In je eentje op reis

03/12/2020

Twee jaar geleden was ik in mijn eentje in Berlijn. Het was een vlucht, die dagen daar. Ik dronk biertjes in mijn eentje op het balkon van een appartement dat voelde als thuis, terwijl ik nadacht over niet meer naar huis hoeven te gaan. Ja, er was iemand die op me wachtte, meerdere mensen zelfs, maar alles wat ik daar onder ogen moest komen was te groot. Alle herinneringen daar voelen als vervlogen, alsof ze niet meer van mij zijn omdat ze – ook – in een ander leven waren. Ik zeg dat vaak: ‘oh, maar dat was in een ander leven’ en terwijl ik het schrijf besef ik me hoeveel levens ik eigenlijk al gehad heb, voor mijn gevoel. Eentje van rust, veiligheid en vertrouwen dat ik opgaf voor onrust, spontaniteit en rumoer om uiteindelijk mijn weg weer te vinden in een leven dat een beetje van allebei lijkt te hebben.

Vorig jaar was ik in in mijn eentje in Kopenhagen. Dit was geen vlucht, dit was thuiskomen in een stad waar ik me eerder zo mezelf had gevoeld dat ik wist dat ik terug moest keren. Maar alles was – natuurlijk – anders. Ik was alleen, in plaats van met mijn gezin, in een kille hotelkamer zonder enige charme in tegenstelling tot het grote familiehuis waar we drie jaar geleden sliepen. Het was er kouder, maar dat wist ik, en ik was veranderd. Ik had doorgemaakt wat je niemand wenst om door te hoeven maken en moest mijn weg weer een beetje vinden. Dat lukte, daar. Ik voelde me weer onderdeel van een gemeenschap, van een wereld, van een groep mensen die om me gaf. Zo anders dan die dagen in Berlijn, toen ik voelde dat ik alles in mijn eentje moest doen en niemand me kon helpen.

Natuurlijk vond ik het spannend, in mijn eentje op reis. Het leerde me dat ik meer kan dan ik denk dat ik kan (maar dit leer ik áltijd, wat eigenlijk wil zeggen dat ik mezelf consequent onderschat) en dat zo’n reisje altijd op het juiste moment leek te komen. Als het goed was om even afstand te nemen, om even van veraf te kunnen kijken. Te relativeren, vaak, maar ook tot een besef te komen dat ik dingen anders wilde gaan doen. Om vervolgens weer thuis te komen met een hernieuwde energie. Of ik dingen dan ook daadwerkelijk anders deed? Dat vraag ik me af. Maar dat gevoel van trots en zelfvertrouwen, dat hield wel even aan. Daar kon ik een paar weken op teren.

 

Dit jaar was er geen reisje in mijn eentje. Als die er wel was geweest, had ik niet geweten waar die naartoe had moeten gaan. Begrijp me goed, er zijn genoeg bestemmingen waar ik nog naartoe zou willen, maar er was dit keer niets wat me riep. Er leek geen noodzaak te zijn, los van weer het trotse gevoel te willen voelen van het alleen op reis gaan, en er kwam Corona en dus bleef ik thuis. Zorgde ervoor dat mijn thuis een plek was waar ik mijn tijd door wilde brengen. Misschien dat ik er volgend jaar, als het kan, weer op uit trek om in mijn eentje een nieuwe stad te ontdekken. We zullen zien!

You Might Also Like

4 reacties

 • Reageer Audrey 03/12/2020 at 09:34

  Ik vind alleen op reis zijn heel fijn. Puur je eigen behoeften volgen, aan niemand anders hoeven denken, alleen jij, je zintuigen en je gedachten.

  Mijn thuisgevoel had ik in Edinburgh. Ik had via Airbnb een slaapkamer geboekt in een appartementje, en eenmaal daar ging mijn host voor het weekend naar haar vriend en “woonde” ik daar alleen. Heerlijk.

  • Reageer Anne 07/12/2020 at 13:38

   Ja, dat is ook heel fijn. Vind je het niet ook spannend? Oh Edinburgh <3 Zo'n fijne stad, en wat fijn dat je je daar zo thuis hebt gevoeld.

 • Reageer Angélica 04/12/2020 at 09:20

  Mooi 🙂
  En ik reis zo graag alleen! Ik mis het nou wel echt dit jaar, ik had juist als ‘plan’ om dit jaar weer een een keertje in mijn eentje op reis te gaan. Dat was ook alweer jaren geleden… Hopelijk kunnen we volgend jaar weer 😀

  • Reageer Anne 07/12/2020 at 13:38

   Ah ja, dat is heel jammer hè? Ik hoop ook op volgend jaar!

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.