Groener leven

03/01/2021

Het is een thema waar ik de laatste tijd steeds meer mee bezig ben: groener leven. Voorheen – lees: een paar jaar geleden – maakte ik me druk om van alles en nog wat, maar niet zozeer om duurzaamheid. Het voelde toen voor mij als iets wat ver van mij af stond. Ik denk dat ik vooral negeerde dat het écht nodig is om hierop te letten. Als je er maar weinig aandacht aan besteedt, dan is het er ook niet (of iets in die richting). Hoe dan ook, de laatste paar jaren staat het voor mij steeds meer centraal en ben ik erop gebrand om te verduurzamen.

Op internet is veel informatie te vinden over groener leven. Zo volg ik al jaren de blog van Merel, de Groene Meisjes, en heb ik daar veel inspiratie uit gehaald. Daarnaast publiceerde Marlous twee jaar geleden haar ‘Groene lijstje‘, met meer dan 50 tips om duurzaam te leven. Ook daar heb ik er een aantal van overgenomen. Laten we zeggen dat ik met babystapjes vooruit ga, nog niet op ieder onderwerp zo goed scoor, maar hé, ik ben er mee bezig en werk er aan!

Thuis energie besparen
Dit is het eerste waar ik mee aan de slag ging toen ik besloot groener te leven: mijn energieverbruik. Dat rees niet per se de pan uit, maar ik dacht dat het wel beter zou kunnen. Ik zorg er bijvoorbeeld voor dat mijn apparaten nooit op stand-by staan, maar altijd helemaal uit. Daarnaast hangen er in huis voornamelijk LED-lampen (die zijn véél zuiniger in gebruik dan gloeilampen), douche ik eigenlijk altijd kort en zorg ik ervoor dat ik de verwarming alleen aanzet in ruimtes waar ik ben. Dat laatste is nog wel een aandachtspuntje: ik vind het heerlijk als de verwarming lekker hoog staat, namelijk. Beter pak ik dan gewoon een dekentje of een warme trui erbij. Ik ben nu in kleine stapjes (met halve graden) aan het oefenen om de thermostaat wat lager te zetten. Als ik mijn energieverbruik vergelijk bij mijn energieleverancier, zit ik onder het gemiddelde voor mensen die in hun eentje in een flat wonen (ik woon met 1,5 persoon – ik tel Jula voor de helft mee, haha – in een tussenwoning). Dat gaat dus best goed!

Minder vlees eten
Ik eet vrijwel geen vlees meer. Het enige wat ik af en toe nog in huis haal, zijn plakjes gerookte kipfilet, soms spekjes door de stamppot en af en toe een stukje vis. Dat is niet zoveel, toch? Ik heb vorig jaar geprobeerd om helemaal te stoppen met vlees eten, maar vond dat nogal lastig in combinatie met de andere restricties die ik mijzelf opleg op het gebied van voeding. Op die manier werd mijn lijst met alles wat ik niet meer wil eten (of mag eten van mezelf, eigenlijk) wel heel lang. Ik ben dus een echte flexitariër!

Duurzame producten gebruiken
Hier kan ik nog zeker een slag slaan: de huishoudelijke apparaten die ik heb zijn oud en niet per se energiezuinig. Ook ben ik nogal eens geneigd om bijvoorbeeld gewone wattenschijfjes te kopen in plaats van mijn herbruikbare te gebruiken, omdat dat nu eenmaal gemakkelijker is. Het scheelt wel dat ik bijvoorbeeld geen droger heb en mijn was altijd ophang (wat dan wel weer onhandig is qua ruimte in dit kleine huisje, maar hé, het lukt allemaal). Ik neem wel altijd tasjes mee naar de supermarkt en zorg dat ik nooit een plastic tas hoef te kopen en gebruik metalen rietjes in plaats van de plastic variant als Jula wil drinken uit een rietje. Het zijn dus kleine veranderingen die de afgelopen jaren al heb doorgevoerd.

Reizen
Tja, ik ben één van die mensen die gerust voor een weekendje op en neer vliegt. Ik wéét dat ik beter met de trein zou kunnen gaan (en wil heel graag een keer met de trein naar Londen, trouwens!), maar het gemak van een vliegtuig verkies ik toch nog vaak boven het milieu. Ik heb onlangs ook een auto aan moeten schaffen en dat was geen elektrische of hybride auto, simpelweg omdat ik me dat niet kan veroorloven. Door Corona konden we natuurlijk allemaal veel minder reizen en heb ik vorig jaar dan ook niet gevlogen. Ik ben wel van plan om er bewuster mee om te gaan in de toekomst, niet meer voor een dagje Londen op en neer te vliegen bijvoorbeeld en bestemmingen te kiezen in eigen land voor een vakantie. Dat beviel vorig jaar ook heel goed, namelijk!

Fair fashion
Yes, hier ben ik actief mee bezig: ik heb besloten om de komende drie maanden geen kleding meer te kopen, zoals je hier kunt lezen. Dat doe ik omdat ik mijn eigen koopverslaving een halt wil toeroepen, maar ook omdat het beter is voor het milieu. Al die pakketjes die ik via Vinted uit Frankrijk liet overvliegen? Dat kan niet goed zijn voor het milieu. Nu had ik al wel een grote stap gezet door voornamelijk tweedehandskleding te kopen en vrij weinig meer uit gewone winkels, maar dat was – ik moet eerlijk zijn – vooral omdat ik nou eenmaal hou van oude spullen. Ik heb mij wel voorgenomen om na de drie maanden koopstop alleen nog maar fair fashion te kopen! Dat lijkt me een mooi voornemen.

Afval
Oef, soms verbaas ik me over de hoeveelheden plastic die er in dit huishouden doorheen gaan: dat is echt niet normaal! Al denk ik dat het wel normaal is, maar alles wordt tegenwoordig gewoon in zoveel plastic verpakt dat we ook gewoon heel veel plastic afval hebben. Ik weet (nog) niet zo goed hoe ik dat zou kunnen verbeteren, behalve dan door erop te letten om meer producten te kopen zonder plastic verpakking. Het lastige is dat ik mijn boodschappen altijd in één keer laat bezorgen en niet altijd voor de plasticvrije variant kan kiezen. De laatste tijd valt het me ook op dat ik best vaak eten weg moet gooien: er is geen ruimte meer in mijn vriezer (die ligt helemaal vol met allemaal kliekjes die ik nog een keer moet opeten) en zeker als ik met Jula eet, houd ik altijd wat over. Het voelt zo zonde om dat weg te doen! Hier moet ik eens over nadenken, want er moet een oplossing voor zijn. Die heb ik alleen nog niet bedacht!

Dit zijn de punten waar ik de afgelopen tijd in meer of mindere mate mee bezig ben geweest. Ik weet het: het kan nog beter, maar het begin is er. Heb je nog laagdrempelige tips voor me om nog meer te verduurzamen? Laat het me vooral weten in de reacties, ik sta voor alles open! 🙂

You Might Also Like

3 reacties

 • Reageer Audrey 03/01/2021 at 09:24

  Je hebt al veel mooie stappen gezet! Bij mij wordt het ook langzaam steeds een beetje meer. Voor de spekjes kan ik je de vega-variant van de Lidl aanraden. Goedkoop en erg lekker door stamppot of risotto!

  • Reageer Anne 04/01/2021 at 08:34

   Dankjewel! Ook voor je tip! 🙂

 • Reageer Tea 04/01/2021 at 22:13

  Dit vind ik best goede stappen. Heb je andere oplossingen voor overgebleven eten? Kan fruit / groente bijv naar de kinderboerderij? Kan je het inmaken?

  Plastic dilemma van online boodschappen heb ik opgelost door een aparte groente/fruit box te nemen en boodschappen een keer in de twee weken te bestellen.

  Wat ik een laagdrempelige iets vond een paar jaar terug was om een ‘abonnement’ te nemen voor plasticvrij en gerecycled toiletpapier.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.