365 vragen • november

01/12/2021

Ik kan niet geloven dat november al weer bijna ten einde is. Gisteravond, op een feestje, zei iemand iets als ‘ja, dat was in augustus, dus al weer even geleden’ en in mijn hoofd was dat nog maar een week terug. Dat is dus niet zo! Ik beantwoord ook deze maand weer, zoals ik al bijna een jaar lang doe, de vragen die Irene bedacht.

1. Heb je naar advies van iemand geluisterd?
Daar moet ik lang over nadenken! Vast wel, ik kan het me alleen niet zo herinneren. Ik heb ook wel eens periodes dat ik een beetje moe word van ‘alle’ adviezen (bijvoorbeeld als ik in twee weken tijd drie behandelaren spreek) en dan merk ik altijd aan mezelf dat ik dat wat gemakkelijker naast me neer leg.
2. Wat zou je leven nog fijner kunnen maken?
In de categorie bereikbaar: dat mijn longen weer gewoon normaal functioneren en ik weer kan hardlopen. Daar kijk ik echt naar uit! In de categorie onbereikbaar: ik zou wel een vakantiehuisje willen. Bijvoorbeeld in een bos, of ergens in Scandinavië. Gewoon een fijne plek om af en toe even naartoe te kunnen en helemaal te kunnen ontspannen. Lijkt me heerlijk!
3. Wat is je slechtste gewoonte?
Ik heb de neiging om de lat steeds hoger te leggen voor mijzelf. Dan stel ik een doel, maar nog voor ik dat doel bereikt heb (en zeker als ik er bijna ben) besluit ik dat het nog net wel wat beter kan en stel ik mijn doel bij. Dat maakt dat het lastig is om aan mijn eigen wensen te voldoen en dat zorgde – zeker in het verleden – vaak voor teleurstelling. Ik heb in de afgelopen jaren geleerd dit bij mijzelf te herkennen en milder voor mijzelf te worden. Het gaat steeds beter!
4. Wat wil je graag nog leren?
Wat niet? Haha! Ik zou graag Deens willen leren. Ik wil ook graag leren klarinet te spelen. Het lijkt me geweldig om zelf kleding te kunnen maken, dus dan zou ik moeten leren om te naaien (al heb ik daar in het verleden wel eens mee geoefend en ik kan niet zeggen dat mijn talent daar echt lag). Ik zou wel graag willen kunnen dichten, maar ik denk vaak dat ik dat nog niet kan. Dus dan zou ik dat willen leren. Oh en ik zou ook echt graag willen kunnen schilderen, maar ook daarvan weet ik dat ik er geen talent voor heb, dus dat lijkt me dan behoorlijk onbereikbaar.

5. Wat doe je op dit moment het liefste in je vrije tijd?
Schrijven. Piano spelen, zingen en viool spelen. Wandelen en kringloopwinkels bezoeken. Borduren, lezen. Slechte televisieprogramma’s kijken óf interessante documentaires kijken.
6. Wat draag je graag?
Ik draag vrijwel altijd jurkjes. Ik vind het mooi én lekker zitten. Maar, als het wat kouder wordt, doe ik ook wel eens een flared legging aan met een grote trui. Voel ik me altijd iets minder knap in!
7. Waar zou je vandaag heel goed zonder kunnen?
De buitenwereld, haha. Gisteravond waren Jorn en ik tot laat naar een feestje en dus heb ik vandaag heel lang in bed gelegen (een soort combinatie van laat naar bed gaan plus nog wat slaap van de afgelopen week moeten inhalen) en dat was echt goddelijk. De rest van de dag ben ik ook nog maar weinig van plan en soms is dat écht heel fijn.
8. Waar heb je vandaag heel erg nood aan (gehad)?
Dat schreef ik eigenlijk al hierboven! Aan slaap. Afgelopen week hadden we vakantie en was ik van plan om wat bij te slapen, maar ik ging eigenlijk steeds te laat naar bed, waardoor ik nog niet echt uit kon rusten en wat extra slaap kon pakken. Daarnaast ben ik nog steeds best moe van al het gedoe met mijn longen (geen spannend verhaal, wel irritant) en dat zorgt ervoor dat ik gewoon echt even bij moest komen, geloof ik.

9. Wie inspireert je?
Ik denk niet dat er één iemand is waar ik echt door geïnspireerd raak. Ik heb wel altijd een groot zwak voor mensen die hun leven hebben geleefd op hun eigen manier. Zoals bijvoorbeeld Ramses Shaffy. Ik heb daar bewondering voor, al denk ik ook dat hij het zichzelf niet altijd even gemakkelijk heeft gemaakt en is het niet iets waarvan ik denk dat ik dat ook zou willen. Het inspireert me vooral in die zin dat ik het mooi vind dat iemand zo zichzelf kan zijn. Dat wil ik ook graag.
10. Leef je in het moment?
Ik denk dat ik dat best doe, ja. Ik had daar vroeger nog wel eens moeite mee en dacht dan vooral aan alles wat in de nabije toekomst nog zou gebeuren. Ik heb nooit echt grootse toekomstplannen gehad, of een sterk beeld van wat ik wilde voor over een aantal jaar. Ik begin dat wel steeds meer te krijgen, maar geloof dat dat ook wel een beetje samenhangt met ouder worden. Daarnaast zit het me niet in de weg, ik maak me er geen zorgen om.
11. Wat zou je je graag nog herinneren van afgelopen week?
Jorn en ik waren een midweek weg en dat was echt heel erg fijn. We hebben mooie kunst gezien, veel gelachen, fijn gewandeld en lekker gegeten.
12. Wat deed je vandaag?
Heerlijk lang in bed liggen, haha. Dat schreef ik hierboven eigenlijk al!
13. Met wie heb je het laatst gesproken? Waarover ging het gesprek?
Dat was gisteravond, op het feestje waar Jorn en ik waren. Een stel vertelde over hoe zij hun huis inrichten en dat dat vaak een behoorlijk moeizaam proces is. Ze zijn allebei ontzettend perfectionistisch en willen dat alles goed bij elkaar past. Ze vonden het zelf ook echt grappig en dus was het een leuk gesprek.

14. Waar heb je op dit moment nood aan?
Lekker thuis zijn en doen waar ik zin in heb. Niet zoveel praten, misschien een fijne documentaire kijken, een beetje schrijven. Lekker onder een dekentje op de bank hangen.
15. Wat is het volgende boek dat je wil lezen?
Vorige week waren Jorn en ik in het Museum van de Geest (echt een aanrader!) en daar kocht ik een boek van Dick Swaab waarin hij vertelt over de creatieve processen in ons brein. Een onderwerp dat me echt interesseert, ik ben benieuwd naar hoe dat werkt en weet daar niet zo heel veel van. Door mijn studie en mijn werk weet ik wel het één en ander over hoe bijvoorbeeld muziek verwerkt wordt in ons brein, maar er is ook zoveel dat ik nog niet weet.
16. Noem een tof moment van deze herfst.
Ik denk dan eigenlijk meteen aan mooie herfstige plaatjes, maar daar gaat het natuurlijk niet per se om. Er waren eigenlijk veel toffe momenten deze herfst, bijvoorbeeld toen mijn moeder, Jula en ik naar het bos gingen en er onverwacht een klein marktje was bij de schaapskooi en we marshmallows konden roosteren en in de kooi, naast de schapen, naar een verhaaltje konden luisteren.
17. Wat wil je graag meegeven aan de volgende generatie?
Dat we ons echt druk moeten maken over het klimaat en het belangrijk is om je daar voor in te zetten, op welke manier dan ook. Misschien is dat dan vooral wel de boodschap die ik zou willen meegeven: dat het soms voelt alsof jij, in je eentje, geen groot verschil kan maken, maar dat dat verandert wanneer iedereen daar anders over gaat denken.
18. Hoeveel planten heb je?
Niet zoveel, ik denk een stuk of tien. In mijn vorige huis in de stad had ik er een heleboel en zorgde ik er ook echt goed voor, maar toen kwam Fendi en had ik iemand anders om voor te zorgen en heb ik de plantjes een beetje genegeerd. Ik vond het toen heel leuk om te doen, ik word er nu iets minder gelukkig van en dat is ook wel prima. Komt misschien wel weer, misschien ook niet.

19. Als je iets voor altijd uit je leven kon bannen, wat zou dat zijn?
Angst of onzekerheid. Voor mij hangt dat wel redelijk met elkaar samen. Terugkijkend op de afgelopen vierendertig jaar van mijn leven (nu klink ik echt als een oma, ik weet het) realiseer ik me steeds meer dat ik veel dingen niet heb gedaan uit onzekerheid of uit angst. Dat is zó jammer. Ik zou vooral graag de komende hoeveel jaar dan ook willen leven zonder die angsten en zonder onzekerheden, zodat ik écht kan doen wat ik wil.
20. Wat is het tofste nieuws dat je recent hoorde?
Misschien is tof geen juist woord in deze context, maar ik moest een extra onderzoek laten uitvoeren naar aanleiding van een bevolkingsonderzoek waar ik aan had deelgenomen en de uitslag daarvan was goed. Dat was fijn! Ik maakte me er – misschien onbewust – toch wel een beetje zorgen over omdat ik het gevoel heb dat m’n lichaam me de laatste maanden wat in de steek aan het laten is. Dat blijkt dus niet helemaal zo te zijn!
21. Wat is op dit moment je favoriete drankje?
Ik denk vanille cola! Vind ik echt heel erg lekker.
22. Heb je het gevoel dat je iets achterlaat als je er ooit niet meer bent? Waarom wel of waarom niet?
Ja, dat denk ik wel. Dat is dan voornamelijk gebaseerd op hoe ik denk over de mensen die er niet meer zijn. Mijn oma’s, bijvoorbeeld. En een goede vriendin van me. Ook al hebben zij misschien geen meesterwerken achtergelaten, geen biografie geschreven of diepe gedachtes gedeeld met de mensheid, zij zijn er in mijn herinneringen en in mijn gedachtes. Dat is voldoende. Dat laat ik sowieso achter, op welke manier dan ook.

23. Wat is het laatste dat je voor jezelf kocht?
Een vintage rok, blauw met bloemen. Ik moet eerlijk opbiechten dat ik de laatste tijd weer wat te veel (tweedehands, vooral) aan het winkelen ben en het moeilijk vind om daarmee te stoppen. Vaak weet ik ook dat zo’n fase vanzelf weer wat minder wordt, maar als ik daar middenin zit kan dat wel eens onrustig voelen. Ik weet dan wel dat het misschien niet zo verstandig is, maar word er tegelijkertijd echt blij van, kan er van genieten (en dan niet eens per se het kopen zelf, maar bijvoorbeeld rondlopen in een kringloopwinkel) en dan wil ik dat ook graag doen.
24. Staat de kerstboom al?
Nee, nog niet, al was ik er vanochtend wel over aan het denken wanneer we dat het beste zouden kunnen gaan doen. Ik wil het graag samen met Jula en Jorn doen, maar het aankomende weekend, wanneer Jula weer hier is, hebben we al zoveel andere plannen waardoor het niet echt meer gaat passen. Ik ga er nog eens over nadenken!
25. Kijk je ergens tegenop?
Nee, eigenlijk niet.
26. Hoe gaat het met je vandaag?
Wel goed. Ondanks dat ik moe ben, voel ik me rustig en positief en doe ik mijn best goed voor mijzelf te zorgen.

27. Wat is het leukste van deze dag geweest?
Dat Jorn (beneden in de woonkamer) mij (boven in de slaapkamer) een foto van Fendi stuurde met ‘kusje van Fendi’ erbij, haha. Gaf me een heel liefdevol gevoel!
28. Heb je ooit spijt gehad van een vriendschap?
Ik denk dat spijt een te groot woord is, omdat ik wel geloof dat vriendschappen vaak ook passen bij een bepaalde fase in je leven (en het daarom niet gek is dat vriendschappen soms overgaan en je elkaar nooit meer spreekt). Er is één vriendschap, inmiddels verbroken, waarin ik veel gekwetst ben en achteraf gezien eerder de keuze had moeten maken deze te beëindigen. Daarnaast is er een andere vriendschap, ook voorbij, waarin ik pas op een heel laat moment (ondanks veel negatieve verhalen die ik hoorde) in zag hoe deze persoon dacht over hoe je met mensen om zou moeten gaan. Ik heb me daar misschien te veel door laten beïnvloeden op dat moment en daar heb ik wel een beetje spijt van, nu.
29. Welke schoenen heb je vandaag aan? 
Geen! Ik draag sloffen en dat blijf ik de hele dag doen, haha.
30. Als je van deze maand iets meeneemt naar volgende maand, wat is het dan?
Ik heb me de afgelopen maand best vaak gestresst gevoeld. Het was een drukke maand, ik moest veel regelen, vloog soms van hot naar her. Ergens, zo aan het einde van de maand, realiseerde ik me weer even dat ons brein sterk genoeg is om dingen op een andere manier te bekijken. Stress zit – vooral – in mijn hoofd en is een gevoel. Dat kan ik omdraaien, ik kan de lat wat minder hoog leggen, minder van mezelf verwachten en om hulp vragen. Dat is een goede, waardevolle les geweest.

You Might Also Like

4 reacties

 • Reageer Audrey 01/12/2021 at 09:08

  Ik vind het ook echt bizar hoe snel dit jaar gaat! Qua plantjes zie ik vaak nog wel wat leuks staan in winkels, maar dan denk ik steeds: straks toch geen tijd meer voor 😉 Ik zie wel even wat het overleeft hier. Enne: superfijn dat je nu een goede uitslag kreeg van het vervolgonderzoek!

 • Reageer Blog by Linda 01/12/2021 at 09:23

  Leuk om je antwoorden te lezen! Een vakantiehuisje is inderdaad een mooie droom, maar misschien (nog) niet helemaal haalbaar haha. En ik wist helemaal niet dat er een vanille versie van cola bestaat…

 • Reageer Luus 01/12/2021 at 10:16

  Leuke antwoorden weer 🙂 En antwoord 19, ik hoop zo dat dat gaat lukken voor je! <3

 • Reageer Lesley 14/12/2021 at 11:26

  Ik ben ook echt een jurkjesmens! Vroeger nog veel meer dan nu. Ik heb gewoon altijd een hekel gehad aan skinny jeans haha, maar nu bestaan er ook veel van die losse broeken van fluweel en zo, geweldig.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.