365 vragen • augustus

25/08/2021

Aan het einde van iedere maand beantwoord ik een reeks vragen, opgesteld door de leuke Irene. De bedoeling is om dit volgend jaar weer te doen, te kijken wat er veranderd is en of ik misschien anders over dingen ben gaan denken.

 1. Wat is het laatste boek dat je kocht?
  Nou, toevallig heb ik gisteren een boek gepre-orderd (dit is geen woord, hè?) en dat was ‘Een Steekje Los’ van Iris ter Haar. De afgelopen tijd ben ik bezig geweest met het uitzoeken en opruimen van spullen in ons huis en kwam ik ook tot de conclusie dat ik boeken nooit twee keer lees en ze, na de eerste keer lezen (of soms: na nooit lezen, haha) een beetje staan te verstoffen in mijn kast. Echt zonde! Daarom had ik me eigenlijk ook voorgenomen om geen boeken meer te kopen en alleen nog maar te lenen, maar voor het boek van Iris maak ik een uitzondering. Ik ben zo benieuwd!
 2. Wat doe je graag maar heb je al lang niet meer gedaan?
  Dat is een goede vraag! Ik zorg er meestal wel voor dat ik vooral blijf doen wat ik leuk vind, maar door Corona was het natuurlijk een tijd onmogelijk om bijvoorbeeld naar concerten of feestjes te gaan. Gelukkig heb ik die schade recentelijk nog in kunnen halen met een paar voorstellingen én een feestje. Ook vind ik stedentrips heel leuk om te maken, het liefst naar het buitenland. Ik wilde dus eerst opschrijven dat ik graag weer eens met het vliegtuig naar een stad in Europa wilde gaan, maar de laatste tijd denk ik – gezien het klimaat – ook wel wat anders over vliegen en vind ik het eigenlijk ook prima om gewoon met de trein of auto te gaan. Dus: ik weet het eigenlijk niet!

 3. Weet je hoeveel stappen je vandaag hebt gezet?
  Jazeker! Het is nu vier uur ’s middags en ik heb in totaal iets meer dan 11.000 stappen gezet. Dat komt omdat ik vanmiddag zo’n zeven kilometer heb gewandeld en is niet helemaal representatief voor een gewone dag voor mij, haha. Als ik ga hardlopen, ga ik zeker wel altijd voorbij de 10.000, maar op een gewone dag zijn het er meestal zo’n 8000.
 4. Wat is je favoriete kunstwerk?
  Dat is de Sterrennacht van Vincent van Gogh. Zou ik heel graag eens in het echt willen zien, maar daarvoor moet ik wel naar New York.
 5. Wat is je mooiste juweel?
  Hé, deze vraag komt bij bekend voor en ik vermoed dat ik deze al eens beantwoord heb! Na een rondje research ontdek ik dat ik in mei ook een vraag over juwelen heb beantwoord, haha. Altijd fijn, zo’n geheugen dat me niet in de steek laat! Ik hecht niet zoveel waarde aan sieraden en heb ook eigenlijk niets dat veel waard is (op een gouden armband van mijn overleden oma na). Sommige juwelen vind ik het mooiste omdat ze van één van mijn oma’s zijn geweest en niet per se omdat ik ze mooi vind in hoe ze eruit zien.
 6. Als je iets aan jezelf kon veranderen, wat zou je dan veranderen?
  Ik zou wel iets minder snel willen verbranden in de zon! Ik vind het zo irritant dat ik daar altijd op moet letten, zeker ook omdat ik er echt wel van kan genieten om in de zon te zitten of te wandelen. Soms heb ik ook last van zonne-allergie en krijg ik uitslag als ik te lang in de zon ben geweest: dat mag dan ook meteen verdwijnen.
 7. Hoe ziet een gewone weekdag er uit?
  Mijn dagen zien er eigenlijk bijna nooit hetzelfde uit, dus ik vind het ook moeilijk om een gewone weekdag te omschrijven! Toen ik nog meer uren werkte, was het vaak wel zo dat de dagen wat meer op elkaar leken en had ik ook wel wat meer het gevoel in een sleur te zitten. Nu zijn mijn dagen zó verschillend: soms is Jula er, soms moet ik werken, soms ben ik vrij. Er is geen standaard dag!

 8. Voor wie kocht je het laatst een cadeautje en wat was het?
  Dat was denk ik voor Jorn! Toen hij officieel bij ons kwam wonen, leek het me leuk om een taartje te kopen om dat te vieren. Toen zag ik ook nog een boek dat ik al eerder gezien had, waarbij je raadsels op moest lossen om verder te kunnen lezen. Aangezien Jorn het leuk vindt om puzzels op te lossen en er ook nog eens goed in is, leek me dat een perfect cadeautje voor tijdens onze vakantie.
 9. Welk liedje is het leukste nu?
  Dat is een moeilijke vraag! Ik luister vrijwel nooit naar muziek uit de top 40 (ben ik nu echt een oude vrouw geworden?) en moet heel eerlijk bekennen dat ik toch wel erg vaak blijf hangen bij de muziek die ik al ken. Ik hou gewoon heel erg van meezingen, doe dat graag in de auto en dan zet ik toch wel mijn bekende afspeellijsten op óf afspeellijsten uit een bepaald jaar waarvan ik weet dat ik heel veel liedjes ken. Maar goed, dat is geen antwoord op de vraag. Ik denk dat één van mijn huidige favorieten dan toch wel ‘The Rubberband Man’ van the Spinners is.
 10. Wanneer ging je voor het laatst naar de cinema en welke film zag je?
  Sinds een aantal maanden doe ik vrijwilligerswerk en ben ik een maatje van iemand. Met haar onderneem ik leuke dingen, zoals naar de film gaan of naar het museum. Een paar weken geleden ging ik voor het laatst naar de bioscoop en dat was met haar: we zagen the Green Knight, die had zij uitgekozen. Ik vind best wel veel genres leuk, maar heb echt een intense hekel aan horror en fantasy moet voor mij ook niet al te ver gaan. Dat laatste was in deze film wel een beetje het geval, maar het was toch vermakelijk.
 11. Kun je stilte verdragen?
  Ja, heel goed zelfs. Vind ik heerlijk!
 12. Wat kan je moeilijk loslaten?
  Hier moet ik even over nadenken. Ik vind het vaak lastig om bepaalde uitspraken of zinnen die mij gekwetst hebben los te laten. Ik blijf dat dan nog lange tijd koppelen aan die persoon, vind het moeilijk dat te vergeten of te bedenken dat iemand dat misschien in een opwelling heeft gezegd (want, zo redeneer ik dan, als je het gezegd hebt, dan vind je dat dus eigenlijk wel) en kan daar lang in blijven hangen. Het kan me dan later nog wel eens in de weg zitten: dan twijfel ik aan de intenties, vraag ik me af of iets wel oprecht is.

 13. Beschrijf je dag in drie woorden.
  Zon, dutje, wandelen.
 14. Wat is het laatste museum dat je bezocht?
  Dit is echt lang geleden! Ik moet nogal graven in mijn geheugen, merk ik. Er was een tijd dat ik behoorlijk regelmatig naar musea toe ging, ook wel eens in mijn eentje, maar die tijd is wel een beetje voorbij. Door Corona was het natuurlijk ook een tijd lastig of zelfs onmogelijk om te gaan omdat de musea dicht waren, dus ik denk dat dit al zeker wel meer dan een jaar geleden is. Ik weet het niet. Geen idee!
 15. Wat wil je nog graag hebben (iets materieel)?
  Ik zou nog wel een leuke vintage stretcher (met zo’n oranje gebloemd patroon) en een retro parasol willen hebben voor in de tuin. Naast dat ik vind dat dat er gezellig uitziet, lijkt het me ook echt lekker om in de tuin te kunnen liggen op zo’n stretcher met een parasolletje boven m’n hoofd! We hebben sinds een tijdje twee strandstoelen (uit de jaren zeventig, prachtige dingen) en die vind ik ook echt heerlijk. En ik hou ook wel echt van op een kleedje in de tuin liggen, trouwens.
 16. Welke eigenschap van iemand die dicht bij je staat apprecieer je het meest?
  Deze vraag is op zoveel manieren te interpreteren dat ik er een beetje mee worstel, merk ik. Ik vind het moeilijk om één eigenschap te benoemen van één persoon die ik kan waarderen, omdat ik in alle mensen die dichtbij me staan eigenschappen zie die ik belangrijk vind.
 17. Om welk uur sta je normaal op?
  Dat verschilt per dag. Als Jula er is en ze moet naar school, dan gaat mijn wekker rond half zeven. Als ze vrij is, is dat ergens tussen zeven uur en half negen. Als ik moet werken, probeer ik tussen acht en negen wel op te staan en op vrije dagen is het ook vaak zo dat ik rond die tijd wel wakker ben. Maar er zijn ook wel periodes waarop ik wat meer slaap nodig heb (bijvoorbeeld nu, doordat ik verkouden ben) en dan blijf ik iets langer liggen en is het vaker negen dan acht uur.

 18. Beschrijf je dag in drie zinnen.
  In de ochtend was ik aan het werk, al deed ik weinig nuttigs. In de middag ging ik naar buiten voor een wandeling en een gesprek en bleek het een stuk warmer te zijn dan ik dacht dat het zou zijn. Na het wandelen was ik moe, besloot ik even dr. Phil te kijken en viel ik al snel in slaap!
 19. Wanneer zag je je ouders voor het laatst?
  Een week geleden! Toen bracht ik Jula naar haar andere moeder en voordat ik dat deed, gingen we eerst nog lunchen bij mijn ouders. Mijn moeder had voor mij dat fantastische roze badje besteld en die nam ik toen weer mee naar huis.
 20. Welke verandering zou je graag in je leven willen doorvoeren?
  Geen grote veranderingen, als ik er zo over nadenk. Er is niets dat ik per se anders zou willen of nouja, er zijn wel dingen die ik anders zou willen, maar daar zijn nu de tijd en ruimte nog niet voor. Ik denk dat dat dan meer plannen voor ‘ooit’ zijn, ofzo. Voor nu? Nu zou ik misschien wel wat vaker hier willen schrijven, bijvoorbeeld. Ik merk dat ik heel vaak zin heb om te schrijven, vol enthousiasme begin om dan na een paar zinnen weer af te haken omdat ik denk dat het onzin is wat ik schrijf. Het lijkt echt honderd jaar geleden dat het me lukte om elke dag een blogpost te schrijven en ik vraag me dan ook vrijwel iedere ochtend af hoe ik dat in vredesnaam voor elkaar kreeg!
 21. Heb je spijt van iets wat je de afgelopen tijd deed?
  Ik denk dat het misschien wel verstandig was geweest als ik vorige week mijn leuke plannen had afgezegd en gewoon in bed was gaan liggen om uit te zieken, maar: ik vond het alsnog heel leuk, hou niet van in bed liggen en ziek zijn en ik heb er dan eigenlijk ook geen spijt van, als ik er zo over nadenk. Al zou ik nu wel heel blij zijn als ik eindelijk van die ellendige verkoudheid af was!
 22. Wat ligt er altijd in je koelkast?
  Magere kwark, blauwe bessen. Een fles Crystal Clear. Dat is zeker wel mijn standaard inventaris, haha!

 23. Wat is het duurste dat je ooit kocht? 
  Dat zal één van mijn huizen geweest zijn. Haha! Zo klinkt het alsof ik veel vastgoed bezit, maar nee, dat is zeker niet de kwestie. Ik was nog wel heel jong toen ik mijn eerste koophuis kreeg: op mijn 21e kocht ik een fijn appartementje in Nijmegen. Daarna verhuisde ik naar een koophuis in Doetinchem, waar mijn ex nu nog woont. Dat is ook meteen het duurste dat ik ooit kocht, maar dat is nu natuurlijk niet meer in mijn bezit. Vervolgens verhuisde ik vorig jaar naar mijn derde koophuis, het fijne huis waar ik nu woon!
 24. Welk boek heeft veel voor je veranderd?
  Ik zou nu graag willen zeggen dat er een boek was waardoor ik ineens heel anders naar bepaalde dingen keek, maar helaas: dat is niet zo. Er zijn wel een aantal boeken die van invloed zijn geweest, maar op de lange termijn hebben ze niet veel voor me veranderd, denk ik. Ik geloof ook niet dat ik iemand ben die, na het lezen van een boek of het zien van een film, kan besluiten dat alles helemaal anders moet en haar leven omgooit. Ik denk eerder dat ik, zoals de meeste mensen waarschijnlijk, kleine, toepasbare delen uit zo’n boek of film met me meeneem en vervolgens een manier vind om ze te verenigen met hoe ik mijn leven wil leven.
 25. Welke dag zou je nog graag eens over willen doen?
  Dat zijn er te veel om op te noemen, denk ik! Misschien wel dagen waarop ik grote mijlpalen beleefde: het behalen van mijn diploma, bijvoorbeeld. Mijn trouwdag of de geboorte van Jula. Het zijn van die dagen die je bijna niet heel bewust beleefd hebt omdat er zoiets groots stond te gebeuren, dat het een beetje als een waas aan je voorbij ging. Het lijkt me best fijn om zo’n dag nog eens mee te maken.
 26. Wat wil je graag afleren?
  Ik heb de oncharmante eigenschap om graag aan korstjes te pulken (kijk, deze zin klinkt al ontzettend oncharmant, ik moet er echt eens mee ophouden). Dus, zodra iets op mijn huid bijna aan het genezen is, is het voor mij tijd om dat even te verwoesten en al dat harde werk ongedaan te maken. Onhandig!
 27. Hoe gaat het echt met je?
  Goed. Nog steeds! Ik baal wel echt van het feit dat mijn gezondheid zo matig is op het moment (maar geloof me, ik weet ook wel dat ik niet mag zeuren want het is maar een verkoudheidje met een beetje benauwdheid) en ik daardoor wat beter mijn best moet doen om mentaal ook gezond te blijven. Het is gewoon wat zwaarder om goed voor jezelf te zorgen als je heel moe bent. Maar het lukt me wel! Ik verbaas me er soms nog over dat het al zo lang zo goed met me gaat, durf er steeds meer op te vertrouwen dat dat ook nog wel even zo zal blijven en probeer er vooral echt van te genieten.

 28. Als je zomaar 2000 euro extra had op je rekening en je mocht het geld vrij besteden, waar zou je het dan aan uitgeven?
  Aan een vakantie! Ik merkte, toen ik afgelopen maand een midweek weg was met Jorn en Jula, dat het wel heel erg fijn was om even uit mijn vertrouwde omgeving te zijn, nieuwe dingen te zien en te proberen en te genieten van het buiten leven. Met 2000 euro zou ik het fantastisch vinden om naar Scandinavië te gaan met z’n drieën, daar ergens te slapen in een mooi huisje (waar dan ook, elk land daar is goed voor mij, haha) en veel van de natuur te zien.
 29. Hoeveel slaap je gemiddeld?
  Meestal ergens tussen de 8 en 9 uur. Dat heb ik ook wel nodig! Ik heb altijd al veel slaap nodig gehad en zeker in periodes waarin ik me minder goed voel, heb ik alleen maar meer slaap nodig. Als het gewoon goed met me gaat, dan is tussen de 8 en 9 uur meer dan prima en zorgt meer slaap er alleen maar voor dat ik me niet zo goed ga voelen. In de afgelopen jaren heb ik geleerd dat een gezond slaapritme voor mij erg belangrijk is: als ik daarmee ga klooien, dan gaat het automatisch minder goed met mijn mentale gezondheid. Ik probeer er daarom steeds meer aandacht voor te hebben en dat gaat goed!
 30. Welk gevoel omschrijft je dag?
  Ontspannen, denk ik. Het is mijn tweede werkdag na mijn vakantie en ik hoef niet zo veel te doen. Ik heb fijn gewandeld, nog even lekker geslapen en me nergens echt druk over gemaakt. Vanavond moet ik nog een paar uurtjes werken, dus ik vond dat ik ook echt wel rustig aan mocht doen!
 31. Als je van deze maand iets meeneemt naar volgende maand, wat is het dan?
  Twee dingen, denk ik. Ten eerste: hoe ontzettend fijn het was en hoe belangrijk het is om vakantie te vieren. Gewoon echt even wat langer dan een weekendje weg te zijn en rust te nemen. Ik merk dat ik het afgelopen jaar vaak dacht dat ik daar niet echt behoefte aan had omdat ik het thuis zo fijn heb, omdat ik over het algemeen niet zo heel druk was en best wel m’n rust kon pakken. Maar tot rust komen op vakantie is wel echt anders dan tot rust komen thuis! Het tweede ding? Dat het echt heel fijn is als je lichaam ook een beetje meewerkt en dat ik dat eigenlijk altijd als vanzelfsprekend beschouw, maar de afgelopen maand toch wel weer leerde dat het echt irritant is. Zelfs met een verkoudheidje van vier weken!

You Might Also Like

4 reacties

 • Reageer Irene 25/08/2021 at 20:07

  Ha ik heb bij vraag 11, 12 en 16 zo goed als hetzelfde antwoord ingevuld! 🙂 Vroeger had ik ook zeker 9 uur slaap nodig maar sinds D er is heb ik gemerkt dat ik ook wel met minder slaap toe kom. Ik slaap nu gemiddeld 7,5 uur per nacht (soms langer, soms korter) en dat is wel voldoende denk ik.

  • Reageer Anne 25/08/2021 at 20:31

   Haha wow echt? Wat toevallig! Het zijn ook best diepe vragen, grappig dat het dan zo op elkaar lijkt. En ja, ik had in de periode dat Jula nog veel jonger was en ook slechter sliep, ook wel wat minder slaap nodig, leek het. Of: ik wende er vooral aan om wat minder te slapen! Maar ik geloof dat in mijn geval vooral het ritme echt het belangrijkst is en het daadwerkelijke aantal uur dan wat minder, ofzo.

 • Reageer Audrey 26/08/2021 at 08:26

  Dat raadselboek klinkt tof, wat is de titel? Ik herken wel wat je zegt over loslaten, trouwens. En een eigenschap die al mijn vrienden wel met elkaar gemeen hebben, is hun authenticiteit. Maar misschien is dat ook wel meer een soort voorwaarde om me fijn te voelen bij mensen.

 • Reageer Lesley 02/09/2021 at 10:40

  Oeh, ik ben ook benieuwd naar dat raadselboek! Ik puzzel én lees graag, ideale combo dus denk ik. Ik ben ook wel echt niet meer zo goed mee met ‘nieuwe’ liedjes, al ligt dat ook aan het feit dat ik minder uitga denk ik. Ik zet ook altijd dezelfde (oudere) muziek op, echt erg. Want daardoor raak ik muziek ook snel beu, omdat ik altijd dezelfde luister. Stilte ben ik ook echt veeeel meer gaan appreciëren (hahaha, heel deze reactie schreeuwt echt: ik ben oud). Ik kan ook echt gesloopt zijn als ik een hele dag ergens heb gezeten waar niemand af en toe eens zwijgt haha! En ja, hier dus ook iemand die veel slaap nodig heeft. Meestal rond de 9h, en als ik daar niet aan kom, kan ik in het weekend echt makkelijk 10h of zo slapen. Helaas kan ik niet meer zo goed ‘lang uitslapen’, dus als ik aan die 10h wil komen, moet ik ook redelijk vroeg gaan slapen. Vind ik wel stom!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.