Waar ik stiekem mee bezig was het afgelopen jaar

10/12/2020

Ik deed iets waar ik niet over schreef. Dat gebeurt wel vaker – ik schrijf namelijk niet over álles – maar dit is iets waar ik eerder wel eens over geschreven heb op mijn vroegere blog, vaak zelfs. Op de één of andere manier voelde het nog niet helemaal goed om te delen omdat ik niet wist in welke vorm ik dat moest doen. Een lang verhaal kort: ik ben bezig met gezonder leven. Dat heb je vast wel gelezen tussen de regels door. Gezonder leven betekent voor mij ook afvallen, maar afvallen gaat in mijn geval niet eens zozeer over de kilo’s kwijtraken, maar over een andere relatie met eten krijgen. En met mezelf.

Hoe het eerst was
Mijn gezonder-leven-reis is een hele lange. In het verleden, zo’n vijf jaar geleden, viel ik al eens dertig kilo af. Dertig! Dat is een boel, hè? Ik deed het door heel weinig te eten en veel te bewegen en wist zeker dat ik die dertig kilo nooit meer aan zou komen. Ik wilde schrijven ‘ik zat zo goed in mijn vel toen,’ maar dat is niet waar. Ik vond mezelf nog steeds te zwaar, zag alleen maar vetrolletjes waar ze niet hoorden te zitten en dacht dat ik nog minstens tien kilo kwijt moest raken om er normaal uit te zien. Geloof me, als ik foto’s terugkijk van die periode durf ik met zekerheid te zeggen dat dat écht niet het geval was.

Medicatiekilo’s
Het gewicht wist ik er lange tijd af te houden. Ik kwam wel een paar kilo aan, maar viel dan ook weer een paar kilo af. Ik bleef eigenlijk steeds rond hetzelfde getal zweven en dat is prima, denk ik, totdat ik met mijn medicatie begon. Ik had van tevoren al met mijn psychiater besproken dat ik een bepaald soort medicijn niet wilde slikken omdat ik bang was dat ik er erg van aan zou komen. Dat leek me niet wenselijk. Hij was het met me eens en we startten een experimentele behandeling. Die pakte heel goed uit! Totdat ik begon met een extra anti-depressivum omdat het niet goed ging en de kilo’s er aan vlogen. Echt. Het was niet normaal: zonder dat ik er moeite voor hoefde te doen, kwam ik anderhalve kilo per week aan. Totdat ik ineens vijfentwintig kilo zwaarder was dan een paar maanden daarvoor. Ik besloot te stoppen met het medicijn, want inmiddels had ik meer last van dat te zware lijf dan van mijn moeilijke hoofd.

De beweegkuur
Vlak voordat ik stopte met het medicijn besloot ik me aan te melden voor een beweegkuur. Daarbij word je twee jaar lang begeleid door een diëtist, fysiotherapeut en leefstijlcoach op het gebied van voeding en bewegen. Door mijn jarenlange lijn-ervaring weet ik al een heleboel, maar nog niet alles. Het leek me vooral fijn om een beetje steun te krijgen en een goede stok achter de deur te hebben. Eens per zes weken zie ik mijn leefstijlcoach en bespreken we hoe het gaat met voeding en bewegen. Ze geeft me tips om anders te eten, helpt me om meer te bewegen, maar heeft me vooral geleerd om anders naar voeding en mijn eigen lichaam te kijken. Waar ik eerst al het voedsel als een grote vijand zag (dat stamde nog uit mijn vorige lijnperiode), zie ik nu dat eten nodig is om je lichaam voldoende voedingsstoffen te geven en dat het zonder gewoon niet zo goed kan functioneren. Ik ben gestopt met emotie-eten, weet op welke momenten ik honger krijg en de neiging heb om te snaaien (en ben die momenten nu dus voor) en sta mezelf iets toe op de momenten dat het past. Daarnaast ben ik natuurlijk heel actief bezig met bewegen. Ik loop drie keer in de week hard met mijn hardloopgroepje.

De score na een jaar
Vandaag was mijn jaarmeting. Een jaar later. Waar ik vroeger ontzettend zenuwachtig zou zijn geweest, wist ik nu wat er zou gaan gebeuren. Ik was zwaarder dan de meting daarvoor (doordat ik nog wat extra kilo’s aankwam dankzij de medicatie), maar scoorde hoger op de gezondheidslijst. Ik gaf aan niet meer somber of angstig te zijn (een hele verbetering die zeker ook met voeding en bewegen te maken heeft), mijn bloeddruk was lager én ik had meer spiermassa aangemaakt. Het allerbelangrijkste? Ik zit veel fijner in mijn vel. Ja, ik ben nog steeds te zwaar en nee, daar ben ik nog steeds niet oké mee. Desalniettemin kan ik de neiging onderdrukken om mezelf uit te hongeren en ga ik het dit keer anders aanpakken. Ik weet wat ik moet doen, ik weet hoe ik het moet doen en ik weet dat ik het kan. En dat is zó’n fijn gevoel!

Mijn plan voor volgend jaar
Het komende jaar ga ik me dus richten op het verliezen van de kilo’s, maar niet zo obsessief als in het verleden. In het afgelopen jaar ben ik niet zoveel afgevallen als ik had gewild, maar ik heb wel een gezonde relatie met voeding gekregen. Ik heb geleerd dat sporten leuk kan zijn en je veel kan brengen, lichamelijk én geestelijk. Ik heb geleerd hoe belangrijk het is voor mij om me gezond te voelen en goed voor mezelf te zorgen en dat dat niet gekoppeld hoeft te zijn aan een bepaald getal op de weegschaal: ik voel me veel fitter dan een jaar geleden en dat terwijl ik zelfs wat zwaarder was dan vorig jaar. Ik weet dus zeker dat het me gaat lukken om het dit jaar anders aan te pakken dan voorheen en te slagen in het behalen van mijn doel.

Misschien ga ik er hier nog wel vaker over schrijven, misschien ook niet. Wat ik het allerbelangrijkste vind aan dit onderwerp is dat het er vooral om gaat of je je fijn voelt in je lijf. Ik heb dat lange tijd niet gedaan, misschien zelfs wel nooit, tot nu toe. Mijn doel om af te vallen (of eigenlijk: gezonder te worden) is dus niet zozeer gericht op mezelf een beter gevoel te geven door dat getal omlaag te zien gaan, maar om me beter te voelen door wat ik mezelf durf toe te staan en dat is goede voeding en voldoende beweging. Ik heb geleerd dat ook ik het waard ben om goed voor te zorgen en dat wil ik, na al die jaren, nu eindelijk eens blijven volhouden.

You Might Also Like

4 reacties

 • Reageer Annelies 10/12/2020 at 08:00

  Knap welke inzichten je gekregen hebt. Ik worstel momenteel ook met gezonde voeding. Ik slaap zo slecht dat ik overdag op een gegeven moment gewoon naar de suiker grijp om energie bij te tanken. Ik zou dan natuurlijk beter andere dingen doen, maar daar heb ik gewoon de fut niet voor. Ben nu wel bezig om dat slaapprobleem hopelijk eindelijk van de baan te krijgen en hopelijk volgt de rest dan ook.

 • Reageer Saskia 10/12/2020 at 08:01

  Mooi dat je hier zo op deze manier mee bezig bent. En de kilo’s zeggen inderdaad niks het is maar hoe je jezelf voelt in je eigen lijf. Succes met alles, maar het gaat vast allemaal wel lukken met deze motivatie 🙂

 • Reageer Audrey 10/12/2020 at 09:59

  Wat een mooi artikel! Ik ben heel blij om te lezen dat je je nu zo gezond en fit voelt. Dat is inderdaad het allerbelangrijkste, al snap ik wel dat je graag ook nog wat af wil vallen. Medicatiekilo’s voelen ook zo zuur en oneerlijk, lijkt me.

 • Reageer Angélica 11/12/2020 at 09:21

  Ha, wat goed dat je hier zo mee bezig bent. Het lijkt me zo rot dat als je zo hard bezig bent geweest om af te vallen, het weer aan komt door medicatie 🙁 Het klinkt alsof je al veel geleerd hebt de afgelopen jaren 🙂

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.