365 vragen • december

02/01/2022

De laatste serie vragen van het jaar! Iedere maand beantwoord ik een reeks vragen, bedacht door Irene. De bedoeling is deze volgend jaar opnieuw in te vullen en de antwoorden te vergelijken met die van het afgelopen jaar. Dat wordt vast interessant! Ben je benieuwd naar de antwoorden die ik het afgelopen jaar heb gegeven? Door hier te klikken, kom je bij de vragen van alle voorgaande maanden van dit jaar.

1. Wat waren de 3 grootste gebeurtenissen dit jaar? 
Ik denk dat bovenaan toch wel het samenwonen met Jorn staat. Vorig jaar gingen we in december proefsamenwonen om te kijken hoe dat ons (en Jula) zou bevallen en in de maanden daarna was Jorn eigenlijk steeds vaker hier. In juli zijn we officieel gaan samenwonen. Daarnaast heb ik in het afgelopen jaar een vast contract gekregen bij mijn werkgever. Dat voelde wel als een grote overwinning, zeker omdat ik ook periodes heb gekend waarin ik door mijn psychische problemen en andere omstandigheden niet kon werken. Ben ik dus echt trots op! En de laatste grote gebeurtenis is misschien niet eentje die voor anderen even groot zal zijn, maar voor mij wel: ik liep weer eens verder dan tien kilometer hard. Sowieso had ik – voor mijn longproblemen – echt een fijn hardloopritme en liep ik zeker twee tot drie keer per week. Rond de zomer ging dat steeds sneller, verder en beter en tikte ik ineens de dertien kilometer aan.
2. Zijn er dit jaar dingen gebeurd die je niet fijn vond?
Ik denk dat vooral mijn fysieke klachten in de laatste maanden wel echt minder fijn zijn. Het ging daarvoor echt hartstikke goed, ik zat goed in mijn vel en genoot. Het voelt alsof dat toch wel allemaal een beetje minder is doordat mijn gezondheid niet echt mee wilde werken.
3. Wat zijn de drie liedjes die je dit jaar het vaakst beluisterde? 
Volgens Spotify staat met stip op nummer 1: Rebellion (Lies) van Arcade Fire. Sowieso heb ik zeker in het eerste gedeelte van het jaar héél veel naar Arcade Fire geluisterd. Het tweede liedje is Liability van Lorde. Die staat vooral bovenaan omdat ik ‘m tijdens mijn zangles heb gezongen en in de auto héél veel heb geoefend. Uiteindelijk had ik zelfs een afspeellijst gemaakt voor mijn zangles en stond dit liedje bovenaan, dus kwam-ie vaak voorbij. Het derde liedje dat ik veel heb geluisterd, is Bloodbuzz Ohio van the National. Zo mooi, ook.

4. Hoe hoop je dat het komende jaar eruit ziet? 
Eigenlijk mag het best vergelijkbaar zijn met het afgelopen jaar, al zou het fijn zijn als iets minder op en neer gaat qua stemming. Maar hé, dat is ook wel nogal typisch kenmerkend voor een bipolaire stoornis en dus moet ik misschien niet helemaal hopen dat dat zo zal zijn. Ik weet het niet. Het zou fijn zijn als we wat minder last hebben van alles rondom Corona en het gewone leven weer een beetje kunnen oppakken.
5. Welke dagelijkse routine zou je graag hebben?
Dit is wel een ingewikkeld onderwerp vind ik! Ik heb niet echt een dagelijkse routine en vind het ook heel moeilijk om daaraan vast te houden en, om eerlijk te zijn, ook gewoon echt saai. Ik word er niet gelukkiger van als alle dagen er hetzelfde uit zien. Er zijn wel een paar kleine dingen die ik wat meer wil structureren, zoals bijvoorbeeld mijn bedtijd en slaapritueel. Dat blijft een aandachtspunt en het lijkt wel alsof ik er steeds meer last van heb als ik daar wat in verschuif en bijvoorbeeld een avondje later naar bed ga.
6. Wat maakt je boos?
Giel Beelen! De afgelopen jaren is hij bezig met spiritualiteit, zichzelf ontwikkelen en – volgens mij ook – beter voor zichzelf te zorgen. Een paar maanden geleden rende ik met mijn hardloopgroepje over de Posbank en zagen we hem zitten op een bankje. Toen hij ons zag, draaide hij eerst zijn hoofd weg en even later zag ik dat hij ons aan het uitlachen was. Ik vind het zó hypocriet om voor het publieke oog te doen alsof je vredelievend bent en bladiebla en dan, op zo’n onbewaakt moment, gewoon mensen uit te lachen. Toppunt van treurigheid.
7. Uit wat bestond je ontbijt deze ochtend?
Normaal gesproken ontbijt ik áltijd met magere kwark met muesli en blauwe bessen. Is echt mijn lievelings en gewoon een fijn ontbijtje om mijn dag mee te beginnen. Maar vandaag was de muesli op, lagen er nog witte bolletjes en eet ik er daar dus twee van. Oh en een kopje koffie!

8. Hoe hoop je dat het komende jaar er uit zal zien? 
Hé, deze vraag heb ik hier boven ook al beantwoord. Ik blijf bij hetzelfde antwoord 😉
9. Welke beroemde persoon zou je graag eens willen ontmoeten en waarom?
Ik keek gisteren een documentaire over de laatste jaren van Freddie Mercury, op NPO. Naast dat ik het echt een prachtige documentaire vond (en vooral: hoe belangrijk muziek in deze documentaire werd gemaakt, geweldig), was ik zwaar onder de indruk van Brian May en heb ik hem officieel bestempeld tot mijn nieuwe lievelingsberoemdheid. Haha! Ik vond hem zó lief, empathisch, intelligent en wijs. Ik ging natuurlijk meteen opzoeken wat hij nog meer in zijn leven heeft gedaan en hij blijkt gewoon sterrenkundige te zijn én dierenrechtenactivist. Lievelingsmens. Ik zei het toch.
10. Welke waarden vind je belangrijk?
Ik vind autonomie heel erg belangrijk. Zijn wie je bent en zelf keuzes kunnen maken is voor mij echt één van de basisbeginselen van gewoon je leven kunnen leven.  Daarnaast vind ik gelijkheid belangrijk en merk ik dat ik steeds meer de neiging voel om mij daar voor in te zetten. Maar daarover later meer (of wellicht ook niet, je weet het maar nooit).
11. Ben je gelukkig?
Ja, dat ben ik. Als het me lukt om in mijn hoofd bepaalde dingen zoals gelijkheid en zingeving even te parkeren en alleen even te voelen hoe ik mij voel.

12. Wat is de beste plek om alleen te zijn?
Dat maakt me eigenlijk niet zoveel uit. Een paar jaar geleden ging ik heel graag even alleen wandelen in het park of in het bos, daar kwam ik dan echt tot rust. Nu vind ik het ook heerlijk om af en toe alleen thuis te zijn en mijn eigen gang te gaan.
13. Heb je je tijd goed besteed vandaag?
Nou, de dag is net begonnen, dus dat zullen we nog moeten zien.
14. Als je kon tijdreizen, zou je dan naar het verleden of de toekomst gaan?
Mag ik er ook voor kiezen om het dan gewoon niet te doen? Of nouja: ik denk dat dat ik daar voor altijd moet blijven, maar als ik even een kijkje mag nemen en dan weer gewoon weer terug kan naar nu, dan wil ik wel even naar het verleden.
15. Van wie houdt je het meest? 
Ik geloof daar niet zo in! Ik heb gewoon verschillende glazen potjes in mijn hart met allemaal liefde voor allemaal mensen en het één is niet meer dan het ander.

16. Om welk uur stond je vandaag op? 
Nou, ik heb deze vragen voor een gedeelte op 31 december beantwoord en het andere gedeelte is nu, op 1 januari en dus stond ik laat op. Om 11.30 uur om precies te zijn! Dat doe ik eigenlijk niet zo vaak en meestal heb ik daar ook wel last van, dan slaap ik eigenlijk te lang en blijf ik de hele dag moe. Maar gisteravond ging ik rond twee uur naar bed, dus is het prima.
17. Wat is het lekkerste dat je vandaag gegeten hebt? 
Ik heb nu alleen nog maar ontbeten, maar gisteravond at ik een oliebol en dat was toch wel echt lekker. Love oliebollen.
18. Wat wil je volgend jaar beter doen dan vorig jaar? 
Ik wil proberen om wat meer en wat beter te plannen. Ik heb er echt een godsgruwelijke hekel aan, maar ik zie toch ook wel in dat het me wat kan opleveren. Ik heb het gewoon altijd al moeilijk gevonden om dat te doen en hou er niet zo van om dingen helemaal vast te leggen. Ook denk ik heel vaak, als ik eenmaal met iets bezig ben, dat ik dan ook nog wel een heleboel andere dingen er achteraan kan doen. Hoeft niet altijd, soms moet ik ook gewoon even rust nemen.
19. Ben je gegroeid dit jaar? Op welke manier? 
Ik denk dat ik dit jaar vooral geleerd heb om veel milder voor mezelf te zijn. Waar ik eerder echt wel kon blijven hangen in hoge eisen stellen aan mijzelf, de lat altijd veel te hoog leggen en dan boos zijn wanneer iets niet lukte, heb ik dat dit jaar eigenlijk best wel weten los te laten. En daar ben ik heel blij mee.

20. Is er iets vandaag wat je anders zou willen doen? 
Nee. Ik heb voor vandaag geen plannen en dat vind ik heerlijk! Ik ben van plan om echt rustig aan te doen.
21. Welke outfit draag je vandaag?
Ik heb nu nog mijn pyjama aan! Het is een pyjama met frietjes erop en ik vind ‘m fantastisch en zou hem het liefst de hele dag dragen (maar dan ook gewoon als ik naar buiten ga, ofzo). Ik denk dat ik me nog wel even ga aankleden vandaag, maar dan ga ik zeker weten voor comfort. Was gisteren al knap genoeg 😉
22. Wat staat er op je wensenlijstje voor kerst?
Nou, kerst hebben we inmiddels al gevierd en eigenlijk had ik geen wensenlijstje. Ik had wel cadeautjes voor Jorn en Jula gekocht, maar wilde niet per se zelf iets krijgen, omdat ik geven van cadeautjes nu eenmaal vaak leuker vind dan ze te krijgen. Maar: dit jaar kreeg ik toch ook van Jorn weer een geweldig cadeau en dat is een abonnement van een jaar op een karaoke-app. Word ik natuurlijk wel heel gelukkig van.
23. Wat heb je vandaag gedaan om je goed te voelen?
Een beetje uitgeslapen, een lekker ontbijtje gegeten. All good.

24. Was het afgelopen jaar een fijn jaar? Waarom?
Ja, ik vond het een fijn jaar. Voor mijn gevoel kabbelde het een beetje en dat vond ik eigenlijk wel prima. Het gaf me de ruimte om aan mezelf te werken.
25. Hoe heb je kerstavond gevierd? 
We hebben niets bijzonders gedaan! We hadden pas op tweede Kerstdag en vierde (haha) Kerstdag plannen en dat was echt wel fijn, daardoor konden we ook gewoon rustig aan doen.
26. Wat was de leukste maand van het jaar en waarom? 
Ik denk wel juli of augustus. Ik vond het een fijne zomer, mocht leuke dingen doen voor mijn werk en genoot heel erg van het buiten zijn samen met Jula. Ik kon eigenlijk altijd best wel op zien tegen de zomer, maar dit jaar voelde het voor het eerst echt wel fijn.
27. Welke persoon heb je het meest gemist dit jaar?
Mijn oma! Soms best gek, want ze is al een flinke tijd geleden overleden, maar het laatste jaar heb ik veel aan haar gedacht. Ik bedacht me hoe bijzonder het zou zijn geweest als ze Jula nog had kunnen ontmoeten, als ze Jorn had leren kennen, mijn huisje had gezien. Maar ook dat ik samen met haar warme anijsmelk had kunnen drinken of gewoon maar een rondje had gereden in haar auto.

28. Wat zijn je wensen voor volgend jaar? 
Ik geloof niet dat ik grote wensen heb voor 2022. Nog zo’n jaar als het afgelopen jaar, dat zou ik wel willen. Maar dan met iets minder Corona-ellende en wat meer spontane plannetjes, ofzo?
29. Hoe ervaar je de winter dit jaar?
Ik vind het vooral wel erg grijs dit jaar. Ik ben blij dat we de kortste dag gehad hebben en kijk er naar uit dat het weer wat langer licht is.
30. Wat zijn je plannen voor oud & nieuw? 
Dat vierden we gisteravond: een vriend van Jorn kwam bij ons, we hebben spelletjes gedaan en champagne gedronken. Was leuk en precies waar ik aan toe was.
31. Wat is je woord voor het volgende jaar? Waar wil je op focussen?
Ik denk dat ik dit elk jaar gezegd zou hebben, maar ik schrijf het gewoon weer: balans. Ik wil graag genieten van leuke dingen met vrienden of familie, maar ook proberen voldoende rust te nemen en mezelf de tijd en ruimte te geven om bij te komen. Ik weet nog niet precies hoe ik dat ga doen, maar hopelijk ontdek ik gedurende het jaar wat daarin voor mij werkt. En anders? Ook prima.

You Might Also Like

3 reacties

 • Reageer Audrey 02/01/2022 at 09:49

  Een pyjama met frietjes erop IS natuurlijk ook gewoon episch. Tijdreizen als ik niet terug zou mogen zou ik ook niet willen. En die vergelijking met de verschillende potjes liefde vind ik een heel mooie!

  • Reageer Anne 02/01/2022 at 10:19

   Haha, episch is inderdaad het woord! Ik heb ‘m gisteren de hele dag aan gehad, fantastisch ding. En ja, ik las dat een keer ergens en heb het een keer gebruikt om uit te leggen aan Jula dat ze zich niet schuldig hoeft te voelen dat ze bijvoorbeeld haar andere moeder mist als ze bij mij is of andersom. Dat je van de één houdt, hoeft niet te betekenen dat je dan automatisch minder van de ander houdt.

 • Reageer Lesley 09/01/2022 at 21:21

  Ik wil ook een pyjama met frietjes!!! Ik heb er zelfs net een paar gegoogeld haha. Die foto op de zwiermolen is trouwens echt heel leuk! Ik maakte deze week mijn fotoalbum van 2021 en zag nogmaals in hoe hard ik ook van de zomer hou. Tot mei of zo niet erg veel foto’s (en dus ook niet veel noemenswaardige dingen gedaan), en dan van mei tot oktober weer superveel haha. Ik herleef dan echt of zo, al vind ik gezellig binnen zitten in die donkerdere maanden ook wel weer tof.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.