Meer lezen

12/02/2020

Het staat bovenaan mijn 20for2020-lijstje: vijftig boeken lezen dit jaar. En ja, dat is misschien wel een iets te enthousiast aantal, want ik dacht dat ik gemakkelijk een boek per week zou kunnen lezen. Dat bleek in de praktijk een beetje tegen te vallen. We zijn nu bijna zes weken onderweg en ik heb nog geen één boek waar ik in begonnen ben uitgelezen. Oeps! Ik denk dat het grootste probleem is dat het bij mij nogal ontbreekt aan een leesritme. Vroeger las ik altijd voordat ik naar bed ging en dus las ik zo een boek uit in een paar avonden. Een tijdje deed ik de Miracle Morning en las ik om half zes ’s ochtends een paar pagina’s van mijn boek om op die manier mijn dag goed te beginnen. Dat werkte ook, al was mijn concentratie in de vroege ochtend nooit zo heel erg goed. En vaak heb ik een soort van droombeeld dat ik op een druilerige zaterdagmiddag mijn boek erbij pak om verder te gaan lezen, maar dat droombeeld is nog maar een enkele keer uitgekomen en meestal was ik er dan ook snel weer klaar mee.

Het treurige is dat mijn telefoon het vaak wint van mijn boek. En dat is niet hoe ik het wil, sterker nog: dat is precies het tegenovergestelde van hoe ik het zou willen. Maar als ik in bed lig, is het op de een of andere manier zoveel aantrekkelijker om even door Instagram te scrollen of te kijken of er nog nieuwe blogposts zijn in plaats van het boek dat ik aan het lezen ben erbij te pakken. En als ik in de trein zit, vergeet ik natuurlijk altijd om mijn boek mee te nemen en is mijn telefoon zo handig dichtbij. Ik heb wel eens een telefoon-detox gedaan (en dat werkte toen heel erg goed), maar toen ging ik vooral veel series kijken en verving ik dus het ene scherm met het andere scherm. Misschien zou een oplossing voor mijn huidige probleem (voorzover we dit een probleem mogen noemen, eerlijk is eerlijk) zijn om weer zo’n telefoon-detox te doen en de tijd die ik doorbreng met dat stomme schermpje te vervangen voor tijd met een boek.

Ik merk ook dat ik me wat minder makkelijk verlies in een boek. Vroeger, toen ik nog een puber was bijvoorbeeld, kon ik helemaal opgaan in een boek en het niet meer wegleggen. Dan moest ik blijven doorlezen tot ik wist hoe het afliep. Het was al lang niet meer voorgekomen dat ik zó in een boek opging, tot ik de Testamenten van Margaret Atwood kocht en las toen ik in mijn eentje in Kopenhagen was. Toen was het de perfecte manier om even tot rust te komen in mijn iets te drukke programma en kon ik ’s middags heerlijk met een boek in bed even wegdromen. Daarna heb ik nog een aantal boeken gekocht (Fuzzie van Hanna Bervoets, bijvoorbeeld), maar het lukt me niet om er helemaal lekker in te komen. Moet ik het dan maar wegleggen en ergens anders aan beginnen? Of gewoon stug volhouden en door blijven lezen?

Ik zou graag meer willen lezen omdat ik denk dat het goed is voor je creativiteit, dat ten eerste. Als ik lees, word ik veel meer uitgedaagd om daar van alles bij te fantaseren dan wanneer ik naar een serie kijk op Netflix. Ten tweede wil ik graag het goede voorbeeld geven aan Jula en minder bezig zijn op mijn telefoon als zij even zelf aan het spelen is. En in plaats van naar een schermpje te turen er dus een boek bij te pakken. En tenslotte vind ik het gewoon eigenlijk heel erg fijn om te kunnen lezen, dat gevoel te hebben van even helemaal te verdwalen in een andere wereld terwijl je gewoon in je eigen bed ligt. Het helpt om mezelf te herinneren aan deze redenen, want dat is waarom ik die vijftig boeken als doel heb gesteld. Ik wilde mezelf uitdagen, dingen anders gaan doen. Maar dan moet ik dat ook wel doen, natuurlijk.

Mijn actieplan voor de komende tijd is als volgt: iedere avond ga ik voor het naar bed gaan lezen in mijn boek. Het maakt niet uit hoeveel pagina’s het zijn, als ik maar lees. Als een boek me niet boeit, mag ik het heus opzij leggen en aan een andere beginnen – ik heb er immers nog genoeg liggen. Als ik met de trein of bus ergens naartoe ga, stop ik mijn boek in mijn tas. Standaard. En misschien is het helemaal niet zo’n slecht idee om weer eens zo’n telefoon-detox te gaan doen.. Er gaat immers genoeg van mijn kostbare tijd naar dat kleine schermpje.

Ik weet dat er onder mijn lezers ook fervente lezers (ha!) zijn. Hebben jullie nog tips voor me om het lezen iets meer te integreren in mijn leven? Hoe maak ik het gemakkelijker voor mezelf en welke boeken moet ik lezen om er helemaal in op te gaan? Ik hoor het graag in de reacties!

You Might Also Like

14 reacties

 • Reageer Shirley 12/02/2020 at 06:54

  Ik lees onderweg in de Kobo Plus-app op mijn telefoon. Niet ideaal voor mijn schermtijd, maar ik heb wel altijd een boek bij de hand. Ik lees voornamelijk in de trein (en laat ik sinds mijn nieuwe baan een lange reistijd hebben).

  • Reageer Anne 13/02/2020 at 07:24

   Ah dat is ook nog wel een idee! Al vind ik op mijn telefoon lezen nooit zo heel fijn. Überhaupt lijkt een e-reader me ook wel fijn, mijn moeder heeft er sinds kort eentje en is er heel tevreden over.

 • Reageer Annelies 12/02/2020 at 07:55

  Ik heb vorig jaar meer dan 50 boeken gelezen.
  Ik lees bijna elke avond voor ik ga slapen. Maar het is ook ok als het eens wat minder is. Als ik vakàje heb lees ik bijvoorbeeld veel meer.
  En het juiste boek maakt ook veel uit. Ik zit ook vaak op mijn schermpjes maar afgelopen zaterdag zat ik zo in een goed boek dat ik uren heb gelezen zonder al te veel moeite.

  • Reageer Anne 13/02/2020 at 07:24

   Wauw wat knap zeg! Dat is echt heel erg veel. Ik vind het heerlijk om je zo te kunnen verliezen in een boek, maar dat lukt me dus (bijna) nooit meer.. Welk boek was je aan het lezen?

 • Reageer Iris 12/02/2020 at 09:19

  Lastig kan het soms zijn, ik zit ook nog teveel op mijn schermpje. Maar het gaat wel steeds beter. Ik heb met mijzelf afgesproken ‘s avonds eerder mijn telefoon weg te leggen en een boek te pakken. Puur omdat ik anders ook slechter slaap door alle schermen en dat werkt ook om meer te lezen. Daarnaast lees ik veel in de trein en bus naar mijn werk. Het meeste lees ik op vakanties, dan gaat het snel.

  • Reageer Anne 13/02/2020 at 07:25

   Ja, dan gaat het bij mij ook snel! Ik denk dat ik sowieso mijn telefoon beter in de woonkamer kan laten liggen als ik naar bed ga, ik lees hier van meerdere mensen dat dat goed helpt. Dus dat is wel een idee. 🙂 Als-ie in mijn slaapkamer ligt pak ik m’n telefoon er toch snel bij.

 • Reageer Emmy 12/02/2020 at 12:40

  Heel herkenbaar! Ik heb voor mezelf ontdekt dat ik luisteren naar een boek (fictie, bij non-fictie wil ik meestal van alles noteren) heel goed kan. En voor het slapen gaan is het heel fijn al moet ik soms wel weer een stuk terug omdat ik binnen 5 minuten in slaap was gevallen 😉 Ik heb een abo op Storytel gehad, best duur, maar gebruik nu de Luisterbieb: gratis als je een bibliotheekpas hebt. Verder houd ik in Goodreads bij wat ik lees. Daar kun je ook je jaarchallenge doen en vrienden worden met andere lezers. Van hen kun je zien wat ze lezen en willen lezen wat soms inspiratie oplevert.
  Ik ben er overigens van overtuigd dat het een vicieuze cirkel is: meer schermtijd = vluchtigere aandacht = minder kunnen concentreren. Het wordt een gewoonte om je af te laten leiden en van het een naar het ander te scrollen ‘omdat het kan’. Net als stoppen met roken is het moeilijk af te leren. Volgens mij werkt het beter zoals jij nu doet idd: vooraf bedenken hoe je je tijd anders gaat invullen.
  Oh en! Ik lees soms ook meerdere boeken tegelijk, die dan soms ook ineens in 1 week allemaal uitgelezen worden… het kan dus nog: je doel halen 🙂

  • Reageer Anne 13/02/2020 at 07:26

   Ah, ik heb inderdaad ook een biebpas dus dat zou ik wel eens kunnen proberen. Al heb ik eerder Storytel wel eens geprobeerd en was het luisteren naar boeken niet echt iets voor mij, ik werd er nogal slaperig van ;-).

 • Reageer Irene 12/02/2020 at 13:05

  Ik zit weer in een mega leesflow! Mij helpt het enorm om mijn telefoon niet mee naar bed te nemen want als ik dat doe dan spendeer ik daar ook meer tijd aan dan dat ik met mijn neus in mijn boek zit, helaas. Ik ga nu denk ik 3 weken zonder telefoon slapen en het is wel heel chill. Ik lees vaak ’s morgens ook nog een beetje als ik moet wachten tot ik in de badkamer kan.
  Denk dat het goed is om inderdaad met jezelf af te spreken om vb 5 minuutjes te lezen, daarna mag je stoppen. Meestal lees je dan toch verder 🙂

  • Reageer Anne 13/02/2020 at 07:27

   Ja dat is een hele goede tip! Ik denk dat ik dat ook ga proberen. 🙂 Sowieso word ik ’s nachts veel wakker en kijk ik dan ook op m’n telefoon, dat is eigenlijk echt onzin en kan ik beter niet meer doen. Dus ik ga het proberen, m’n telefoon gewoon in de woonkamer te laten liggen en niet mee te nemen naar de slaapkamer. Dat is stap 1. 😉

 • Reageer Louise 13/02/2020 at 17:01

  Heel herkenbaar. Ik heb nu boeken op mijn telefoon 🙂 Dat helpt! Als ik mij dan ‘even’ verveel, lees ik toch weer een paar pagina’s.

 • Reageer Liedeke 14/02/2020 at 14:52

  Mijn werktelefoon moet ik helaas ook ‘s nachts in de buurt hebben, wat er tot kort geleden toe leidde dat ik in bed meer bezig was met de telefoon dan met een boek. Tot ik bedacht dat ik de telefoon ook op mijn kledingkast kon leggen, en daarmee is t probleem opgelost: ik hoor m bij noodgevallen nog steeds, maar kan er vanuit bed niet meer bij. Goede middenweg tussen in de kamer laten liggen en op het nachtkastje.

 • Reageer Ellen 18/02/2020 at 17:37

  Ik vond moeilijk de rust om me neer te zetten met een boek, en mij hielp het wel om er een richtcijfer op te plakken, maar dan niet té ambitieus. Voor vorig jaar wilde ik graag gemiddeld 1 boek per maand lezen, dus 12 in totaal, en het zijn er uiteindelijk 20 geworden. Doordat ik er een actiepunt van gemaakt had, werd het een soort “echte hobby” en kon ik er makkelijker wél tijd voor nemen. Op weekdagen lees ik vooral in bed, voor het slapengaan. Soms zijn dat maar enkele pagina’s, soms meer dan een uur. Ik neem nooit mijn telefoon mee in de slaapkamer, nooit gedaan ook, ik heb een gewone elektrische wekker. Verder haal ik altijd meerdere boeken uit de bibliotheek, en als een boek me na 3 of 30 pagina’s niet ligt, stop ik ermee en neem ik een ander. Steeds een volgend boek hebben klaar liggen helpt me ook, zo blijf ik in de leesroutine. Na een fictieboek dat ik heel goed vond, vind ik het soms moeilijk om meteen in een ander verhaal te stappen. Dan neem ik vaak eerst een non-fictieboek of een strip, om dan nadien weer een fictieboek te lezen.

 • Reageer Lisa 19/02/2020 at 14:49

  Ik merk dat het vooral iets is dat komt en gaat. Soms lees ik op een paar weken vijf boeken en soms lees ik twee maanden helemaal niks. Ik denk dat het iets is dat je moeilijk kan bijhouden of vastklampen. Voor mij is lezen een kwestie van ‘zin hebben in’. Maar doelen stellen kan zeker geen kwaad!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.