Waarom ik tóch weer een 21 for 2021 lijstje maak

27/11/2020

Weten jullie deze lijst nog? Daar was ik vorig jaar heel enthousiast over. Ik wist zeker dat het me zou helpen om bepaalde doelen af te strepen die ik anders niet zou behalen en ik vond het vooral heel erg leuk om er over na te denken wat ik allemaal wilde gaan doen in het nieuwe jaar. Ik hou net zoveel van vooruitkijken als van terugblikken (mijn jaaroverzichten zijn echt mijn lievelingsposts op mijn blog, maar in de ‘nieuwe tijd’ heb ik er nog geen één geschreven!) en ik vind het heerlijk om te fantaseren wat me allemaal te wachten staat in het nieuwe jaar.

Nog even over dat lijstje van vorig jaar
Tja, veel punten heb ik niet kunnen afstrepen. Dat had er vooral mee te maken dat Corona kwam en het grootste gedeelte van mijn reisplannen al afgezegd moest worden, waardoor ik die punten sowieso niet meer zou halen. Zo zou ik bijvoorbeeld naar Madrid gaan met Jorn en wilde ik ook nog een paar dagen met mezelf op vakantie. Dat lukte allemaal niet. Er waren ook punten die sluimerden in mijn gedachten, zoals het leren budgetteren: ik vind daar niets aan, doe het liever dan ook niet, maar had door mijn lijstje echt het gevoel dat ik het wel moest doen. Vervolgens deed ik het één maand en stopte ik daarna weer. Echt zonde.

Dit keer ga ik er iets minder ambitieuze doelen opzetten: vijftig boeken in een jaar lezen als je nooit leest, is écht veel. En doordat ik de lat zo hoog legde, zorgde dat er automatisch ook voor dat het lezen van een paar boeken dit jaar niet echt als een succesje voelen, terwijl ik dus al meer gelezen heb dan in de jaren daarvoor. En mijn voornaamste doel was eigenlijk om het lezen weer op te pakken: dat is dus gelukt. Soms pakte ik dus niet de kern van mijn doel, maar verbond ik er een kwantitatief doel aan dat de lading niet dekte. Dat wil ik anders gaan doen. Ik heb gewoon op school geleerd om alles meetbaar te maken, dus dat doe ik dan ook braaf nog steeds, haha.

Reflecteren
Wat ik echt heel fijn vond aan het maken van zo’n lijst en er regelmatig op terugkijken (hier kun je bijvoorbeeld een update lezen en hier ook) is dat je er automatisch van leert. Welke doelen zijn realistisch en welke ga ik toch niet halen? Waar krijg ik energie van en wat laat ik liever links liggen? Dat was bijvoorbeeld met het leren budgetteren het geval: ik vind daar niets aan, doe het alleen omdat het móet en het sluimerde dus ook steeds in mijn gedachten. Terugkijkend had ik er gewoon aan moeten beginnen met één methode (en niet drie verschillende door elkaar proberen om het ‘uit te testen’) en komt leren budgetteren dus ook voor volgend jaar weer op mijn lijstje. Ik heb dit jaar in ieder geval geleerd hoe ik het niet moet doen, dat ik het wel belangrijk vind, maar dat het me ook energie kost. Die tijd moet ik het dus ook geven.

Tegelijkertijd vond ik het heerlijk om te schrijven over mijn nieuwe hobby: viool leren spelen. Dat voelde echt als een sprong in het diepe, om iets helemaal nieuws te leren. Ik ben zó blij dat ik het gedaan heb, want het heeft me heel veel gebracht. Het heeft me geleerd dat het nooit te laat is om nog iets te leren, dat je geduld moet hebben, dat het leerproces er één is met ups en downs en dat iets nieuws leren heel goed is voor je zelfvertrouwen. Dat wist ik natuurlijk allemaal al wel, maar door erover te schrijven werd ik nog eens bevestigd in deze uitkomsten. En voelde ik me nóg sterker.

Over mijn lijstje van volgend jaar
Ik ben al druk aan het fantaseren wat daar allemaal op moet komen te staan. Ik ga in ieder geval iets héél spannends doen en dat wordt nummer 1 op de lijst. Als dat me al zou lukken om volgend jaar voor elkaar te krijgen, dan ben ik heel erg dankbaar en trots. Het is natuurlijk nog onduidelijk hoe het er volgend jaar Corona-technisch uit gaat zien, dus ik ga proberen om wat minder reis- en uitjes-doelen op te schrijven en me meer te focussen op de doelen die met mezelf te maken hebben. Zonder dat het allemaal persoonlijke ontwikkeling wordt hoor, want jee – dan wordt het hard werken!

 

You Might Also Like

9 reacties

 • Reageer Angélica 27/11/2020 at 09:26

  Jaaa leuk! Ik schrijf er niet over op mijn blog maar maak wel elk jaar in mijn bullet journal een lijstje met doelen voor het jaar. Solo op vakantie gaan stond ook op de mijne voor 2020, echt zo jammer dat dat niet gelukt is 🙁 Hoop toch een beetje op volgend jaar!

  • Reageer Anne 30/11/2020 at 11:31

   Ah ja, je bulletjournal is daar ook een mooie plek voor. Ben wel benieuwd wat er allemaal op jouw lijstje staat! Ik hoop ook op volgend jaar, ik mis het zo om even weg te gaan!

 • Reageer Audrey 27/11/2020 at 10:25

  Ik heb nog nooit zo’n lijst gemaakt, maar dat je er inderdaad altijd van leert (wat vind ik oprecht leuk en waar zie ik tegenop) vind ik eigenlijk wel een heel goede om het misschien toch eens te doen. Ik ga er eens over nadenken voor mezelf. Enne: ben erg benieuwd naar de jouwe!

  • Reageer Anne 30/11/2020 at 11:31

   Leuk! Dit jaar was mijn eerste en ik vond het echt heel veel inzicht geven inderdaad, dus wat mij betreft is het een aanrader 😉

 • Reageer Geri 27/11/2020 at 12:27

  Ik maak er elk jaar ook een. Maar bedacht nooit er het jaartal aan te koppelen. Vind het een leuk idee. Ik ga het ook doen. Goede overwegingen heb je bij wat er wel en niet lukte.

  • Reageer Anne 30/11/2020 at 11:32

   Dankjewel Geri! Veel succes met het maken van jouw lijstje!

 • Reageer Saskia 30/11/2020 at 08:14

  Leuk! Ik ben nu wel erg nieuwsgierig naar nummer 1 😉

  • Reageer Anne 30/11/2020 at 11:32

   Jaaa, dat snap ik! Hij komt eind december online ;-)!

 • Reageer Irene 01/12/2020 at 14:55

  Ik ben ook nieuwsgierig naar je lijstje! Ik had er dit jaar ook eentje maar kon ook niet zoveel schrappen door corona. Ik begin op 1 januari met een nieuw Day Zero Project en ik denk dat ik het daar eventjes bij ga houden.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.