365 vragen • juni

30/06/2021

Het is weer tijd voor een rondje vragen! Ik dacht: ‘hè, heb ik dat niet pas gedaan?’, maar ja, de vorige keer was ik wat langzaam en vulde ik het pas twee weken later in, dus dan volgt het elkaar inderdaad snel op. De bedoeling van deze vragen is dat ik ze volgend jaar weer ga beantwoorden en dan – zoals het een ware blogger betaamd – ga reflecteren op de verschillen. Althans, ik denk dat het zo werkt en dus ga ik het zo doen.

1. Wanneer is je volgende vakantie?
In augustus! Ik ga dan een paar dagen op vakantie met Jorn en Jula en daar heb ik heel erg veel zin in. Ik ben in de maand augustus drie weken vrij (al ga ik in de eerste week nog een ochtend werken omdat ik het zo leuk vind, haha) en daar ga ik optimaal van genieten. Ik hoop dat het dan lekker weer wordt en we veel met elkaar kunnen ondernemen. Heb er nu al zin in!

2. Waar zou je je laatste geld aan uitgeven?
Kijk, dit is dus zo’n vraag waar ik verstandelijk of gevoelsmatig op zou kunnen antwoorden en de uitkomst is dan nogal verschillend. Om eerlijk te zijn, heb ik best een gat in mijn hand en geef ik graag en redelijk gemakkelijk uit. In de afgelopen jaren heb ik daar heel hard aan gewerkt en het gaat steeds beter, maar ik weet gewoon dat ik, als ik dat allemaal loslaat, vind dat geld moet rollen en het liefst al mijn geld uitgeef aan leuke vintage jurkjes. Verstandelijk gezien snap ik ook dat dat niet zo handig is om te doen (al vind ik de context van ‘laatste geld’ wel raar, want hoe dan? Vergaat de aarde? Of word ik daarna werkloos en dakloos en moet ik het daarmee doen? Of is dit een uitdrukking die ik niet ken en nu dus volledig verkeerd interpreteer?) en dus zal ik braaf mijn hand op de knip houden en mijn aller-, allerlaatste geld uitgeven aan iets nuttigs.

3. Wanneer at je voor het laatst frietkotfrietjes?
Dat woord is toch fantastisch? Frietkotfrietjes? Haha! Ik heb vorige week maar liefst twee keer friet van een cafetaria gegeten. Ik was voor mijn werk op pad met de muziektent en twee van de drie locaties waar we onze tent neerzetten, hadden besloten er een feestje van te maken en frietjes te bestellen. Wij eten daar mee en dus betekende dat dat ik twee keer friet at! Nu moet ik wel eerlijk zeggen dat ik er niet heel erg van genoten heb, gewoon, omdat ik er niet zelf voor koos. Ik merk de laatste tijd ook behoorlijk sterk dat ik me echt minder goed voel als ik ongezond eet, dus ik werd er niet heel gelukkig van. Hopelijk is de volgende keer weer op zo’n zondag waarop Jorn en ik allebei compleet uitgeput zijn, een serie willen kijken en allebei geen zin hebben om te koken en dat iemand dan de verlossende vraag ‘zullen we frietjes bestellen?’ uitspreekt en we allebei gelukkig zijn.

4. Wat was je laatste warme maaltijd?
Dat was gisteravond! Ik at een soepje met speltbroodjes uit de oven. Ik heb een tijdje gezocht naar wat handig is om te eten voordat ik moet gaan hardlopen. We lopen al om zeven uur en dus is het handig om iets lichts te eten én een beetje op tijd te eten. Met soep en broodjes gaat het al een hele tijd goed, dus dat blijven we lekker doen.

5. Luister of praat je liever?
Ik ben wel een prater, geloof ik. Ik kan ontzettend goed ratelen, zeker als ik erg enthousiast over ben. Het gaat dan maar door (inclusief duizend zijwegen en details die misschien niet eens zo belangrijk zijn maar toch in mijn hoofd zitten en gedeeld moeten worden, denk ik dan). Al kan ik ook wel echt goed luisteren, geloof ik, en vind ik dat ook wel fijn om te doen. Ik denk dat ik dat vooral beroepsmatig goed kan, als ik er zo over nadenk, zeker gezien mijn achtergrond en het werk dat ik in het verleden heb gedaan. Ik heb heel veel mensen leren kennen en gesproken en vooral heel veel geluisterd en dat vond ik toch ook altijd wel heel bijzonder.

6. Als je vandaag de lotto zou winnen, hoe zou je dag er morgen dan uitzien?
Waarschijnlijk zou er niet zo heel veel veranderen. Ik denk dat ik de leukste mensen die ik ken (dus mijn familie en vrienden) zou uitnodigen om ergens te gaan eten en het te vieren. En vervolgens zou ik dan dat geld gewoon een hele tijd op de bank moeten laten staan er echt een rustig over nadenken, want ik kan nu al voorzien dat dat anders helemaal mis zou gaan. Haha!

7. Waar heb je deze week echt van genoten?
Van zoveel, eigenlijk! Van hapjes eten met Jula op de bank tot rennend de heuvel op en dat het voelde alsof ik vloog. Van mijn fijne weekend met Jorn in Utrecht, samen pizza eten op de bank en voetbal kijken, ’s ochtends een beetje kunnen uitslapen en werkafspraken die toch niet doorgaan waardoor er ineens een beetje ruimte en rust kwam. En zo kan ik geloof ik nog wel eindeloos doorgaan!

8. Schaam je je ergens voor?
Ha, daar heb ik het toevallig laatst met m’n vriendinnen over gehad. Ik merk dat ik me eigenlijk bijna niet meer schaam en mijn beste vriendin zei dat dat komt omdat we ouder zijn geworden, haha. Toen vroeg ik me af of dat inderdaad zo is (en als dat zo is, dan voel ik me eigenlijk wel heel oud) of dat het ook te maken heeft met hoe ik nu in het leven sta, wat ik over mezelf geleerd heb en hoe ik over mezelf ben gaan denken. Misschien is het een combinatie van die dingen, ik weet het niet precies. Hoe dan ook: nee, ik denk dat ik me dus eigenlijk niet meer schaam.

9. Is er iets dat je deze week veel gegeten hebt?
Ik ben al twee maanden verslaafd aan een tosti (van koolhydraatarm brood) met tonijnsalade en kaas. En dan met een flinke dot curry ernaast. Te lekker! Ik kan er écht geen genoeg van krijgen, al duurt zo’n obsessie bij mij meestal hooguit drie maanden en ga ik daarna weer over op iets nieuws.

10. Wat is je meest afgespeelde liedje de afgelopen tijd?
Dat is waarschijnlijk een liedje dat ik moet zingen tijdens zangles. Ik oefen veel in de auto, heb veel in de auto gezeten de laatste tijd en dus veel van die liedjes afgespeeld. Het zijn liedjes als ‘Liability’ van Lorde en ‘Always remember us this way’ van Lady Gaga. Niet per se het genre waar ik normaal gesproken naar luister, maar het is goed om te oefenen en dus doe ik dat braaf.

11. Ben je bijgelovig?
Nee, totaal niet. Kan mij vaak ook maar moeilijk voorstellen dat mensen dat écht zijn.

12. Ging de tijd snel vandaag?
Heel snel! Ik had onverwachts een middag vrij, ging even een dutje doen en daarna foute tv-programma’s kijken en ineens is het al het einde van de middag en vraag ik me af waar de tijd is gebleven. Overigens gaat dat de laatste tijd steeds zo, haha.

13. Zou je kunnen leven zonder tv?
Ja, ik denk dat ik dat wel zou kunnen. Als het goed met me gaat, althans. Als ik me niet zo goed voel, wil ik heel graag heel veel slechte televisie kijken. Maar ik geloof wel dat ik dan iets anders zou vinden om te gaan doen. Ik heb al een paar jaar geen televisie-abonnement meer, bijvoorbeeld. Ik kijk nog wel via Netflix (maar niet zo veel) en Videoland (alleen de echte slechte televisie, natuurlijk) en veel via NPO terug.

14. Wil je nog een tattoo?
Jazeker wil ik dat! Ik had zelfs vorig jaar een afspraak voor prachtige bloemen op m’n bovenarm (aan de achterkant), maar vanwege financiële redenen moest ik die afspraak afzeggen. Ik zou het nog steeds heel graag willen, maar vind sparen ook wel heel belangrijk (zeker met een huis en een kind) en dus wacht ik er nog even mee.

15. Pieker je veel?
Ik ben wel goed in piekeren, ja. Maar ik heb heel veel trucjes geleerd om dat zo min mogelijk te doen en dat gaat – zeker als ik me goed voel – eigenlijk wel prima. Wat voor mij vooral helpt, is het uitstellen van mijn gepieker. Ik kan daar soms helemaal in doorslaan en er maar mee bezig blijven en dan spreek ik met mezelf af dat ik er bijvoorbeeld pas ’s avonds om zes uur aan mag denken. Ik pauzeer de gedachtes dan gewoon even in mijn hoofd, stel ze uit en op het moment dat het ‘mag’, ben ik er al veel minder mee bezig.

16. Hoe ziet het begin van je dag eruit?
Eigenlijk altijd hetzelfde, haha. Ik ben best een gewoontedier geloof ik. Ik sta op, loop naar beneden om Fendi eten te geven en ga vervolgens naar het toilet. Daarna sta ik op de weegschaal (ja, dit doe ik iedere dag en nee, dat is niet per se gezond) om vervolgens te douchen. Na het douchen kleed ik me aan, maak ik me (soms) op en ga ik naar beneden om ontbijt te maken. Ik eet altijd hetzelfde ontbijt: magere kwark met gepofte spelt en rood fruit. En een kopje koffie en een glas water!

17. Wat stond er op je to do lijst voor vandaag?
Ik had één werkafspraak staan, om half 12 pas. In de ochtend sliep ik uit, omdat ik deze week al wat meer gewerkt had dan zou moeten en ik die uren moest compenseren. Mijn afspraak in de middag ging onverwacht niet door en toen had ik ineens zeeën van tijd, maar niets op mijn to do lijst omdat ik vond dat ik écht even rustig aan mocht doen. Ik heb twee nieuwe afleveringen van the Handmaid’s Tale gekeken, even geslapen, viool gespeeld, gezongen en pizza gemaakt voor m’n vriend en mij. Prima dag!

18. Waar geloof je in?
Ik geloof altijd dat alles wel goed komt. Ik merk steeds vaker dat dat een rotsvast vertrouwen in mij is, dat natuurlijk veel sterker is als ik mentaal goed in mijn vel zit. Ook geloof ik eigenlijk altijd wel in de goede intenties van anderen, wat soms misschien ook wel wat naïef is. Ik kan me gewoon niet zo goed voorstellen dat iemand oprecht slechte bedoelingen heeft.

19. Wat zou je graag uit je geheugen willen wissen?
Best veel, maar dat is niet om hier te delen. Wat ik ook zou willen wissen en wél kan delen: de nare situatie rondom mijn ziekenhuisopname van vijf jaar geleden. Dat was echt ellendig, pijnlijk en traumatiserend en ik zou het fijn vinden als ik dat allemaal kon vergeten.

20. Waarvoor mogen mensen je wakker maken?
Ik hou er niet per se van als iemand me wakker maakt moet ik eerlijk zeggen (want ik hou gewoon erg van slapen), maar als het dan toch moet, dan maar voor sushi, voor knuffels met Jula of Jorn of voor een nachtelijke karaoke-sessie.

21. Wat wil je graag uitstralen?
Ik ben daar om eerlijk te zijn niet zo heel veel mee bezig, behalve als het gaat over wat ik uit wil stralen op Jula. Ik ben mij gewoon best bewust van het feit dat ik – als vrouw – een voorbeeld voor haar ben en wil haar dan ook graag laten zien dat het heel fijn is om een vrouw te zijn, dat je lief moet zijn voor jezelf en je lichaam, dat het belangrijk is om rekening te houden met anderen en dat je mag zijn wie je bent. Ik hoop dat ik voor haar een soort vrijheid uit kan stralen, dat zou ik fijn vinden.

22. Wat is het laatste dat je voor het eerst deed?
Oef! Dat is een moeilijke vraag. Ik denk dat dat een boomwhacker-workshop geven is. Heel specifiek ook meteen, haha. Ik heb tijdens mijn opleiding (muziektherapie) nooit iets met boomwhackers gedaan en tijdens onze tour met de muziektent (in mijn huidige baan) moet ik een workshop daarin geven. De eerste week ging dat matig (oké, wel aardig, maar kon beter) omdat ik het voor het eerst deed en niet helemaal helder had wat je er allemaal mee kan. In de tweede week liet ik alles wat erover bedacht was los en deed ik volledig wat ik zelf wilde en toen kwam het allemaal goed.

23. Ben je bezig met politiek?
Matig. Ik zou me er wel meer voor willen interesseren. Ik ben zo iemand die zich rondom de verkiezingen wel redelijk verdiept in partijprogramma’s en haar best doet om een weloverwogen keuze te maken als ze gaat stemmen, maar als er niets ‘bijzonders’ aan de hand is, ben ik er niet zo heel veel mee bezig. Er zijn andere dingen waar ik me dan meer voor interesseer: mensenrechten, bijvoorbeeld, of het klimaat.

24. Is er iets positiefs uit het verleden waar je regelmatig aan terugdenkt?
Nou eh ja, nogal veel, maar ik kan eigenlijk niet zo één voorbeeld noemen. Als het goed met me gaat, zie ik mijn leven bijna als een aaneenschakeling van positieve dingen en dus is het dan moeilijk kiezen. Overigens valt het me wel op dat ik in deze vragen vaak een onderscheid maak tussen of het wel of niet goed met me gaat en dat doet me weer eens beseffen hoeveel invloed mijn psychische aandoening eigenlijk op me heeft, maar dat even terzijde.

25. Met wie spreek je regelmatig af?
Ik zie mijn ouders best veel. Ik probeer mijn vrienden ook regelmatig te zien, dat vind ik wel echt belangrijk. Ik heb twee vriendinnen die wat verder weg wonen en met hen moet ik het echt plannen, maar ik vind spontane afspraken ook eigenlijk altijd wel heel erg leuk.

26. Wat voor weer is het vandaag?
Een beetje grijs, regenachtig en zo’n eenentwintig graden. Niet echt fijn weer na het heerlijke zomerweer dat we vorige week hebben gehad. Ik heb er zó van genoten om weer met blote benen, sandalen aan en een zonnebril op m’n hoofd rond te kunnen wandelen!

27. Een huisje aan zee of in de Ardennen?
In de Ardennen, zeker weten. Ik hou gewoon heel erg van het bos, dat is toch wel echt mijn lievelingsplek.

28. Wat is je favoriete ontbijtje?
Ah, dat heb ik hierboven eigenlijk al wel een beetje verklapt. Al is dat wel mijn ontbijtje als ik bezig ben met afvallen, moet ik eerlijk zeggen. Als ik écht écht écht mag kiezen, dan ga ik voor havermout met volle melk, heel veel blauwe bessen en een beetje suiker. Of wafels met aardbeien. Of bananenpannenkoekjes. Of gewone pannenkoeken.

29. Zit je goed in je vel? Waarom?
Ja, dat zit ik zeker. Grappig dat deze vraag nu gesteld wordt (ik had ze van tevoren niet gelezen) en ik het daar een paar vragen terug al over had. Ja, ik zit heel goed in mijn vel en dat is heel fijn. Het waarom is een combinatie van dingen, denk ik. Ik slik medicatie voor mijn stemming en die medicatie doet goed zijn werk, dat is een ding dat zeker is. Daarnaast zorg ik goed voor mezelf: ik eet gezond, beweeg veel, neem voldoende rust (of probeer dat te doen, dat is nog wel eens een aandachtpuntje), hou een regelmatig ritme aan.

30. Als je van deze maand iets meeneemt naar volgende maand, wat is het dan?
Ik hoop dat ik mij volgende maand net zo sterk blijf voelen als ik mij in de afgelopen maand heb gevoeld. Tijdens mijn werk – dat soms fysiek best zwaar was – dacht ik alleen maar ‘gaat prima, kan nog wel even door’, tijdens het hardlopen dacht ik aan het einde van de run vaak ‘dat was fijn, ik heb nog wel wat over’ en ook mentaal voel ik dat ik best wel veel kan hebben op het moment. Ik hoop dat dat nog even zo blijft!

You Might Also Like

6 reacties

 • Reageer Audrey 01/07/2021 at 08:38

  Mooi dat je je zo sterk voelt! Ik moest even opzoeken wat een boomwhacker is, haha. Enne: heel herkenbaar wat je zegt over praten en luisteren.

  • Reageer Anne 06/07/2021 at 21:32

   Lief, dankjewel. En ja, ik moet eerlijk zeggen dat ik het voor deze baan ook nog niet wist, hoor 😉 Tijdens mijn opleiding heb ik er nooit iets mee gedaan, dus het was helemaal nieuw, maar inmiddels ben ik een expert. Haha!

 • Reageer Luus 01/07/2021 at 20:30

  In bijna elk antwoord is te voelen dat het heel goed met je gaat, zo fijn! 🙂

  • Reageer Anne 06/07/2021 at 21:32

   Dat is zó lief, Luus. Dankjewel!

 • Reageer Robin Schrijvers 04/07/2021 at 11:29

  Mooi Anne! ’t Is fijn om te lezen dat je zoveel geniet van de dingen. Kleine herkenbaarheid ook weer opgemerkt daar in 18. Ik kan ook moeilijk geloven dat iemand oprecht slechte bedoelingen heeft… En als dat zo lijkt ben ik eerder geneigd om te denken dat het vluchtreacties zijn. Hoewel het soms ook beter is om niet alles goed te praten…

  • Reageer Anne 06/07/2021 at 21:33

   Dankjewel Robin! En ja, dat herken ik ook wel. Ik kan soms heel veel gedrag van anderen ‘verantwoorden’ en dat is ook weer niet altijd nodig, ofzo. Maar goed, aan de andere kant zie ik die positiviteit ook wel al eens een kracht en geloof ik dat het ook mooie dingen kan brengen. Beetje balans is wel handig, dan. 😉

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.