Voldoende rust nemen

13/03/2020

Ik val een beetje in de categorie mensen die altijd maar doorgaan. Geen wonder dat ik uiteindelijk omviel op mijn werk – alleen maar doorgaan als er in je privéleven heftige dingen gebeuren, is niet te doen. Dat heb ik inmiddels geleerd. Maar ook nu ik veel meer rust zou kunnen pakken (in theorie dan) vind ik het nog moeilijk om dat ook daadwerkelijk te doen. Het liefst plan ik mijn dagen vol met afspraken, van het één naar het ander. Het geeft me het gevoel dat ik productief ben, dat ik veel gedaan krijg en ik heb dan niet in de gaten dat ik eigenlijk gewoon ontzettend moe ben. Ik ben er nu wel achter dat dat doorstuiteren ook een hele fijne manier is om niet stil te hoeven staan bij hoe je je voelt, dus doorgaan zorgt ervoor dat het lijkt alsof mijn energie hoog is. Terwijl ik juist merk dat ik, zeker sinds ik mijn medicijnen gebruik, echt wel een energetische beperking heb en niet meer kan wat ik voorheen allemaal deed. Maar dat is nog best moeilijk om toe te geven.

Negen van de tien keer wil ik ‘s avonds om acht uur naar bed, omdat ik zo uitgeput ben. Dat is niet hoe ik het wil. Vaak plan ik een paar van die drukke dagen achter elkaar en heb ik er dan een dag tussen zitten waarop ik tot rust kan komen en stort ik dan meteen helemaal in. Dat betekent in mijn geval dat ik de deur niet uit kom, de hele dag in mijn pyjama rondhang en allerlei hersenloze activiteiten onderneem. En vooral: me niet echt fijn daarbij voel. Want natuurlijk is er niets mis met zo’n dagje helemaal niets doen, maar in mijn geval heeft het ook een groot effect op mijn stemming. En dat is zonde.

Afgelopen week was ‘mijn’ sociaal psychiatrisch verpleegkundige bij me en met hem besprak ik het onderwerp rust nemen. Dat is een terugkerend thema in onze gesprekken, omdat hij er inmiddels ook wel achter gekomen is dat dat voor mij nogal een uitdaging is. En dat is een understatement. Eigenlijk zou ik volgens hem een bepaald ritme moeten hanteren waarbij ik na iedere activiteit even rust. Op die manier laad ik weer op voor de volgende activiteit en zorg ik ervoor dat ik mijn energie niet zo weg laat lopen als ik nu doe.

We gingen samen op zoek naar een app die ervoor zorgt dat je automatisch een herinnering krijgt na een activiteit om te gaan rusten. Die bestaat niet (of wij hebben ‘m niet gevonden, in ieder geval). Uiteindelijk bedachten we om in mijn gewone agenda-app in mijn telefoon de rustmomenten te plannen en daar een herinnering aan toe te voegen. En dat vooral op de dagen dat ik veel afspraken heb.

Ik denk dat het belangrijkste is dat ik die rustmomenten daadwerkelijk ga plannen. Ik heb me nooit gerealiseerd, in de tweeëndertig jaar die ik al op deze planeet rondwandel, dat ik niet bepaald een planwonder ben en vooral alles maar doe zoals het me aan komt waaien. Toen ik met iemand samen was die wel graag wilde plannen, deed ik het iets meer, maar vanuit mijzelf komt het niet echt. Nu hoef ik ook echt niet de koningen der planningen te worden (sterker nog: dat wil ik niet eens), maar af en toe iets beter rekening houden met mezelf en mijn schema kan geen kwaad. Sinds een tijdje gebruik ik een Purpuz Planner om mijn weken beter in te delen, dat helpt al omdat het heel overzichtelijk is.

Ik hoop vooral dat het me helpt om van mijn vermoeidheid af te komen. Dat ik niet meer om acht uur al in bed lig en dus niets aan mijn avond heb, maar dat ik – door overdag meer rust te nemen – de avonden ook beter vol ga houden. Dat zou al winst zijn. Daarnaast hoop ik dat ik van dat drukke gevoel niet meer zo’n high krijg als nu. Ik vind het gewoon zo lekker voelen om druk te zijn, maar zie er vaak als een berg tegenop en het brengt me uiteindelijk helemaal niets. Behalve disbalans.

You Might Also Like

2 reacties

  • Reageer Saskia 14/03/2020 at 15:37

    Ik hoop dat het een stapje in de goede richting is. Zorg goed voor jezelf<3

  • Reageer Nikita 15/03/2020 at 18:12

    Ik herken heel erg wat je vertelt. Ik moet ook altijd voldoende rust nemen door omstandigheden en ik vind dat enorm lastig. Als ik een goeie energieke dag heb dan ben ik blij. Maar als ik dan zo’n lome dag heb waarop ik nul energie heb dan vind ik dat heel moeilijk om me daar bij neer te leggen. Het gaat wel beter dan voordien, maar het blijft soms echt een struggle. Zorg goed voor jezelf zou ik zeggen Ik denk dat ik jouw tactiek ook eens ga toepassen. Eens testen of dat werkt bij mij. Take care of yourself en dikke knuffel!

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.