Leren budgetteren (en me er vervolgens aan houden)

02/12/2020

Misschien komt de titel je bekend voor. Dat kan kloppen! Dit is één van de punten uit mijn 20for2020-lijstje. Eentje waar ik nogal mee geworsteld heb, om eerlijk te zijn. Ik dacht: laat ik er eens een aparte post aan besteden, misschien helpt het me om wat overzicht te krijgen in de chaos en eindelijk weer aan de slag te gaan. Het is me namelijk niet gelukt om een budget te creëren en overzicht heb ik al helemaal niet en met een grote verandering in mijn inkomsten is het juist wel belangrijk om dat te hebben, dacht ik zo.

You Need A Budget
Ik begon mijn jaar vol goede moed met You Need A Budget (of in het kort: YNAB). Ik las wel dat het wat ingewikkeld zou kunnen zijn om mee te beginnen, maar dat het prima werkte als je eenmaal de smaak te pakken had. Dat leek me wel wat voor mij. Ik maakte verschillende categorieën aan, verdeelde mijn inkomsten en was er klaar voor. Een maandje werkte het goed, maar toen vergat ik om het bij te houden en had ik het gevoel dat ik zó gigantisch achterliep dat het toch niet meer uitmaakte wat ik deed. Ik kreeg er een beetje stress van – oké, dat krijg ik misschien nogal snel – besloot om alles te wissen en weer opnieuw te beginnen. Dat was geen goede zet: hierdoor werd het alleen nog maar onoverzichtelijker en had ik geen idee meer van wat ik aan het doen was.

Ik gooide de handdoek in de ring. Ik besloot dat het niet aan mij besteed was en deed weer een paar maanden alsof budgetteren niet bestond. Geen goed plan, want mijn spaarrekening begon drastisch te slinken en het wonen midden in de stad zorgde ervoor dat ik meer uitgaf dan er binnen kwam. Dat was helemáál niet de bedoeling van mijn plan om op mijn financiën te letten, dus ik besloot om het anders aan te pakken.

Grip
Op internet las ik over Grip, een app van ABN AMRO die automatisch je inkomsten en uitgaven bijhoudt en waarbij je zelf een budget kan maken voor bepaalde categorieën zoals boodschappen en cadeautjes. Dat leek me handig! Als het automatisch zou gebeuren, hoefde ik er zelf niet meer op te letten en kon er ook niet zo’n situatie ontstaan als bij YNAB waarin ik teveel achterloop en het vervolgens allemaal misgaat. Enthousiast downloadde ik de app, zag ik dat mijn uitgaven en inkomsten inderdaad automatisch laadden en (jawel, weer) een maandje werkte het heel goed.

Totdat mijn uitgaven veranderden door het kopen van een huis. Er waren natuurlijk grote bedragen van mijn spaarrekening af gegaan en daardoor was het overzicht weer weg. Tel daarbij op dat mijn inkomsten even onzeker waren (lees: ik had geen idee wat er in oktober binnen zou komen) en dat zorgde natuurlijk voor grote stress! Ik liet de app vervolgens weer links liggen, shopte lekker verder op Vinted en deed weer net alsof er niets aan de hand was. Maar dat was er wel.

En nu?
En nu wil ik héél graag aan de slag met mijn financiën. Ik weet inmiddels wat mijn uitgaven en inkomsten zijn en dat gaat niet meer veranderen binnen korte tijd, dus ik kan alles gewoon instellen en dan moet het werken. De vraag is alleen met welke van de twee apps ik aan de slag zal gaan. YNAB vind ik fijn, maar ook veel werk. Aan de andere kant: hoe erg kan het zijn om even je uitgaven in te vullen in een app? Ik spendeer iedere week drie uur per dag op mijn telefoon (dat is nog een ander puntje waar ik mee aan de slag wil), dus genoeg tijd om dat ook even te doen. Grip vond ik gemakkelijker, daarbij maak je alleen een budget en worden je uitgaven automatisch in de juiste categorieën ingedeeld. Maar daar heb je dus ook minder invloed op en er sluipt snel een foutje in.

Het punt is: ik moet gewoon een keuze maken en me daaraan houden en het dit keer langer volhouden dan een maand. Ik heb een mooi spaardoel bedacht, wil daar graag iedere maand geld voor opzij zetten en dat moet me gewoon gaan lukken. In de volgende update zal ik vertellen welke keuze ik heb gemaakt en hoe het me is bevallen. Wordt vervolgd!

You Might Also Like

8 reacties

 • Reageer Audrey 02/12/2020 at 09:55

  Ik gebruik zelf een Excel-sheet en ik vind het fijn om het daar handmatig in te voeren, zodat ik een extra momentje van bewustzijn creeer over wat ik allemaal heb uitgegeven buiten de vaste lasten. Maar goed, ik vind bezig zijn met mijn financien serieus leuk, en dat lijkt bij jou wel iets anders te liggen 😉

  Misschien zou het principe van ‘pay yourself first’ voor jou ook wel kunnen werken, eventueel in combinatie met iets van een kaartje voor je pinpas om je te herinneren aan je spaardoel. Veel succes in elk geval, ik ben benieuwd hoe het je verder vergaat!

  • Reageer Anne 02/12/2020 at 11:54

   Oh ja, met Excel was ik gisteren ook al aan het prutsen, maar vond het teveel gedoe 😉 Ik vind het inderdaad echt niet leuk om me er mee bezig te houden. Maar ik moet het wel doen! Pay yourself first ken ik niet, dat ga ik eens googlen. En zo’n kaartje is wel een goed idee ja!

 • Reageer Angélica 02/12/2020 at 09:59

  Ik gebruik zelf ook Grip en vind het heel fijn! Als ik wat uitgaven doe die extra zijn, zoals mijn tattoo, dan zet ik die weg als .. nou ja geen idee meer hoe dat heette maar dan wordt dat niet berekend. Anders geeft het inderdaad zo’n vertekend beeld! Maar vind het verder wel fijn om te zien wat ik uitgeef aan bijv. frutsels enzo

  • Reageer Anne 02/12/2020 at 11:54

   Oh, kijk, ik verdiep me er dan ook maar half in en had niet in de gaten dat dat ook kon 😮 Haha! Ik moet me er duidelijk beter in verdiepen en gewoon iets kiezen en dat dan gaan gebruiken. En ja, ik vind het ook fijn om te weten hoeveel geld er langzaam gewoon uitglipt zonder dat ik me dat besef!

 • Reageer Esther 02/12/2020 at 13:29

  Het zit m idd in het besluit nemen. Daarvoor is soms wat anders nodig dan een app of excel sheet. Interessant om te onderzoeken waar je weerstand zit. Ken je Porterenee al? Heel veel info over financien, sparen, bezuinigen, budgetteren enz. Website, insta en een podcast!

  • Reageer Anne 07/12/2020 at 13:39

   Ja, dat is zeker interessant. Ik vind het ook gewoon een beetje ingewikkeld allemaal, merk ik. Cijfers zijn niet echt mijn ding. En ja, ken ik! En volg ik ook, geloof ik 🙂

 • Reageer Saskia 03/12/2020 at 11:54

  Ik laat het allemaal aan M. over, die doet het via een excel sheet. Werkt voor ons hier prima. Succes met het maken van een keuze.

  • Reageer Anne 07/12/2020 at 13:39

   Oh, dat is helemaal fijn! Dankjewel 🙂

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.