/02/2021 at 11:51

  Leuk dat je er zo veel uithaald. Ik lees je posts graag. Misschien vind ik niet elke even interessant, maar meestal wel. Dus succes met het schrijven.

  • Reageer Anne 09/02/2021 at 19:16

   Dankjewel Johanna, leuk om te horen!

 • Reageer Robin Schrijvers 09/02/2021 at 12:15

  Heel fijn dat je er zo mee bezig bent. Als lezer vind ik het ook super dat je jezelf zo bloot geeft. Je zet je zelf niet enkel instagram-gewijs in de kijker, maar je laat ook die minder leuke kantjes zien. Ik hou van dat soort puurheid, doe je goed en ik hoop dat je dat zo kan volhouden!

  • Reageer Anne 09/02/2021 at 19:17

   Dankjewel Robin, dat is leuk om te horen! Ik ben me er wel van bewust dat ik veel deel en vraag me soms wel eens af of dat niet teveel is, aan de andere kant heb ik weinig te verbergen dus ach. Dan zet ik mijn schroom weer opzij. 😉

 • Reageer Shirley 09/02/2021 at 19:55

  Ik vind het knap! Doordat ik weinig doe, ben ik redelijk inspiratieloos. En na een werkdag achter de laptop, probeer ik iets anders te doen. Niet altijd met succes. Soms hang ik met mijn telefoon op de bank en lees ik blogs 😉 Mijn One Line a Day-boekje vul ik wel elke dag. Stilstaan bij de fijne dingen van een dag vind ik wel heel erg fijn.

 • Reageer Giovanna Jansen 09/02/2021 at 20:27

  Wat goed dat je elke dag blogt en wat mooi dat het je zo veel oplevert!

 • Reageer Tea 09/02/2021 at 21:40

  Je bent echt goed bezig! Ook hoe je allemaal verschillende onderwerpen hebt en allemaal fijn geschreven.

  Doet me ook denken aan de goede oude blog tijden.

  • Reageer Anne 10/02/2021 at 20:14

   Thanks! Ik ben er zelf ook erg content mee, haha. Twijfel soms nog wel of iets de moeite waard is om te delen, maar ik heb bedacht dat ik die kritische stemmetjes in mijn hoofd gewoon eens ga negeren 😉

 • Reageer Kelly 09/02/2021 at 21:45

  Prachtig omschreven en heel herkenbaar! Ik hoop dat je nog een hoop mooie en minder mooie hersenspinsels met ons gaat delen.

  • Reageer Anne 10/02/2021 at 20:14

   Dankjewel Kelly, superlief!

 • Reageer Stella 10/02/2021 at 09:01

  Ik kan me dit gevoel ZO goed voorstellen; zo fijn. Ik had dit soort flows vroeger ook vaak en ik genoot daar echt van (: Voor mij wakkerde het inderdaad ook echt een creatieve sprankel aan destijds. Ik krijg ook wel een beetje de schrijfkriebels van jouw berichtjes juist! Sterker nog: Ik ben ook ineens weer meer gaan schrijven. En stiekem heeft jouw flow mij dus ook een beetje aangestoken, waarvoor dankjewel natuurlijk (: Ik hoop dat je er nog lang lekker plezier in houdt. Liefs!

  • Reageer Anne 10/02/2021 at 20:15

   Ah, dat is echt ontzettend leuk om te horen. Dankjewel! Het lijkt me echt heel tof als het bloggen weer een beetje gaat opleven, dus schrijf vooral. Geniet altijd erg van jouw schrijfsels! 🙂

 • Reageer Gerinda 10/02/2021 at 09:06

  Mooi verwoord. Je blogs zijn erg leuk om te lezen en ik vind het knap dat je elke dag weer iets bedenkt om te schrijven. Ik doe nu een social media vrije maand – geen Instagram, Facebook en YouTube + deze maand geen blogs plaatsen, maar ik mag wel blogs lezen – dus ik ben wel blij dat je zoveel blogt! Ik vind het persoonlijke juist heel leuk. Onder andere jouw blog heeft me aan het denken gezet en vanaf maart komen er meer persoonlijke berichten op mijn blog 🙂 Dus bedankt voor de inspiratie!

  • Reageer Anne 10/02/2021 at 20:15

   Dankjewel Gerinda, dat is lief. En ja, heel knap zo’n social media vrije maand. Dat is iets waar ik ook wel eens over zit te denken, maar vind het zo moeilijk! Ik geloof dat ik toch een beetje verslaafd ben. En tof, heel graag gedaan <3

 • Reageer Saskia 10/02/2021 at 09:41

  Fijn dat je er zoveel uithaalt. Ik ben juist daarmee gestopt een aantal jaren geleden en voelt voor mij juist erg fijn 🙂

  • Reageer Anne 10/02/2021 at 20:16

   Ja, dat kan ik me ook wel voorstellen. Denk dat het ook wel een beetje met timing te maken heeft 🙂

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.