Ik deed de 16 Personalities test

09/12/2020

Ik hou van testjes doen. Ik deed vroeger altijd van die gratis IQ-tests op internet (waar natuurlijk altijd uit kwam dat ik hartstikke hoogbegaafd ben, haha), ging een persoonlijkheidstestje niet uit de weg tijdens mijn opleiding en werd altijd vrolijk van tijdschriften met testen als ’test jezelf en je vriend’. Nou goed. Een paar jaar geleden ontdekte ik de 16 Personalities test. Het was ineens hip om die te doen, zo deed ik het dus ook, en ontdekte ik dat ik een Campagnevoerder (ENFP-T) ben, ook wel de Turbulent Campaigner genoemd. Het leek me leuk om het na zo’n lange tijd nog eens te doen en warempel: ik bleek weer een Campagnevoerder te zijn!

De eerste paar zinnen
Oké, je krijgt bij deze test op basis van niet eens zo heel veel vragen, een vrij uitgebreide omschrijving van je persoonlijkheid. De eerste paar zinnen zeggen al genoeg: mijn persoonlijkheid wordt omschreven als een true free spirit, een vrije geest dus, en the life of a party. Goed, ik twijfel een beetje aan allebei. Ik zie mijzelf niet per se als een vrije geest, al houd ik er misschien wel andersoortige ideeën op na. In mijn beleving is het zo dat een vrije geest zich niet zoveel aantrekt van wat de rest van de wereld vindt en in mijn geval is dat wel zo. Dat belemmert me vaak juist een beetje in het tentoonspreiden van mijn ideeën. Maar, misschien heb ik een verkeerd beeld van wat een vrije geest precies is. Dat kan! Daarnaast ben ik wel altijd gezellig aanwezig op feestjes, denk ik, maar niet per se de gangmaker.

Sterke punten
Dan mijn sterke kanten, volgens de test: ik ben nieuwsgierig. Dat klopt! Ik ben hartstikke nieuwsgierig en wil altijd alles weten, van iedereen. Dat is een eigenschap waar ik heel blij mee ben, want het zorgt ervoor dat ik veel leer, denk ik. Een andere sterke kant? Ik ben iemand die observeert. Dat klopt ook, zeker in het geval van anderen. Ik kijk altijd heel goed naar hoe iemand zich beweegt, hoe zijn of haar gezichtsuitdrukking is, ga zo maar door. Vaak kan ik al aan iemand zien hoe het met hem of haar gaat zonder dat we gesproken hebben. Energiek en enthousiast zijn twee andere eigenschappen die worden toegeschreven aan de Campagnevoerder. Ik ben vooral energiek in gezelschap (maar kan ook héél rustig zijn). Enthousiast past wel goed bij mij, zo zou ik mezelf wel omschrijven. Tenslotte worden nog excellente communicanten (mwah, dat denk ik niet zo), weten hoe ze zich moeten ontspannen (zeker niet kloppend) en heel populair en vriendelijk (populair niet, vriendelijk wel) genoemd. Past een beetje, dus.

Zwakke punten
Slechte praktische vaardigheden. Ja hoor, dat omschrijft mij wel: ik ben heel slecht in het bijhouden van m’n administratie, bijvoorbeeld. Vind het moeilijk om zich te focussen, is de tweede. Hier heb ik niet echt last van, ik kan me namelijk goed concentreren en kan zelfs in een soort van hyperfocus terechtkomen waarbij ik de wereld om me heen vergeet. Overdenkt dingen: ja! Dat ben ik! Dat doe ik veel te veel en veel te vaak. Vermoeiend. Campagnevoerders raken snel gestressed. Dat is in mijn geval alleen zo als het al niet goed met me gaat, maar niet als ik lekker in m’n vel zit en fijn bezig ben. Heel emotioneel: ja hoor, maar ik ben ook een weegschaal dus daar kan het ook mee te maken hebben ;).

De Campagnevoerder als ouder
De test omschrijft tot in detail je romantische relaties en vriendschappen. Dat geloof ik allemaal wel, ik ben vooral benieuwd hoe ik als zogeheten Campagnevoerder dan functioneer als ouder. Wat ik lees, is dat ik mijn kind opvoed met heel veel liefde, steun en verwondering (dit klopt, ik vind het héél belangrijk dat Jula dat voelt), maar dat ik het moeilijk vind om structuur te bieden en haar te begrenzen. Volledig on point, wat dit punt betreft. Raker kon het niet zijn, denk ik. Ik vind dat één van de moeilijkste dingen aan het ouderschap, ik vind het al moeilijk om zelf structuur te houden, laat staan dat te bieden aan een ander. Maar ik doe wel heel erg m’n best!

Zo leuk om weer eens te lezen en te doen! En grappig om te zien dat er toch best wel wat overeenkomsten zijn, maar ook wel een aantal punten waarvan ik denk ‘meh, dit is het toch net niet’. Nu is het natuurlijk ook onmogelijk om een persoonlijkheidstest op basis van maar een paar vragen helemaal accuraat te vinden, maar in mijn beleving klopte het beter dan het daadwerkelijk doet.

You Might Also Like

16 reacties

 • Reageer Annelies 09/12/2020 at 08:56

  Ik heb die test ooit ook eens gedaan (ben even kwijt wat het resultaat was) maar herinner me dat het toch best goed weergaf hoe en wie ik ben. Gek eigenlijk, hoe ze dat op basis van een aantal vragen zo kunnen inschatten.

  • Reageer Anne 09/12/2020 at 21:47

   Ja hè? Ik vond ‘m bij mij dus op sommige vlakken echt heel sterk kloppen, maar andere dingen ook weer niet. Ik ga het toch nog eens rustig nalezen, ook na de comment van Nora hieronder 🙂

 • Reageer Audrey 09/12/2020 at 10:02

  Ik vond die MBTI-test ook echt interessant! INFJ hier (weet niet meer welke letter daar nog achter kwam), en daar herkende ik heel veel in. Ik had bij jou trouwens niet dirct verwacht dat je meer extravert zou zijn? Weet niet waarom, meer een gevoel denk ik…

  • Reageer Anne 09/12/2020 at 21:48

   Oh wat grappig! Ik denk dat ik wel meer extravert dan introvert ben, ja, dat klopt wel. Maar ik heb wel heel erg behoefte aan mijn eigen tijd, ook, en kan erg genieten van zonder mensen zijn. Dus ben vooral een mixje, denk ik 😉

 • Reageer Laurine 09/12/2020 at 11:13

  Ik vind zulke testen ook interessant, al is het maar omdat je even nadenkt om wie je bent omdat je kritisch wil kijken of de beschrijving klopt. Ik ben trouwens INFJ-T 🙂

  • Reageer Anne 09/12/2020 at 21:48

   Ja precies, dat maakt het al interessant! En jeetje, wat volgen veel INFJ-ers mijn blog, haha! Hoe kan dat?!

 • Reageer Irene 09/12/2020 at 12:01

  Goed idee eigenlijk om ‘m nog eens te doen! Ik heb hem een paar jaar terug gedaan en was net als Audrey een INFJ type waar ik me ook heel erg in herkende. Ik ga hem straks nog eens invullen. Ben ook benieuwd wat er bij ouderschap vermeld zal staan 🙂

  • Reageer Anne 09/12/2020 at 21:48

   Ah ja, dat is leuk om te lezen! Ik vond het in ieder geval heel interessant!

 • Reageer Luus 09/12/2020 at 13:29

  Leuk, ik heb de test ook jaren geleden gedaan en ook vorig jaar nog eens opnieuw. Resultaat was hetzelfde. Wist niet dat er ook een stukje bij zat over hoe je als ouder bent, dat ga ik gelijk opzoeken. Interessant om over na te denken!

  • Reageer Anne 09/12/2020 at 21:49

   Ja, vond ik ook leuk om te lezen. Ik wist niet meer wat er precies in stond en m’n interesse was meteen weer gewekt. Het stukje over ouderschap was wel echt ontzettend accuraat bij mij.

 • Reageer Eline 09/12/2020 at 13:30

  Leuke blog over jouw uitkomst van de 16 personalities test. Ik heb ‘m zelf net ook weer gedaan en ik kom ook weer op hetzelfde type uit: INFJ. Bijzonder dat dat toch niet veranderd met de tijd. En verder vind ik het heel leuk dat je elke dag wil gaan bloggen deze maand. Je schrijft hele leuke stukjes.

  • Reageer Anne 09/12/2020 at 21:49

   Echt grappig ja, dat het weer hetzelfde is! Ik dacht: nu vul ik ‘m heel anders in, maar dat is klaarblijkelijk dan toch niet zo. En dankjewel voor je compliment, lief van je!

 • Reageer Esther 09/12/2020 at 15:13

  Oh die test vond ik ook interessant om te doen. Nog een INFJ hier… INFJ-T om precies te zijn… wat best een beetje gek is want dat schijnt het minst voorkomende persoonlijkheidstype te zijn… Bijzonder dat dat nou juist de mensen zijn die jou en jouw blogs heel leuk vinden 🙂

  • Reageer Anne 09/12/2020 at 21:50

   Haha ja he, dat is wel heel wonderlijk 🙂

 • Reageer Nora 09/12/2020 at 21:42

  Interessant, Anne! Ik ben zelf ook erg fan van de Meyers-Briggs persoonlijkheidstest. Al vind ik het tricky dat ze het zo in detail beschrijven, hoor! Het gaat meer om de grote lijnen, niet alle ENFP’s zijn immers hetzelfde. Mocht je twijfelen of de test accuraat is, kan het helpen om eens afzonderlijk naar de ‘letters’ te kijken aan de hand van Carl Jung’s theorie, om zelf te beoordelen welke van de twee opties je meer naar neigt (vaak bezit je eigenschappen van beide maar de ene is toch iets sterker aanwezig).

  • Reageer Anne 09/12/2020 at 21:51

   Ja, die details zijn soms niet helemaal passend vind ik. Ik denk dat wat je zegt klopt, dat het meer gaat om de grote lijnen. Ik heb in deze blogpost natuurlijk wat details eruit gehaald af en toe. 😉 En wat een goeie tip, dat ga ik zéker doen! Het klinkt alsof je hier meer over weet, klopt dat? 🙂

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.