Mijn favoriete spelletjes

06/12/2020

Ik ben niet altijd even dol op spelletjes geweest. Er was een fase in mijn leven dat ik het vooral veel gedoe vond, dat je dan zo’n uitleg eerst helemaal moet snappen en dan nog een uur of wat bezig wat met spelen. Maar sinds Jorn in mijn leven is vind ik spellen veel leuker, want hij a) weet van de meeste spellen wel hoe ze gaan en b) is nogal goed in uitleggen. Een perfecte combinatie voor mensen die net zo ongeduldig zijn als ik, dus. Tegenwoordig vind ik een avond spelletjes spelen dus veel leuker, zeker met vrienden, en doe ik mijn best om iets minder ongeduldig te zijn en gewoon te doen wat er van me gevraagd wordt.

Na de scheiding had ik vrijwel geen spelletjes meer en dus kreeg ik van Jorn voor mijn verjaardag vorig jaar het begin van een nieuwe collectie. Eén van de spellen die hij voor me kocht, is ook meteen één van mijn favoriete spellen: Chronicles of Crime. Bij dit spel los je één of meerdere moorden op in verschillende scenario’s. Je hebt een bepaald tijdsbestek waarin je de moord moet oplossen, je moet bijvoorbeeld getuigen horen en de crime scene onderzoeken. Je hoeft er niet per se een goede speurneus voor te zijn, het helpt wel als je geduldig bent en rustig de tijd neemt.  Het is een spel voor 1 tot 4 personen, maar ik vind met zijn tweeën spelen het leukst. Ik heb het ook wel eens in mijn eentje gedaan, maar toen miste ik het om met iemand te kunnen overleggen. Soms zijn de scenario’s wel moeilijk en lukte het ons niet om de moord in één keer op te lossen, maar je kunt een scenario altijd nog een tweede of derde keer spelen.

Mijn favoriete spelletje om te spelen met Jula: Diamoniak. Bij Diamoniak pak je kaarten van een stapel en probeer je je eigen kasteel in een bepaalde kleur te bouwen. Maar je kunt onderweg ook heksen-kaarten (drie kaarten inleveren), diamand-kaarten (geld om kaarten mee te kopen) en fee-kaarten (bescherming tegen de heks) tegenkomen. Je moet bij dit spel een beetje strategisch nadenken én geluk hebben. Precies goed voor een vijf-jarige die gek is op spelletjes.

Voor Jorn kocht ik Wingspan, een spel dat we bij vrienden van hem gespeeld hadden en er zó mooi uit zag (en leuk was!) dat het me een goed idee leek om voor Jorn te kopen. In Wingspan verzamel je vogels die je in hun eigen leefgebied moet neerleggen, waardoor je bepaalde rijtjes kunt maken met acties. Als je goed nadenkt over de volgorde en de plaatsing kun je daardoor hele mooie combinaties maken en op die manier veel punten verzamelen. Dit is overigens een hele beknopte uitleg – zoals alles wat ik hier schrijf – maar wel een beetje de basis van het spel, volgens mij. Je speelt het ook met 1 tot 4 personen, maar het kan ook prima met z’n tweetjes.

Qwixx kocht ik toen ik met mijn ouders en Jula op vakantie was in Terschelling. Ik had het al eens bij een vriendin gespeeld en het leek me leuk om met mijn ouders te doen. Dat bleek ook zo te zijn! We speelden het een week lang bijna iedere avond na het eten en na die week waren we er, al zeg ik het zelf, best wel goed in geworden. Het heet Qwixx en is voor 1 tot 4 spelers. Je gooit met de dobbelstenen en moet de getallen afkruisen in een rijtje. Het is handig als je enigszins strategisch nadenkt over hoe je dat doet, om zo veel mogelijk punten te behalen. Als je het spelletje eenmaal snapt, is het iets om heel gemakkelijk erbij te pakken en even te doen. Je bent hier zeker geen uren zoet mee, maar het is leuk vermaak.

Wat ik ook graag speel met Jula? Spoorzoeken met Woezel en Pip. Het is een speurtochtspel en het is de bedoeling dat je voor elkaar een speurtocht maakt. Op de kaarten staan pijlen, op de andere kant staan opdrachten. De allerlaatste opdracht is dat je Buurpoes moet zoeken, die verstop je ergens in huis. Er staan hele leuke korte opdrachtjes op zoals ‘sorteer je speelgoed op kleur’, ’teken een zon’ of ‘spring over iets heen’. Er zijn veel verschillende kaarten, dus iedere speurtocht is weer anders. Op de foto hierboven had Jula de speurtocht voor mij gemaakt: heel dichtbij elkaar, haha. Ik hoefde maar weinig te zoeken!

Dat waren niet eens alle spelletjes! Ook leuk: T.I.M.E. Stories (maar dat kost je echt een hele avond :)), Codenames Duet (maar best een uitdaging voor ongeduldige types zoals ik) en What do you Meme? (speelde ik vorige week voor het eerst en vond ik hilarisch). En van Jorn kreeg ik ook nog Machi Koro Legacy, maar die hebben we nog steeds niet gespeeld. Dat moet tijdens dat proefsamenwonen toch wel een keer lukken, dacht ik zo.

 

You Might Also Like

10 reacties

 • Reageer Inds 06/12/2020 at 08:44

  Oooh fijn!! Ik speel ook heel graag spelletjes, maar het is lang geleden dat we dat thuis nog eens hebben gedaan! Machi koro vind ik zeg een heel leuk spel dus dat ga je denk ik ook wel leuk vinden!

  • Reageer Anne 07/12/2020 at 13:40

   Ah tof, ik ben heel benieuwd. Hoop dat we het snel kunnen gaan spelen 🙂

 • Reageer Mariët 06/12/2020 at 15:40

  Het uitleggen van de spelletjes lukt je ook heel goed 👏

  • Reageer Anne 07/12/2020 at 13:40

   Haha, dankjewel!

 • Reageer Audrey 06/12/2020 at 17:31

  Ik ben dol op spelletjes! Dat spoorzoeken klinkt ook tof inderdaad, ga ik onthouden voor later 🙂

  • Reageer Anne 07/12/2020 at 13:41

   Jaa, leuk! Moet je zeker doen, het is echt de moeite waard 🙂

 • Reageer Saskia 07/12/2020 at 08:21

  Dat Woezel en Pip spel zal zeker hier leuk zijn om te doen als Noa wat ouder is.

  • Reageer Anne 07/12/2020 at 13:41

   Ja! Met Jula speelde ik het ongeveer vanaf haar 2e al, dat ging prima. Ze vindt die opdrachtjes zo leuk om te doen 🙂

 • Reageer Tea 07/12/2020 at 22:13

  Ooowh Wingspan ken ik nog niet en het klinkt right up my alley

  • Reageer Anne 08/12/2020 at 10:11

   Ja, is écht een aanrader vind ik 🙂

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.