Dingen die ik graag samen met Jula doe

13/02/2021

Het is dus echt heel erg leuk om een dochter van vijf te hebben. Ze begrijpt dingen (maar stelt ook nog genoeg vragen), zit bomvol fantasie, verwondert zich over dingen die voor mij vanzelfsprekend zijn geworden en maakt van iedere activiteit een feestje. Onze dagen samen zijn nooit saai, we verzinnen altijd wel iets om te doen en genieten er allebei heel erg van om dingen samen te doen. Of het nou is om mij te helpen met een klusje in huis of dat we samen een taart bakken: met Jula is het altijd leuk.

Iets bakken
Samen iets bakken is wel één van onze favoriete activiteiten. We kopen vaak zo’n standaard cupcake-mix uit de supermarkt (Jula vindt niets zo lekker als stiekem van dat beslag snoepen) en versieren de cakejes vervolgens met alles wat we maar kunnen vinden. Zo’n activiteit gaat meestal gepaard met een boel gegiechel: dan gaat er weer iets mis, gooi ik per ongeluk de helft van de mix over het aanrecht heen in plaats van in de bak en ga zo maar door. Het leukste van alles vind ik nog dat Jula echt heel erg trots kan zijn op het eindresultaat, ook als het er verschrikkelijk uitziet. Haha!

Dansen op Wrecking Ball
Jula kan dansen als de beste. Dat zeg ik niet alleen omdat ze mijn dochter is en ik daarom veel te trots op haar ben, dat zeg ik ook als objectieve toeschouwer. 😉 Ze gooit al haar gevoel in de strijd en dat maakt het fantastisch om naar te kijken. Het is dan ook al heel vaak gebeurd dat ik als publiek op de bank moest zitten en Jula stukjes voor me deed. Haar favoriete liedje om op te dansen (en dan ook nog eens het liefst samen met mij) is Wrecking Ball van Miley Cyrus. Ik heb geen idee hoe dat ontstaan is, het was er ineens en sindsdien vraagt ze negen van de tien keer om dat liedje. Ze kan ‘m zelfs al helemaal meezingen!

Iets knutselen
Ik ben echt zo’n knutselmoeder geworden, haha. Ik vind het heel leuk om samen met Jula te knutselen. Laatst hadden we bijvoorbeeld krimpfolie gekocht: daar teken je op, vervolgens doe je het in de oven en dan wordt het een stuk kleiner en hard en kun je er een sleutelhanger of hanger voor een ketting van maken. Gelukkig vindt Jula knutselen net zo leuk als ik! Vaak gaan we, voordat ze naar bed gaat, nog even samen kleuren met een leuk muziekje op de achtergrond. Dat is een fijne activiteit om even rustig van te worden, zo vlak voor ze gaat slapen. Tegenwoordig worden alle kleurplaten versierd met ‘Jula, mama en Fendi’ erop. Te lief!

Een liedje maken
Tja, ik ben nou eenmaal muzikaal en breng mijn liefde voor muziek graag over op mijn kind. Al vanaf dat Jula een nog kleiner meisje was, maken we samen muziek. De ukelele in huis heeft Jula dan ook bestempeld als ‘haar gitaar’ en één van mijn favoriete momenten is als we samen achter de piano kruipen en een liedje zingen. Ik speel wat akkoorden en zing een makkelijke melodie, vervolgens neemt Jula die van me over en associeert er op los. Zo schreven we laatst een liedje over piraten (waarbij Jula zelf rijmde: ‘we zijn piraten, met dukaten’). Vond ik echt vet knap!

Naar het bos
Het bos is mijn lievelingsplek en die liefde probeer ik – al dan niet stiekem – een beetje over te dragen op Jula. We gaan graag samen naar het bos. Ik vind het zo leuk om te zien hoe haar fantasie dan op hol slaat: achter iedere boom zit een monster of een dief, de takken die er liggen zijn een klimparcours en Jula moet de wereld redden. In het bos wordt ze vaak een superheld! Met onze nieuwe woonplaats hebben we het bos op fietsafstand en daar hebben we écht geluk mee. Ik hoop dat we er nog veel vaker te vinden zullen zijn in het voorjaar en de zomer!

De Make Up Cup kijken (en elkaar vervolgens opmaken)
Dit is een nieuwe favoriet geworden: we kijken samen naar de Make Up Cup. Het is voor het eerst dat we iets kijken dat we allebei leuk vinden en dat is zó gezellig! De eerste drie afleveringen hebben we gebingewatched en nu moeten we helaas braaf iedere week wachten op een nieuwe aflevering. Het leukste is nog wel dat het Jula uitdaagt om daarna zelf te gaan make-uppen. Ze zegt dan ‘ik maak vandaag een regenbooglook’ (haha) en maakt mij vervolgens op. Dat kan ze al best netjes, al schiet ze vaak nogal uit met de blush op mijn wangen. Haha!

Een spelletje
We hebben inmiddels een hele verzameling met spelletjes voor kinderen in huis. Superleuk! Groot favoriet zijn de spelletjes van Djeco zoals Diamoniak en (hier op de foto) Familou. Het is tof dat Jula spelregels nu begrijpt en je dus ook daadwerkelijk een spelletje samen kunt doen. Daarnaast kan ze heel erg goed tegen haar verlies, dus levert het geen enkel drama op. Ik vind het zo gezellig om met z’n tweeën – of drieën als Jorn ook thuis is – een spelletje te doen!

Video’s terugkijken
Ik heb heel veel filmpjes van Jula gemaakt in de afgelopen jaren en voordat ze naar bed gaat, mag ze met mij samen filmpjes kijken. We kijken dan de filmpjes terug op mijn telefoon. Ik heb vaak de camera gewoon aangezet als Jula lekker aan het spelen was, of als we samen een liedje zongen, en dat levert echt de leukste beelden op. Jula kan vooral heel hard om zichzelf lachen als ze valt of iets nog niet helemaal goed kan uitspreken, haha.

You Might Also Like

13 reacties

 • Reageer Esther 13/02/2021 at 09:18

  Ahhhh, ik word helemaal warm van deze post! Fijn van die samen geniet rituelen! En die van dat stiekem-liefde-voor-het-bos overbrengen deed ik door met de jongens te gaan geocachen: schatzoeken met een gps. Echt superleuk!

  • Reageer Anne 14/02/2021 at 07:28

   Ah ja, geocachen heb ik vroeger ook veel gedaan. Denk dat Jula er nog net iets te jong voor is, maar over een paar jaar kan dat wel. Heel leuk inderdaad, goed idee <3

 • Reageer Irene 13/02/2021 at 16:39

  Ik word ook zo blij van deze post! Wij gaan onze liefde voor het bos ook proberen overbrengen op Dallasje 😀 Zou super fijn zijn als hij het daar ook zo leuk vindt. Vroeger knutselde ik altijd graag maar ik weet niet of ik een knutselmoeder ga zijn. Kleuren enzo wel maar echt knippen en plakken denk ik niet. Ik zou veel eerder bakken met hem. Koekjes, cake, taart, brownies, … Ik kijk daar stiekem al naar uit 😀

  • Reageer Anne 14/02/2021 at 07:29

   Ah ja leuk! Meer liefde voor het bos <3 En ah ja, samen bakken is ook echt heel erg leuk. Dat doen Juul en ik ook weel veel, al blijven we vaak bij de makkelijke kant-en-klaar-pakketten. Gisteren hebben we voor het eerst samen helemaal een taart gemaakt, ik hoop dat-ie een beetje gelukt is maar onderweg mislukten een paar handelingen, haha.

 • Reageer Wendy 14/02/2021 at 08:27

  Het lijkt me supergrappig om een meisje van vijf te horen zeggen “ik maak vandaag een regenbooglook”. Heerlijk! Als ik ooit een kind krijg, hoop ik dat Make Up Cup nog bestaat, haha. Maar “gewoon” knutsel- en bak- en liedjes- en spelletjes-moeder worden lijkt me ook leuk.

  • Reageer Anne 16/02/2021 at 11:11

   Haha ja, geloof me, dat is ge-wel-dig! Ik moet daar zo om lachen! En de Make Up Cup is wel een uitkomst hoor, Jula wil nu alle afleveringen nóg een keer kijken omdat ze het zo leuk vindt 🙂

 • Reageer Audrey 15/02/2021 at 08:53

  Superleuk! Die krimpfolie ga ik onthouden.

  • Reageer Anne 16/02/2021 at 11:11

   Ja, zeker doen. Is echt heel leuk!

 • Reageer Saskia 15/02/2021 at 09:04

  Wat super leuk om dit te lezen. Zo’n post kan ik ook wel over Noa maken. Zo leuk he om dit allemaal te doen samen

  • Reageer Anne 16/02/2021 at 11:12

   Ja, moet je doen! Ben benieuwd naar wat jullie allemaal ondernemen. En ja, ik geniet er zo van om samen met haar iets te ondernemen <3

 • Reageer Nikki 15/02/2021 at 15:47

  Och, heerlijk! Ik ben ook zo’n knutselmoeder: kleuren, kleien, plakken.. zo leuk!

  • Reageer Anne 16/02/2021 at 11:12

   Oh superleuk!

 • Reageer Lilian Visser 16/02/2021 at 13:01

  Leuk! Ik weet nog dat ik de kleutertijd echt een van de leukste periodes vond! Mijn dochter is nu 9 en dat is ook wel weer bijzonder, ze wordt nu langzaam echt een jonge dame. Wij wandelen ook veel, in het bos, maar ook elke dag naar school en dat is zo gezellig! En dan heeft ze m’n hand nog steeds vast. ❤️

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.