No Buy Challenge

01/01/2021

Ik val maar meteen met de deur in huis: ik ga de eerste drie maanden van dit jaar meedoen aan een No Buy Challenge. Of eigenlijk doe ik nergens aan mee, er is niemand die iets voor me organiseert. Ik ga er zelf voor zorgen dat ik in januari, februari en maart geen nieuwe kleding / schoenen / vaasjes / fotolijstjes / iets in die richting ga kopen. Geen spullen die ik niet nodig heb, die geen plek meer kunnen vinden in mijn toch al overvolle huisje.

Waarom doe ik zoiets?
Ik vind het altijd leuk om mezelf uit te dagen, oude gewoontes te doorbreken en te kijken wat allemaal wel en niet lukt. Kleding kopen (en andere prulletjes, ben ik ook goed in) is iets wat een echte hobby voor me is geworden. Ik vind weinig zo leuk als op Vinted neuzen (daar schreef ik deze post over), naar de kringloopwinkel gaan of in een of andere kledingwinkel rondlopen en alles passen wat me ook maar een beetje aanstaat. Vroeger was dat een nog veel groter probleem, toen kocht ik iedere week wel een nieuw kledingstuk. Tegenwoordig is het een stuk minder erg, maar heb ik er nog wel last van: het is niet duurzaam en daarnaast kost het me ook nog eens best wel wat geld, dat ik eigenlijk wil besteden aan andere dingen.

Waarom voor drie maanden?
Ik zie veel uitdagingen die meteen een half jaar of een jaar duren: dat is me nou net iets te enthousiast, geloof ik. Ik vind drie maanden een mooie termijn om te wennen aan mijn nieuwe manier van leven – ik hoop dat dat het wordt – en uit te proberen of het me daadwerkelijk lukt om niets meer te kopen. Daarnaast breekt dan weer een nieuw seizoen aan en dat lijkt me een mooi moment om mijn kleding weer eens opnieuw te bekijken en de stand op te maken: wat heb ik aankomend seizoen nodig of heb ik al voldoende? Misschien kan ik op die manier wel elke drie maanden naar mijn garderobe kijken. Misschien ben ik er na drie maanden ook wel helemaal klaar mee en geef ik al het geld dat ik bespaard heb in één keer uit, haha. Ik weet het niet!

Ik heb al genoeg
Dit is echt zo. Ik heb genoeg kleding, maar toch voelt het vaak alsof dat niet zo is. Ik ben niet per se gevoelig voor trends en draag vooral veel vintage kleding, maar als er dan weer een leuk vintage jurkje voorbij komt bij een Insta-sale of op Vinted, ben ik er als de kippen bij. Dan denk ik ‘die heb ik nog nodig, want zoiets heb ik nog niet’. Terwijl ik echt minstens vijf vintage bloemenjurkjes in mijn kast heb hangen, bijvoorbeeld. Natuurlijk is het wat lastiger omdat mijn maat nogal veranderd is in het afgelopen jaar, dus ik moest ook wel wat nieuwe dingen kopen, maar hopelijk verandert die maat weer naar beneden en kan ik mijn oude kleding ook weer snel aan.

Hoe ga ik dit doen?
Nou, simpel: gewoon niets meer kopen, dus. Maar ik wil mezelf ook niet al te veel in de verleiding brengen. Daarom ga ik de Vinted-app van mijn telefoon verwijderen, de vintage shops op Instagram die ik volg ontvrienden en mam, ik denk dat onze kringloopwinkeltripjes even moeten stoppen tot in april ;). Ik hoop dat ik de komende periode ga leren wat er nou precies voor zorgt dat ik maar wil kopen, kopen, kopen en dat ik vervolgens een ander mechanisme kan ontwikkelen om daarmee om te gaan. Ik denk bijvoorbeeld dat ik snel kleding koop als ik me verveel, maar ik kan in die tijd net zo goed even gaan pianospelen of mijn vioolles oefenen, bijvoorbeeld.

En dan ook nog.. 
Naast niets meer kopen, is het ook nog mijn plan om dingen te verkopen. Ik heb bijvoorbeeld genoeg kleding die ik niet meer draag en waar ik prima zonder zou kunnen. Misschien levert het niet zoveel op, maar het geeft me ruimte in mijn kast en – hopelijk ook – ruimte in mijn hoofd.

You Might Also Like

15 reacties

 • Reageer Siroon 01/01/2021 at 07:17

  Spannend, ik ben benieuwd! Dit lijkt me best moeilijk, alhoewel ik al 3 keer meedeed aan de ‘slow fashion summer’ en je er vanzelf aan went. Inmiddels koop ik bijna geen nieuwe kleding meer en als wel nieuw, dan fair, dus missie geslaagd! Maar dit toepassen op ook ‘niet kleding’ lijkt me pittig. Heel veel succes!

  • Reageer Anne 01/01/2021 at 16:47

   Oh wat goed, zeg! Jij bent er dus echt actief mee bezig geweest. Met resultaat 🙂 Ik vind het zelf ook wel spannend, zeker omdat ik de categorieën uit heb gebreid, maar denk echt dat het verstandig is en tijd.. haha. Dankjewel!

 • Reageer marije 01/01/2021 at 10:33

  Super tof idee! Ik heb hetzelfde doel alleen voor het hele jaar, en incl beautyspullen en knutselspullen. Ik heb zoveel…. Boven gaat ze schilderen volgende week dus alles moest verplaatst worden en dat was een flinke klus. Dus opruimen, dragen en weggeven is mijn motto voorlopig.
  De beste wensen!!

  • Reageer Anne 01/01/2021 at 16:47

   Voor het hele jaar? Wow! Respect voor dat! Voor jou ook de beste wensen 🙂

 • Reageer Ilona Wielinga 01/01/2021 at 10:47

  Klinkt als een hele toffe uitdaging. Helemaal wat betreft kleding is dit iets waar ik ook echt wel aan mee kan doen. Ik merk dat ik toch regelmatig hier en daar een vintage item oppik en af en toe wat nieuws. Als je alles bij elkaar optelt is het echter nog best wat. Ik roep al een tijdje dat ik daar wat aan wil doen, dus dit is wel een geschikte manier lijkt me zo!

  • Reageer Anne 01/01/2021 at 16:48

   Dat leek mij dus ook. Zeker omdat ik de laatste tijd echt steeds meer koop en het gewoon allemaal niet meer in m’n kledingkast past..

 • Reageer Lydia 01/01/2021 at 12:25

  Goed idee! Ik wil komend jaar ook een keer zoiets doen maar dan 1 maand. Is al uitdagend genoeg voor mij haha. En misschien bevalt het wel heel goed en verleng ik. Heel veel succes!

  • Reageer Anne 01/01/2021 at 16:48

   Oeh ja, drie maanden is ook pittig voor mij hoor 😉 Heb geen idee hoe me dat gaat bevallen!

 • Reageer Liesbethblogt 02/01/2021 at 20:33

  Altijd goed zo’n uitdaging en ook nog goed voor ons milieu. Dingen verkopen is leuk en dan van het verdiende geld iets leuks doen of iets bijzonder kopen.

  • Reageer Anne 03/01/2021 at 07:59

   In mijn geval wordt het dan iets leuks doen, want het is niet de bedoeling dat ik nog meer ga kopen 😉

 • Reageer Nora 02/01/2021 at 22:41

  Aaah wat leuk dat je het gewoon gaat doen!! Door je vorige post hierover besloot ik om weer eens een No Spend Month te doen deze maand (ik geef dan alleen geld uit aan noodzakelijke boodschappen) en, in welke vorm je het ook doet, het voelt heel bevrijdend om niet zo afhankelijk te zijn van geld uitgeven en spullen kopen. Succes Anne! 😀

  • Reageer Anne 03/01/2021 at 07:59

   Ja, ben heel benieuwd hoe het me gaat bevallen! Had gisteren alweer een cadeautje voor m’n vriend in m’n mandje zitten die ik toch maar geannuleerd heb, ik dacht: dit moet ik ook niet doen :p. Ik ben heel benieuwd hoe het gaat voelen inderdaad. Jij ook succes deze maand & dankjewel voor je reactie!

 • Reageer Lesley 03/01/2021 at 16:42

  Wow, drie maanden! Succes haha. Ik dacht eind december: ha, alle kerstcadeaus zijn gekocht, ik kan weer wat sparen. En ton kocht ik op 2 januari al twee boeken en een fotokalender haha. Oeps!

  • Reageer Anne 04/01/2021 at 08:36

   Hahaha! Zo hoort het eigenlijk ook 😉 Ik vind drie maanden ook echt lang, maar heb er wel vertrouwen in dat het me gaat lukken!

 • Reageer Tea 04/01/2021 at 22:16

  Succes met de challenge! Je hebt je iig goed voorbereid! En als het toch een keer tegenzit is het goede inspiratie voor een blogpost.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.