Mijn telefoongebruik

17/01/2021

Ik word er soms zo moe van: dat eindeloos hersenloze scrollen door Instagram zonder dat ik weet wat ik nou eigenlijk aan het doen ben. Ik doe het voordat ik ga slapen, ik doe het als ik net wakker ben en ik doe het als ik even niet weet wat ik moet doen. En ik wil er graag mee stoppen, want het levert me niets op. Oké, toegegeven, heel soms raak ik er door geïnspireerd en zie ik toffe illustraties voorbij komen die me wel raken. Of een mooie foto. Maar dat is maar zo weinig. De enige reden waarom ik zou willen kijken is om de foto’s te zien van mensen die ik graag volg of in het echt ken. Het geeft me een gevoel van verbondenheid. Ik vind het ook leuk om foto’s te delen, om berichten te krijgen van anderen. Maar dat blijven scrollen is gewoon niet nodig, dat zie ik ook.

In mijn 20 for 2020-lijst had ik ‘een weekend offline gaan’ opgeschreven. Het leek me heerlijk om een heel weekend niet bezig te zijn met mijn telefoon en internet en alles wat daarbij komt kijken, maar gewoon even te focussen op het hier en nu. Maar het lukte me niet. Het lukte me niet om een weekend mijn telefoon weg te leggen (vind ik een ernstige constatering!) en niet als een verslaafde mijn telefoon te checken. Feit blijft echter wel dat ik vind dat ik een ongezonde relatie heb met mijn telefoon en dat ik dat wil veranderen.

Mijn telefoongebruik
Ik vind dat ik echt veel te veel tijd met mijn telefoon doorbreng. Mijn schermtijd ligt gemiddeld rond de 3 uur per dag. Daar zitten dan wel ook navigatie-uurtjes bij en tijd wanneer ik iets terugkijk op mijn telefoon, maar dan nog: dat is gewoon 1/8e van alle uren op een dag. Tel daarbij op dat ik daar ook nog 8 uur van lig te slapen (eerlijk eerlijk, ik slaap er wel 10 of 11 van) en dan kun je ook wel uitrekenen dat die 3 uur gewoon véél te veel zijn. Wat ik dan precies doe? Nou, hersenloos scrollen door Instagram, bijvoorbeeld. Maar ook nos.nl veel te vaak checken, op een forum lezen, Twitter lezen en meer van die dingen die ik eigenlijk niet hoef te doen.

Wat ik allemaal zou kunnen doen in die tijd
Nou, hartstikke veel. Ik wil graag meer lezen en heb me al minstens twintig keer voorgenomen om in plaats van naar m’n scherm te staren te gaan lezen. Op de één of andere manier lukt het me gewoon niet om dat ook daadwerkelijk te gaan doen. Als ik iets doe op m’n telefoon, heb ik het gevoel dat ik kan ontspannen. Terwijl ik dat eigenlijk helemaal niet doe, want negen van de tien keer raak ik dodelijk verveeld en word ik er alleen maar lamlendig van. Ik zou ook elke dag een half uur kunnen gaan wandelen in die 3 uur die ik nu doorbreng met mijn telefoon,

Afkicken
Ik heb al eerder met dit dilemma geworsteld. Toen zocht ik naar een oplossing om mijn telefoon minder te gaan gebruiken en kwam ik uit bij de app Moment, een app die er specifiek op gericht is om je telefoongebruik naar beneden te laten gaan. Ik deed toen een detox van twee weken waarbij ik onder andere de opdracht kreeg om mijn telefoon ’s nachts beneden te laten liggen (vond ik héél moeilijk), om mijn telefoon maar 10x op een dag op te pakken en berichten te checken en om bijvoorbeeld al mijn meldingen uit te zetten. Dit werkte toen eigenlijk echt heel erg goed. Maar eerlijk is eerlijk, na die twee weken sloop het telefoongebruik er toch weer in en na een paar maanden was ik alweer vergeten wat ik had gedaan. Zo zonde!

Zonder sociale media
Dit keer ben ik echter weer vastbesloten om die schermtijd naar beneden te krijgen. Ik lees overal als tip dat je het beste al je sociale media van je telefoon kunt gooien. Dat vind ik nogal heftig! Ik denk dat ik het delen van Instagram echt ga missen (maar misschien is dit mijn verslaving die spreekt). En ik vind het heerlijk om, als er iets groots gebeurd is in de wereld, even op Twitter te kijken naar wat de reacties daarop zijn. Ik vind het wel moeilijk om in te schatten wat nu echt ontspanning is voor me en wat een soort van internet-FOMO is. Dat ik zo vastklamp aan mijn sociale media omdat ik bang ben dat ik anders iets mis. Dat is nog iets om eens over na te denken. Ik denk dat ik voor nu ga proberen om ze een minder prominente plek op mijn scherm te geven, zodat ik er minder aan herinnerd word.

Alle meldingen uitzetten
Dit is een tip die ik nog overgehouden heb aan mijn vorige detox en eentje die wél goed werkte, maar op het einde het resultaat had dat ik gewoon heel vaak mijn telefoon oppakte omdat ik niet kon horen of ik een melding kreeg. Dat vond ik toen ontzettend irritant. Een melding betekent bij mij niet per definitie dat ik mijn telefoon oppak om vervolgens in de grote wereld van het internet te verdwijnen. Het zijn de momenten van verveling waarop dat gebeurt. Ik denk dus ook dat ik dit keer niet mijn meldingen uit ga zetten, ik vermoed dat me dat namelijk niet gaat helpen. Ik ga specifieke momenten kiezen die ik telefoonvrij ga doorbrengen en dán zet ik mijn meldingen uit. Dat kan bijvoorbeeld eens een ochtendje zijn waarop ik zin heb om andere dingen te gaan doen, of wanneer ik een boek ga lezen of wat dan ook: gewoon even bewust tijd offline.

Bedenk een ander ritueel
Ja, hier zou ik echt winst mee kunnen behalen. Zeker in de ochtend en in de avond spendeer ik teveel tijd met mijn telefoon, zeker als ik alleen ben. Ik ga vanaf nu proberen om voor het slapen gaan te lezen in plaats van op mijn telefoon te kijken. Al ben ik dan nog wel op zoek naar goede leestips, dus als iemand er één heeft, houd ik me aanbevolen. 🙂 In de ochtend mag ik van mezelf alleen even kijken of ik geen dringende telefoontjes heb gemist en daarna ga ik mijn telefoon weer wegleggen.

Op een rijtje:
– Ik ga mijn sociale media-apps verhuizen van mijn startscherm naar een ander blokje zodat ik minder getriggerd word er naar te kijken
– Ik ga specifieke momenten kiezen waarop ik mijn telefoon op niet storen zet en mijn meldingen dus uitzet
– Ik bedenk een nieuw ochtend- en avondritueel zodat ik niet de dag begin én afsluit met mijn telefoon

Dit zijn de eerste dingen waar ik mee aan de slag zal gaan. Ik ben heel benieuwd of dit me al iets zal gaan helpen. Misschien is het niet voldoende en heb ik echt een keiharde detox nodig, maar vooralsnog heb ik er wel vertrouwen in dat dit me in ieder geval een uur omlaag gaan helpen. Mijn streven? Dat is om nog maar één uur per dag op mijn telefoon te kijken. Dat gaat best pittig worden!

 

 

You Might Also Like

7 reacties

 • Reageer Roos 17/01/2021 at 08:38

  Leestip: Eerlijk zeggen van Eva Hoeke. Bundeling van haar columns in de Volkskrant. Ze schrijft echt prachtig.

  En verder is alles in dit artikel helaas herkenbaar en lukt het mij ook niet om er iets aan te veranderen 🙈

  • Reageer Anne 17/01/2021 at 09:06

   Oké, die herkenning is voor mij wel fijn om te horen 😉 Ik hoop echt dat ik het kan veranderen, haha. En dankjewel voor de leestip, ik ga eens kijken of ik die kan lezen op m’n e-reader!

 • Reageer Laurine 17/01/2021 at 14:18

  Ja, dat van die apps verhuizen naar een andere pagina dan je startscherm deed voor mij echt al wonderen. Anders is het zo’n gewoonte dat je het logootje ziet en er maar gewoon op klikt. Maar ik zou mijn telefoon ook echt nog vaker moeten wegleggen voor het slapengaan. Veel succes alvast!

  • Reageer Anne 19/01/2021 at 11:09

   Ja precies! Dat lijkt mij dus ook. 🙂

 • Reageer Tea 18/01/2021 at 21:53

  Oeh! Jij hebt echt een goede plan of action gemaakt. Ik doe soms een heel weekend mijn telefoon uit, maar op de maandag ben ik weer terug op af. Ga ook proberen om de ochtenden en avonden anders af te sluiten / te beginnen.

  • Reageer Anne 19/01/2021 at 11:10

   Oh dat was ook mijn oorspronkelijke plan! Maar ik verveel me echt ontzettend zonder mijn telefoon, realiseerde ik me. En ik gebruik ‘m veel om foto’s te maken, dus dat was ook onhandig. Maar ik moet toch echt van die hardnekkige verslaving af!

 • Reageer Irene 19/01/2021 at 15:10

  Instagram en co staat bij mij ook in een apart mapje op mijn tweede scherm. Dat helpt me heel erg. Maar ik merk dat ik tegenwoordig eigenlijk alsnog wel te vaak op mijn telefoon zit. Ik zou heel graag mijn dag beginnen zonder telefoon dus daar moet ik nog even iets voor bedenken.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.