Dagboekje 41 • 2021

18/10/2021

Deze week deed ik dan eindelijk echt wat rustiger aan, al was dat ook vooral omdat mijn lichaam zei dat het daar nu echt wel tijd voor was. Vooral aan het begin van de week was ik echt ontzettend moe en bleef ik maar last houden van mijn longen. Het was óók mijn verjaardagsweekend en daar wilde ik natuurlijk ook wel gewoon uitgerust voor zijn, al liep dat wat anders dan ik bedacht had.

Maandag

Mijn dag begint vroeg: om 06.20 uur gaat mijn wekker. Ik douche, kleed me aan en maak Jula wakker (want: als ze uit kan slapen in het weekend is ze altijd vroeg wakker, maar doordeweeks moet ik haar wakker maken voor school!). Ik breng haar naar school en rij daarna naar mijn werk, wat vooral betekent dat ik lang in de auto zit én er is ook nog file, dus nou goed. Om tien uur ben ik op kantoor en eigenlijk al moe, maar ik heb nog een lange dag te gaan. Tot vijf uur zit ik in vergaderingen, daarna rij ik weer naar huis. Thuis eet ik en vervolgens val ik in slaap op de bank en besluit ik om half acht maar gewoon naar bed te gaan. Zo moe!

Dinsdag

Ik word, om half 9, moe wakker. Meh! Ik heb weer een vergadering (en lol met mijn collega’s om alle techniek die niet lekker loopt) tot elf uur en daarna ben ik helemaal gesloopt. Ik besluit mijn plannen voor de rest van de dag af te zeggen – op mijn zangles na – en maar weer te gaan slapen. Rond een uur of één kom ik er weer even uit, haal een pakketje op, lunch en kijk een documentaire over R. Kelly, maar al snel merk ik dat ik nog steeds echt heel moe ben en ga weer verder slapen.

In de brievenbus zit ook een pakketje: het boek van Iris! Ik volg haar al ontzettend lang, wel een jaar of tien, en ben meer dan benieuwd naar haar boek. Nu ben ik tegenwoordig niet meer zo heel goed in lezen, dus ik ga mijn best doen hier af en toe een momentje voor te pakken. Komt vast goed!

Jorn en ik eten samen, daarna gaat hij naar de film en even later vertrek ik naar zangles. Mijn laatste met mijn huidige docent, want hij gaat een paar maanden op een cruiseschip werken. Ik heb echt wel veel geleerd in de afgelopen maanden. Ik heb nu negen lessen gehad (en een strippenkaart van tien lessen), dus kan nog één keer een les nemen bij een nieuwe docent of wachten tot deze weer terug is. Ik ga nog even nadenken wat ik wil! Hoe dan ook is het zingen vanavond weer ontzettend fijn, precies wat ik nodig had. Als ik thuis kom, is het laat, maar kruip ik nog even achter de piano en zing ik verder.

Woensdag

Ik begin de ochtend weer met een overleg. Helaas word ik wéér ontzettend moe wakker en doet mijn hoofd pijn, dus ik voel me niet per se vrolijk. Vlak voor de vergadering begint, voel ik dat ik bekeken word en ja hoor: de buurkat gluurt naar binnen! Dit is één van de katten waar Fendi nog wel eens mee vecht (en door Jula dus altijd de vechtkat wordt genoemd) en met enige regelmaat liggen de potten van de vensterbank op de grond omdat deze zo dichtbij komt en Fendi er dan op af springt. Het is echt een brutale, uitdagende kat. Gelukkig ziet Fendi het nu niet en blijft hij rustig slapen.

In de middag ga ik naar mijn maatje. We hebben geen specifieke plannen, ik ga gewoon langs en we gaan kletsen of een spelletje doen. Ze heeft een taartje gekocht, alvast voor mijn verjaardag, mét kaarsjes. Zo lief! Ik krijg zelfs een cadeautje en ben helemaal verrast.

Aan het einde van de middag haal ik ook nog deze Furby op, die ik heb gekocht via Marktplaats. Het leek me een grappig cadeautje voor Jula’s verjaardag! Als we ‘m even testen door er batterijen in te doen, ontdekken we wel dat het een behoorlijk druk baasje is, haha. Dat gaat wat worden!

’s Avonds gaat Jorn naar toneel en ga ik nog even heerlijk badderen terwijl ik één van mijn liefste vriendinnen bel. Fijn!

Donderdag

In de ochtend bel ik met de huisarts over mijn longen: we gaan verder onderzoek laten doen. Dat voelt goed! Daarna werk ik een paar uurtjes tot het tijd is om deze lieveling op te halen. Ze heeft al vakantie, want morgen is een studiedag. We doen eerst nog wat boodschappen en rijden daarna naar huis.

We eten hapjes (Jorn is naar een feest, dus we zijn met z’n tweeën) en kijken the Lion King. Wel echt een beetje spannend en verdrietig, maar ook heel erg mooi. En, omdat Jorn ’s avonds pas laat thuis komt, gaan we ook samen slapen en logeer ik op Jula’s kamer. We leggen twee matrassen naast elkaar op de grond. Zo gezellig!

Vrijdag

Goedemorgen! We hebben een behoorlijk moeizaam nachtje achter de rug: Jula werd ergens midden in de nacht wakker en kon niet meer ophouden met hoesten, was erg benauwd en had last van haar keel. Dat heeft ze wel eens vaker gehad en even google-n leerde mij dat het pseudokroep is. Niet erg, gaat vanzelf over, maar wel echt vervelend. Gelukkig bleef Jula heel rustig (zo knap!), hebben we even gestoomd onder de douche en ging het langzaam weer beter en konden we nog even slapen. Vandaag is een grote dag voor Jula, want haar beste vriendinnetje komt een dag bij ons spelen. Hoera! Ze kennen elkaar uit de straat waar Jula met haar andere moeder woont en haar vriendinnetje heeft al heel veel verhalen gehoord over mij, over Jorn en over Fendi, dus ze is ontzettend benieuwd. We beginnen eerst maar eens met het maken van slijm! Niet veel later is het huis ontploft en is alles glitter. Alles.

Na de lunch zijn ze allebei erg enthousiast en lijkt het me goed maar even al die energie er uit te spelen in de speeltuin. Dat lukt aardig!

In de middag maken we cupcakes. Het beslag zit letterlijk op de muur, haha, en overal is slagroom. Daarna besluiten ze het huis te verbouwen en sjouwt Jula in haar eentje heel veel spullen naar haar slaapkamer, waar haar vriendin dan (heel belangrijk) ‘alles op de goede plek zet’. Achteraf zie ik hoeveel Jula gesleept heeft en ik ben echt verbaasd over het feit dat ze dat allemaal alleen heeft gedaan, haha! Aan het einde van de middag brengen we Jula’s vriendin weer terug en rijden naar huis, om vervolgens langer dan een half uur (!) op te ruimen. Net als we klaar zijn, komt Jorn thuis en kunnen we samen eten.

Zaterdag

Ook vannacht is onze nacht weer gebroken. Helaas! Wel een dikke plus: Jula slaapt eventjes bij ons en kruipt helemaal tegen me aan. Dat gebeurt vrijwel nooit meer, dus ach, dat is dan maar winst! Even later leg ik haar weer in haar eigen bedje en daarna vallen we allemaal weer in slaap. In de ochtend word ik wakker gemaakt door Jula die op de allerliefste toon ooit ‘gefeliciteerd mama!’ zegt. Het is mijn verjaardag! Ik krijg ontbijt en cadeautjes op bed, ze hebben het huis versierd en zelfs Fendi mag een feesthoedje op. Haha!

In de ochtend ga ik met Jula naar zwemles, terwijl Jorn boodschappen doet. Helaas zijn Jula en ik allebei echt heel erg moe door de gebroken nachten en dus is het een beetje ploegen met elkaar. Daarna rijden we weer naar huis en dan heeft Jorn een verrassing voor mij: hij haalt een grote doos van boven die ik eerst echt niet openkrijg, maar na even prutsen ontdek ik wat het is. Een karaokeset! Die heeft hij gehuurd voor dit weekend. Er moet natuurlijk meteen gezongen worden, haha.

Ik heb geen grootse plannen voor mijn verjaardag, ik hou er niet zo van om het met heel veel mensen te vieren en vind klein leuker. Gewoon een beetje rustig aan doen. Mijn ouders komen in de middag! We drinken koffie en eten taart, ruimen ons zwembadje op én gaan nog even naar de speeltuin in de buurt.

We hadden eigenlijk bedacht om gewoon te gaan koken, maar hebben daar allebei geen zin meer in en dus bestellen we pizza. Ik kies voor een vegan tuna melt en een vegan shoarme met een bloemkoolbodem. Zó lekker!

En als toetje eet ik een advocaatje met slagroom. Ik ben echt een oude vrouw, haha, maar vind dit gewoon héél erg lekker. Doet me altijd een beetje denken aan mijn oma en dat is sowieso een goed iets. In de avond komt een vriendin langs met een briljant cadeau (een eenhoornmutsje voor Fendi, haha) en kijken we ongemakkelijke filmpjes op YouTube.

Zondag

In de ochtend wordt Jula opgehaald door haar andere moeder. Daarna is het tijd voor mijn favoriete activiteit: karaoke! We zingen ‘My Heart Will Go On’ en ik moet zeggen dat ik toch een behoorlijke Celine Dion-performance weg kan geven.

Volumia komt ook voorbij. Prachtig! Deze foto vind ik wel echt briljant, trouwens. Haha!

We zingen echt véél te lang, telkens zeg ik ‘ah, nog één liedje?’. Hoe dan ook: in de middag rijden we naar deze plek. Kasteel Ruurlo! In dit kasteel is een onderdeel van museum MORE gevestigd en hier zijn de schilderijen van Carel Willink te bewonderen. Ik ben al sinds mijn studie (dat is inmiddels echt al wel lang geleden, zo’n vijftien jaar) gefascineerd door Mathilde Willink, één van de vrouwen van Carel. Zij was een soort socialite in bijzondere jurken (van Fong-Leng), met heftige make-up en is – in mijn ogen – een soort niet te vangen persoonlijkheid. Alles aan haar is een beetje vreemd (zelfs de manier waarop ze overleden is, want dit is al die jaren nog steeds een mysterie) en dat vind ik fantastisch.

Ik vind vooral de landschappen die Carel Willink geschilderd heeft echt prachtig. In dit kasteel komen ze goed tot hun recht: vrijwel ieder hoekje is fotogeniek, het licht valt prachtig op de doeken en nouja, het is gewoon echt heel erg mooi.

Daar is ze! Mathilde, geschilderd vlak voor de relatie tussen Carel en haar verbroken werd.

Naast dat ik de landschappen die hij schilderde écht heel erg mooi vind, zijn de portretten natuurlijk ook gewoon fantastisch. Hij schilderde de stoffen alsof je ze kan voelen en ik vind het zó knap dat iemand dat kan. Hoe dan? Ik lees dat er veel mensen zijn die zijn werken wat deprimerend vinden en realiseer me dat ik vaak een voorkeur heb voor deprimerende kunst. Zo wordt mijn muzieksmaak met enige regelmaat nogal depressief genoemd, maar ook in de beeldende kunst vind ik het mooi als de donkere kant belicht wordt.

We sluiten mijn verjaardagsweekend af met dit: SUSHI! ♥ Het is écht mijn meest favoriete eten, ik vind het zo ontzettend lekker. Jorn kan zich niet echt herinneren of hij het ooit gegeten heeft, maar geniet er gelukkig net zo van als ik. Overigens eet ik dus eigenlijk geen vis meer, maar voor deze keer maak ik een uitzondering. We drinken rode wijn, kijken een datingprogramma voor mensen met autisme en het leven is goed.

You Might Also Like

11 reacties

 • Reageer Audrey 18/10/2021 at 10:56

  Nog gefeliciteerd met je verjaardag! Het klinkt als een heerlijke manier om het te vieren – lekker rustig met allemaal dingen waar je zelf heel erg van geniet.

 • Reageer Angélica 18/10/2021 at 12:50

  Nog gefeliciteerd!
  Hier nog één die gek is op depressieve kunst en muziek hahaha, ik herken dat heel erg! In de koffietent werd mijn muzieklijst ook altijd als deprimerend bestempeld terwijl ik dacht, is toch gezellig?? Haha!
  Ik vind het zo schattig dat jij en Jula van die tapashapjes eten als avondeten 😀
  En jaaa ik ben ook fan van de vegan shoarma pizza, zo lekker! Ik neem ‘m altijd met de andere helft 4-kazen haha. FAN!
  Iris haar boek wil ik ook nog lezen, ben echt benieuwd!

 • Reageer Laurine 18/10/2021 at 14:34

  Oh die Furby, zo eentje heb ik ook nog gehad toen ik klein was. Heel leuk om als kind mee te spelen, maar inderdaad heel druk en lawaaierig. Sterkte zou ik zeggen, haha!

 • Reageer hemelsgroen 18/10/2021 at 15:40

  Hieperdepiep hoera! Een relaxte verjaardag is ook fijn. Mooie tentoonstelling zo te zien. Advocaatjes, sushi, ik lust het ook allemaal. Krijg er meteen trek van > gauw koken

 • Reageer marije 18/10/2021 at 15:53

  Van harte!! Volgens mij heb je het goed gevierd, leuk!
  Zelf vond ik “De Schreeuw” een prachtig schilderij, een vriendin had het nagemaakt en dat hing in mijn slaapkamer. Mijn vriend kreeg er echter de kriebels van 😉
  Volgt de foto met de muts van Fendi ook nog? Ik ben reuze benieuwd 😉

 • Reageer Charlotte’s Little Corner 19/10/2021 at 10:02

  Nog gefeliciteerd met je verjaardag! Ik vind het ook veel fijner om een kleine maar gezellige verjaardag te hebben in plaats van heel uitgebreid. Zo te zien heb je wel een fijne verjaardag gehad! Wat leuk die karaokeset, en als advocaat ouderwets is ben ik dat blijkbaar ook haha. Ik hou daar ook echt van! Heb het ook wel ‘geleerd’ van mijn oma 🙂

 • Reageer Irene 19/10/2021 at 14:14

  Hoera voor je verjaardag! Lijkt wel alsof je het fijn gevierd hebt. Ik had nog nooit van Carel Willink maar ik vind ze ook echt prachtig zo, zijn schilderijen. En inderdaad, die stoffen! Die ene jurk is echt geweldig mooi gedaan. Snap dat ook niet goed hoe je dat kan.
  Fendi ziet er ook erg gelukkig uit met zijn feesthoedjes, haha 😀

 • Reageer Luus 20/10/2021 at 11:50

  Hieperdepiep hoeraaa! Of had ik je al gefeliciteerd? Ik weet het even niet meer haha.
  Wat fijn dat je wat rustiger hebt kunnen doen deze week.
  Hele gave schilderijen! Ik word wel een beetje duizelig van het behang hahaha. Was dat in het echt ook zo of scroll ik te snel 😉
  Als je ooit het boek van Iris leest, schrijf je er dan ook iets over?

 • Reageer Saskia 23/10/2021 at 13:07

  Beetje laat *iets met veel offline zijn, maar alsnog van harte. Zeker niet minder gemeend 😉
  Ahhh leuk hoor zo’n Furby, zelf ook veel mee gespeeld. Denk alleen dat Noa die dingen eng gaat vinden haha :’) Anders had ik er zeker eentje via MP aangeschaft… Hij vind dieren/knuffels met geluiden niet zo leuk… Dus dat gaat hem niet worden haha

 • Reageer Robin Schrijvers 24/10/2021 at 10:48

  Ah dju, ik ben hier veel en veel te laat maar dus nog een late proficiat Anne!! Wel een cool idee van Jorn, die karaokeset! Fijn om te lezen dat ge u er zo mee geamuseerd hebt!

 • Reageer Lesley 26/10/2021 at 14:05

  Oh, nog gefeliciteerd! Hoe geniaal is die karaokeset! Ik eet trouwens ook héél graag advocaat, hmm. Een vriendin van mij maakt dat zelf en had me eens een giga pot gegeven en ik heb daar echt maanden van gegeten haha! Moet nog maar eens een voorraadje in huis halen.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.