365 vragen • mei

12/06/2021

Bijna twee weken later dan de bedoeling was, maar hé: ik heb er toch aan gedacht! Het lijstje met vragen dat ik aan het einde van iedere maand (in dit geval dus de maand mei, ook al zijn we alweer halverwege juni) beantwoord. Volgend jaar doe ik het nog eens, ben benieuwd of de antwoorden dan veel zullen verschillen.

1. Wat deed je vandaag?
Terwijl ik dit schrijf, is de dag nog maar net begonnen. Ik heb alleen nog maar ontbeten en gedoucht, maar ik kan natuurlijk wel vertellen wat ik vandaag gá doen: er staat namelijk iets heel leuks op de planning! Ik heb met mijn twee liefste vriendinnen afgesproken in Delft om daar een wandeling te maken en ondertussen bij diverse restaurants hapjes af te halen. Achteraf gezien is het misschien redelijk onhandig dat we in Delft afspreken, want dat is voor ons allemaal een stuk rijden, maar ik vind het niet erg om te rijden (kan ik meteen voor mijn zangles oefenen, haha).

2. Wat was het fijnste deze week?
Oh, dat is moeilijk te zeggen. Er was zoveel fijn! De avondwandeling die ik maakte met Eefje, bijvoorbeeld, of het rondje hardlopen met mijn moeder op vrijdagochtend. De picknick met Jula en Jorn in de zon op donderdag en het ultiem genieten van onze tuin. Ik denk dat allemaal!

3. Welk juweel heeft het meest betekenis voor je?
Ik hecht maar weinig waarde aan sieraden, als ik eerlijk ben. Alles wat ik zelf koop, is goedkoop en draag ik toch niet zoveel. Ik heb van mijn beide oma’s sieraden gekregen na hun dood en ik denk dat die voor mij het meest bijzonder zijn. Ik vind het een heel fijn idee om iets van één van hen te dragen waarvan ik weet dat zij dat zelf ook hebben gedragen.

4. Wanneer heb je voor het laatst een dag helemaal niets gedaan?
Dat kan ik me, als ik eerlijk ben, niet herinneren! Dat zal waarschijnlijk ergens in januari of februari geweest zijn, toen ik mijn laatste depressie doormaakte. Sinds maart gaat het al veel beter en inmiddels eigenlijk gewoon heel erg goed en bij mij staat dat gelijk aan het volplannen van mijn dagen, haha. Als ik me goed voel, heb ik véél meer energie én veel meer zin om dingen te ondernemen, dus ben ik veel op pad. Ik heb wel af en toe bewust een middagje vrij gepland, omdat alles zó vol en druk was en ik toch ook af en toe gewoon even bij moest komen.

5. Welk obstakel heb je pas overwonnen?
Het enige dat me zo te binnenschiet, is dat ik eindelijk weer eens een keer 10 kilometer aan één stuk heb gerend. Sterker nog, door te verdwalen maakten we er per ongeluk 12 kilometer van. Ik had mijzelf dit jaar ten doel gesteld om in ieder geval eens 10 kilometer te gaan rennen en het verbaasde mij ook dat dat al zo vroeg in het jaar gelukt is. En dat het ook nog zo soepel ging! Het lastige aan mijn hoofd is dat ik mijzelf vaak saboteer: ik bedenk dan dat ik graag 10 wil gaan lopen en zodra ik daar in de buurt kom (zo rende ik een paar weken terug al eens 9.4 kilometer), verschuif ik het doel. In dit geval naar 15 kilometer. Niet zo handig, want daardoor lukt het me dus nooit om mijn doelen te bereiken.

6. Wat wil je morgen anders doen dan vandaag?
Kijk, dat is nu natuurlijk nog moeilijk te zeggen, maar ik denk dat ik het sowieso lastig vind om deze vraag te beantwoorden. Ik ben eigenlijk heel blij met hoe alles gaat, blij met hoe ik dingen aanpak en hoe ik voor mezelf zorg en wil helemaal niets anders doen dan hoe ik het nu doe.

7. Waar ben je het meest dankbaar voor op dit moment?
Voor alle fijne mensen die ik om me heen heb verzameld. Voor Jula en haar fantastische enthousiasme, voor Jorn en onze liefde, voor mijn ouders, de rest van mijn familie. Voor mijn vrienden die me blijven steunen en supporten. Alleen maar liefde.

8. Schijnt de zon?
Nog niet. Het is een klein beetje bewolkt. Het belooft een wat minder warme dag te worden dan de voorgaande dagen. Perfect weer voor een stadswandeling, dus!

9. Waar kijk je deze maand nog naar uit?
Ik denk dat dat dan gaat over de maand juni, toch? Ik ga in de derde week van juni weer voor mijn werk op pad met de muziektent. Daar heb ik heel veel zin in! En volgende week vier ik samen met Jorn ons 2-jarig jubileum en daarna brengen we een weekendje door met mijn familie. En de week daarna zijn Jorn en ik een nachtje in Utrecht, omdat die overnachting al honderd keer verplaatst is door Corona en dit de laatste optie was, haha. Er is nog veel leuks deze maand!

10. Wat drink je vaak tegenwoordig?
Water! Dat was mijn soort-van-goede-voornemen en dat is meer dan gelukt. Ik drink zeker wel anderhalve liter per dag inmiddels. In de avond drink ik het liefst een glaasje Crystal Clear. Wild leven, he? Haha!

11. Wat kun je uren doen zonder het beu te raken?
Prutsen aan mijn blog. Pianospelen en zingen. Schrijven, kleuren. Wandelen. Best veel, eigenlijk.

12. Wat doe je vaak zonder erbij na te denken?
Haha, deze vraag is mooi van toepassing op mij. Als ik goed in mijn vel zit en veel energie heb, gaat veel bij mij op de automatische piloot. Het gebeurt dan nog wel eens dat ik iets vergeet mee te nemen, of ineens iets aan het doen ben en het dan helemaal anders doe (hoe dan?). Het zorgt soms voor rare situaties!

13. Wat mis je het meest aan kind zijn?
Spelen! Ik hou van spelen! Ik kon echt uren aan één stuk met poppetjes spelen (zo had ik een appelhotel, een soort minihuisje met allemaal bedden erin en poppetjes van ongeveer 1 centimeter hoog). Ik bedacht de wildste dingen, kon mezelf helemaal verliezen in het spel en vergeten dat ik nog moest eten, drinken of iets anders en wilde alleen maar spelen. Zo heerlijk!

14. Wanneer was je voor het laatst ziek?
Dat is echt lang geleden! Ik ben in de gehele Corona-periode nog geen één keer getest, dus dat is sowieso meer dan anderhalf jaar geleden. Ik ben in de tussentijd ook niet verkouden geweest. Ik heb wel, vorig jaar rondom mijn verhuizing, heel veel rugpijn gehad. Dat was behoorlijk ellendig! Allemaal stressgerelateerd, achteraf gezien. Maar ik weet niet of dat echt telt als ziek zijn.

15. Wat is je stopwoord?
‘Zeker niet’. Het grappige is dat Jula het heeft overgenomen en ik er met enige regelmaat intrap omdat ik dan denk dat ze bevestigend antwoord op een vraag, maar het dus gevolgd wordt door het woordje ‘niet’.

16. Maak je je ergens zorgen om momenteel?
Nee, eigenlijk niet, als ik er zo over nadenk. Alles gaat goed. Natuurlijk zijn er altijd onverwachte dingen die kunnen gebeuren, maar als ik me daar zorgen over ga maken, dan maak ik mijzelf tegelijkertijd helemaal gek. Dus nee, geen zorgen.

17. Wat vind je een irritante eigenschap bij andere mensen?
Als ze niet luisteren. Vind ik echt niet tof en brengt me ook echt aan het twijfelen over of ik nog wel tijd wil doorbrengen met die persoon. Ik vind het ook heel vervelend als iemand, terwijl ik iets vertel, steeds op zijn of haar telefoon kijkt. Of niet echt reageert als ik iets vertel. Of wanneer het duidelijk is dat iemand een vraag stelt omdat hij of zij vervolgens daar zelf antwoord op wil geven. Nee. Niet leuk.

18. Wat zijn mooie dingen de laatste tijd?
Heb je even? Als ik aan kom rijden over de snelweg en bijna linksaf moet slaan om mijn fijne dorpje binnen te rijden en ik op rechts de prachtige rivier zie, met al dat groen eromheen. Als ik door het bos aan het hardlopen ben en het voelt alsof ik nog wel twintig kilometer door kan blijven rennen. Als Jula me knuffelt voor het naar bed gaan en vervolgens in mijn oor fluistert: ‘ik laat je nooit meer los’. Als Jorn en ik zo hard moeten lachen dat de tranen in mijn ogen springen. Dat soort dingen!

19. Vertrouw je snel mensen?
Ja, ik geloof het wel. Ik kan best wel een beetje naïef zijn en ga eigenlijk altijd uit van het goede in mensen. Dat betekent dus ook dat ik dan geloof dat iemand in ieder geval goede intenties heeft (ook al komt het er misschien soms rottig uit) en dus vertrouw ik ook redelijk snel mensen. Ik heb mijzelf daar echt al wel eens mee in de vingers gesneden en ben daarin ook zeker wel teleurgesteld, maar ik geloof dat al dat vertrouwen bijna verankerd zit in mijn lijf en daarom heb ik niet per se van mijn fouten geleerd, haha.

20. Wat zijn je favoriete televisieprogramma’s nu? 
Oef, het zijn de hoogtijdagen van de slechte televisie, dus daar ga ik helemaal los op. Ik kijk Ex on the Beach, dr. Phil (ik weet het, vreselijk) en Teen Mom. Ik kijk ook graag documentaires én ben nog steeds helemaal in de ban van the Handmaid’s Tale.

21. Wie of wat bederft je humeur altijd?
Ik denk eigenlijk helemaal niets? Misschien gek, maar ik heb altijd het gevoel dat ik een keuze heb in hoe het met mijn humeur gesteld is. Natuurlijk zijn er wel dingen die daar op van invloed zijn, zoals bijvoorbeeld een nacht slecht slapen door een irritante mug, maar het lukt me altijd goed om me daar vervolgens over heen te zetten en te besluiten dat ik het niet mijn dag laat bepalen. Vind ik echt zonde, namelijk.

22. Wanneer bakte je voor het laatst iets en wat?
Ik ben niet echt een bak-koningin. Het laatste was waarschijnlijk iets uit een pakje dat ik samen met Jula bakte. Zij vindt het heel leuk om van die cupcakes te maken (en te versieren!). Als we bijvoorbeeld bezoek krijgen, vinden we het leuk om zoiets te maken.

23. Ben je ergens onzeker over?
Ja, natuurlijk. Ik denk dat iedereen dat is. Het verschilt bij mij van tijd tot tijd. Vaak zijn het vooral uiterlijkheden waar ik me druk over kan maken, maar vaak genoeg (zeker de laatste tijd) kan ik dat ook prima relativeren en bedenken dat iedereen wel iets heeft om over te zeuren. Ik vind het zo zonde van mijn energie en tijd om bezig te zijn met die onzekerheden als dat niet op een positieve manier is.

24. Waar ben je niet goed in?
Mij oriënteren. Vind ik echt vét moeilijk. En dingen organiseren, dat lukt me eigenlijk ook niet zo goed. Ik raak dan het overzicht kwijt, weet niet wat handig is en wat ik het beste waar kan leggen en eindig dan met meer chaos dan waar ik mee begonnen ben. Ik vind het ook moeilijk om in te schatten hoeveel tijd me iets gaat kosten, dus hou ik tegenwoordig vaak een ruime planning aan. En ik beschik niet echt over een goed evenwichtsgevoel, wat soms nog wel eens onhandig kan zijn.

25. Wanneer heb je voor het laatst gehuild?
Afgelopen maandag nog! Ik was naar de film ‘Nomadland’ en aan het einde rolde er een traantje uit mijn oog omdat ik gewoon zó genoten had van de schoonheid van het landschap, de fijne muziek, het spel van Frances McDormand, het verhaal en hoe mooi alles was, ofzo. Dat kan me echt ontroeren.

26. Is het gelukt om al je verplichtingen te doen vandaag? 
Ik heb er niet zoveel – zeker niet nu de dag nog maar net is begonnen – en geloof sowieso niet in het mijzelf opleggen van allerlei verplichtingen. Natuurlijk, ik moet werken en heb daar vaste dagen voor en het is ook wel handig als ik de vaatwasser uitpak, de was ophang en af en toe schoonmaak, maar ik heb er een hekel aan om vast te leggen wanneer dat allemaal moet gebeuren en me daar vervolgens dan ook strikt aan te houden.

27. Met wie bracht je vandaag het meeste tijd door?
Ik draai ‘m even om: met wie ga ik vandaag de meeste tijd doorbrengen? Dat is – eindelijk, na langer dan een jaar – weer met mijn lieve vriendinnen. Zoveel zin in!

28. Hoeveel uur werk je?
Ik werk 16 uur verdeeld over twee dagen. Soms werk ik nog een extra ochtend, maar ik probeer dat vaak meteen wel te compenseren. Ik merk dat 16 uur per week nu echt het hoogst haalbare voor mij is en dat mijn leven op deze manier goed te organiseren is. Natuurlijk hoop ik in de toekomst nog wel uit te kunnen bouwen, maar voor nu is dit heel fijn.

29. Wat ruik je het liefst?
Jula! Zij ruikt voor mij écht naar thuis.

30. Wat wil je graag in huis veranderen?
Nou, eigenlijk niet zoveel. Jorn en ik gaan onze muur nog een ander kleurtje geven, we moeten wat spullen omwisselen en ik hoop dat we de tuin nog wat gezelliger kunnen maken met wat plantjes en bloemetjes, maar dat is het dan ook eigenlijk wel.

31. Als je van deze maand iets meeneemt naar de volgende maand, wat is het dan?
Ik ben deze maand best wel mild voor mezelf geweest. Voor mijn doen, althans. Dat betekent dat ik niet boos werd op mezelf als ik niet drie keer per week kon hardlopen, maar dat ik gewoon accepteerde dat het niet kon omdat ik bijvoorbeeld moest werken. Ik merk dat ik geleerd heb vertrouwen te hebben in een goede afloop en dat niet alles zwart of wit hoeft te zijn: een beetje daartussenin mag ook wel, dan komt het ook gewoon allemaal goed. Dat is een fijne gedachte.

 

You Might Also Like

9 reacties

 • Reageer Irene 12/06/2021 at 14:27

  Ik vind het super fijn dat je de vragen zo uitgebreid beantwoord! Moest een beetje lachen om Jula en ‘zeker niet’, haha.

  • Reageer Anne 21/06/2021 at 08:40

   Ah ja, ik ben niet per se een vrouw van weinig woorden, haha 😉 En ja, ik vind dat ook echt fantastisch als Jula dat zegt.

 • Reageer Luus 13/06/2021 at 07:01

  12. Zo herkenbaar. 29. Ahwww. 31. Wat fijn dat dat lukt! Voor mij ook een aandachtspunt.
  Zoveel herkenbare, mooie en fijne antwoorden!

  • Reageer Anne 21/06/2021 at 08:41

   Dankjewel Luus! 🙂 En ja, dat laatste is inderdaad heel fijn. Een hele grote stap voorwaarts, daar ben ik wel trots op!

 • Reageer Audrey 13/06/2021 at 16:14

  Leuk lijstje! Het lijkt me echt heel grappig als je kind je stopwoordje – of taalgebruik in het algemeen – overneemt. Met sieraden heb ik trouwens ook echt bijzonder weinig.

  • Reageer Anne 21/06/2021 at 08:42

   Ja, dat is écht fantastisch. Ik let ook altijd heel erg op mijn taalgebruik in Jula’s buurt: zo vloek ik niet, bijvoorbeeld. Ik zeg wel vaak ‘sjips’ als iets niet lukt en na een dagje bij mij hoor ik haar ook continu ‘sjips dit, sjips dat’, haha. Zo lief!

 • Reageer Robin Schrijvers 15/06/2021 at 07:00

  Haha zalig lijstje! Echt wel grappig dat Jula u zo voor de gek wilt houden met zeker! … Niet :p

  • Reageer Anne 21/06/2021 at 08:42

   Haha ja inderdaad, ik moet er echt iedere keer weer om lachen!

 • Reageer Lesley 01/07/2021 at 14:45

  Ik ben ook benieuwd naar ‘Nomadland’, moet ‘m nog steeds zien! Frances McDormand is ook echt een van mijn favoriete actrices 🙂

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.