Mijn lievelingsmuziek

01/12/2020

Ik schreef al eerder over mijn liefde voor muziek. Die liefde is zo groot dat ze me tot in Kopenhagen bracht vorig jaar, om te kijken naar één van mijn lievelingsbands: the National. Ik leerde ze pas twee jaar geleden kennen en was meteen verliefd. Mijn lievelingsliedje van the National is voor altijd Pink rabbits en dat is ook nog eens één van mijn favoriete liedjes om te spelen en te zingen. Dat concert waar ik was in Kopenhagen was overigens ge-wel-dig. Ik kon ieder liedje inmiddels woord voor woord meezingen en zat betoverd op mijn stoel (ik had per ongeluk een zit-kaartje, ik snapte natuurlijk geen Deens) te genieten van hun muziek.

Als ik naar Simon&Garfunkel luister, zie ik onze vakanties weer voor me. Samen met mijn broer op de achterbank, hij was Paul Simon en ik was Art Garfunkel. Het brengt me ook terug naar mijn studie, waar ik America zong tijdens mijn afstudeerpresentatie. Mijn lievelingsliedje? Ik kan bijna niet kiezen. Ik vind Bridge over Troubled Water echt prachtig, maar de ene keer veel mooier dan de ander, en ben ook erg gek op the Boxer.

Al vanaf mijn zestiende ben ik erg onder de indruk van de muziek van Leonard Cohen. Zijn teksten vind ik fenomenaal, hij raakt telkens iets nieuws. En hé, mijn tweede tatoeage is geïnspireerd op een tekst uit een liedje van hem, namelijk op de fantastische zin ’there is a crack in everything, that’s how the light gets in.’ Ik heb hem ook live gezien, niet lang voordat hij overleed. Ik was samen met een toenmalige vriend en wij waren de allerjongsten in de Arena en het was prachtig. Ik moest keihard huilen bij So long, Marianne en genoot als geen ander bij Sisters of Mercy.

Ik zat een keer in een kleine bioscoop in Nijmegen met diezelfde toenmalige vriend als van Leonard Cohen en we keken naar een documentaire over Leonard Cohen, I’m Your Man. Daarin spelen allerlei verschillende artiesten die iets met Leonard hebben zijn liedjes. Zo ook de meest prachtige verschijning die ineens op het podium kwam en If it be your will zong. Ik was betoverd. Het bleek Antony Hegarty te zijn, van Antony and the Johnsons. Ik zag ze niet veel later, samen met het Metropole Orkest, in Carré en dat is tot nu toe nog steeds het mooiste concert waar ik ooit ben geweest. Mijn lievelingsliedje van Antony moet toch echt wel You are my Sister zijn.

Dan is er nog Spinvis (die niet hierboven op de foto staat, want dat is Devendra Banhart!). Daar luister ik al vanaf mijn vijftiende naar, denk ik. Ik zag hem voor het eerst op de Parade samen met een vriendin en was meteen onder de indruk. Ik kocht zijn album, stopte niet meer met luisteren en kende alle teksten uit mijn hoofd. Sindsdien heb ik dat met vrijwel ieder album dat hij heeft uitgebracht samen met zijn band gedaan. Ik heb zelfs een stukje tekst vereeuwigd op mijn lichaam: op mijn linkerarm staat kom terug. Mijn allerfavorietste liedje van Spinvis moet toch wel zijn Aan de oevers van de tijd, al is het alleen maar om de fijne herinneringen die ik heb aan een optreden van hem en waar het leek alsof hij het speciaal voor mij zong. Zoals dat dan gaat, hè.

En dan is er nog zoveel wat ik niet genoemd heb, maar waar ik wel erg graag naar luister. Arcade Fire bijvoorbeeld, vooral tijdens het hardlopen, of Patrick Watson, Ramses Shaffy of the Beatles. Of mijn oude lievelingsliedjes van vroeger, zoals 20000 seconds van k’s Choice. Daar heb ik ook fijne herinneringen aan. Ik vind het mooi om te zien hoe muziek met je meebeweegt in de verschillende fasen van je leven en hoe die muziek je ook weer meteen daar naar terug kan brengen. Zo bijzonder!

You Might Also Like

2 reacties

 • Reageer Esther 01/12/2020 at 14:22

  Wat leuk! Ik wist niet dat jij ook een Simon and Garfunkel liefhebber bent! Ik vind Celia! Zo mooi. Die moesten we maar eens samen zingen, vind je niet? 😃

  • Reageer Anne 02/12/2020 at 11:53

   Aaah, ik wist het ook niet van jou! Ja, leuk! Dat moeten we zeker eens doen 🙂

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.