22 for 2022

01/01/2022

Om eerlijk te zijn heb ik wel even getwijfeld of ik weer een nieuw lijstje zou maken met dingen die ik graag in het nieuwe jaar wil doen. Niet alleen omdat ik er niet zo van hou om lijstjes te maken (maar ergens ook weer wel, ik weet niet wat dat is), maar ook omdat ik in het afgelopen jaar wel gemerkt heb dat je er niet altijd evenveel invloed op hebt als je denkt. Maar misschien is dat dan weer precies waarom ik het wel leuk vind om toch weer het één en ander te bedenken. Wat ik geleerd heb van voorgaande jaren? Dat ik zeker niet te ambitieus moet zijn. Ik heb wel eens de neiging om meteen hele grote doelen te stellen (zoals bijvoorbeeld 50 boeken lezen in een jaar terwijl ik vrijwel nooit lees), maar dat is alleen maar teleurstellend en moedigt me nou ook weer niet aan om het echt te gaan proberen. Een soort van zelfsabotage, dus eigenlijk. Voor het nieuwe jaar heb ik geprobeerd een lijstje te maken met 22 dingen die ik hopelijk het hele jaar door nog leuk blijf vinden en die ook nog eens binnen bereik liggen. Dan komt het vast goed!

1. Meedoen aan een hardloopwedstrijd
Deze stond vorig jaar ook al op mijn lijstje, al had ik er toen ook nog een afstand aan gekoppeld en was ik van plan om ergens een tien kilometer te gaan rennen. Toen ik echter eenmaal op het punt was gekomen dat ik prima tien kilometer kon hardlopen, bleek dat alle wedstrijden nog steeds gecanceld werden vanwege Corona en dat het me nooit zou gaan lukken dat daadwerkelijk te gaan doen. Ik heb geen idee of 2022 er anders uit zal gaan zien en of de mogelijkheid er weer zal zijn, maar nog steeds lijkt het me heel erg leuk om weer eens mee te doen aan een georganiseerde loop. Door mijn longproblemen heb ik de afgelopen maanden maar weinig kunnen hardlopen en dat betekent dat ik écht weer zal moeten opbouwen, maar ik weet zeker dat dat me gaat lukken.
2. Klarinet leren spelen
Misschien is er nog iemand die zich kan herinneren dat ik ooit, redelijk impulsief, een klarinet meenam uit een kringloopwinkel. Of nouja, niet meenam, ik heb er natuurlijk wel voor betaald, maar ik besloot gewoon dat het tijd was om een klarinet aan te schaffen. Het kostte me ontzettend veel moeite om er überhaupt een klank uit te krijgen en dat kan ook zeker met het instrument (of vooral de leeftijd daarvan) te maken hebben, maar ik zou echt wel willen proberen er daadwerkelijk op te kunnen spelen. Ik ga geen les nemen: ik heb al vioolles en soms ook zangles en dat is duur genoeg, dus ik ga het mezelf proberen aan te leren met wat filmpjes en misschien een boek.
3. Minstens twee blogposts per week schrijven
Dit is zo’n doel waar ik dan wel een beetje over twijfel, maar dat is vooral omdat ik schrijven echt ontzettend leuk vind en het niet wil afdwingen waardoor ik er dan uiteindelijk geen plezier meer aan beleef. Maar: ik zeg echt ontzettend vaak dat ik meer zou willen schrijven en vaak blijft het dan alsnog alleen maar bij het publiceren van mijn wekelijkse dagboekje. Ik heb echt nog wel wat meer te vertellen dan alleen maar dat en weet ook dat ik een beetje op gang moet komen om dan lekker bezig te blijven, dus misschien is zo’n stok achter de deur alleen maar goed voor me!

4. Ons tuintje een beetje opknappen
Afgelopen jaar heb ik echt wel heel erg genoten van onze tuin. Daarvoor, toen we nog in Arnhem woonden, had ik geen eigen buitenruimte en begon ik daar steeds meer naar te verlangen. Nu is het eindelijk zover en doe ik mijn best het steeds wat gezelliger te maken, maar ik denk dat er nog wel wat verbetering mogelijk is om het écht gezellig te maken. Vorig jaar stond op mijn lijstje dat ik een moestuintje wilde beginnen, maar dat was achteraf gezien toch wat te enthousiast. Ik denk dat ik nu dus gewoon maar kies voor wat mooie plantjes in potten her en der, het bijsnoeien van wat planten en misschien ook iets doen aan de grote wildgroei aan coniferen die nu niet op de foto staan.
5. Daadwerkelijk oefenen voor mijn vioolles
Haha, de formulering van dit punt maakt dat ik er nu al tegenop zie om dit echt te gaan doen! Het zou gewoon heel erg helpen als ik een vast moment zou kiezen om even te oefenen voor mijn vioolles, al is het maar twee of drie keer per week, en niet meer zo ontzettend onvoorbereid naar de les te gaan om er vervolgens ook nog de sterren van de hemel te spelen. Het blijft frappant dat ik zo’n ontwikkeling heb doorgemaakt zonder dat ik geoefend heb, maar ik geniet zo van het spelen en word er zo blij van dat ik het gewoon echt meer wil doen.
6. Wat spulletjes verkopen via Marktplaats of Vinted
De meeste lezers van mijn blog zullen weten dat ik best een kringloop-queen ben. Regelmatig struin ik kringloopwinkels af op zoek naar de perfecte spulletjes voor in dit huis. Maar: er is ook een punt waarop het huis vol is en er eerst iets uit moet voor er weer wat bij kan. Dat punt begint steeds dichterbij te komen! Hetzelfde geldt voor mijn kledingkast. Ik heb echt heel veel jurkjes en vind het ook heel leuk om te speuren naar nieuwe vintage aanwinsten, maar het is best veel en er zit ook echt wel wat bij waar ik toch niet zo gelukkig van word. Het lijkt me dan ook goed om eens rustig (met de nadruk op rustig, want ik heb ook nog wel eens de neiging om dan veel te veel weg te doen en spijt te krijgen!) te kijken wat dat allemaal is en dan niet meteen allemaal weg te geven, maar ook eens te proberen wat te verkopen.

7. Naar het buitenland op vakantie
Ik blijf ‘m er maar gewoon op zetten, want het moet toch weer een keer gaan lukken! Ik zou echt wel weer graag naar het buitenland op vakantie gaan, al is het alleen maar om even het gevoel te hebben er weer helemaal uit te zijn. Afgelopen jaar zijn we in Nederland gebleven en heb ik ook vaak gedacht dat dat toch ook gewoon helemaal prima en fijn is en zo denk ik er nog steeds over, maar ik zou het ook leuk vinden om weer wat langer weg te gaan en echt even in een andere omgeving te kunnen zijn. We zullen zien of het goed komt!
8. Iets met de roze muur en de kleine kamer in ons huis doen
Een praktisch puntje, maar wel eentje waar we het komende jaar even mee aan de slag moeten. De roze muur in de woonkamer staat al een tijdje op de nominatie om overgeschilderd te worden, maar we kunnen ons er eigenlijk steeds maar niet toe zetten het ook echt te gaan doen. Ook hebben we wat twijfels over de inrichting van de kleinste slaapkamer. Daar staat nu een slaapbank, een klein kastje en mijn oude televisie, maar eigenlijk gebruiken we het nooit en zouden we die ruimte veel beter kunnen gebruiken door er bijvoorbeeld wat meer opbergruimte te creëren.
9. Een festival organiseren samen met Jorn
De uitnodigingen zijn al verzonden en de accommodatie is al geboekt: in juni van het nieuwe jaar geven Jorn en ik een groot feest – dat eigenlijk een festival is – om onze liefde te vieren. We zijn dan drie jaar samen en het leek ons leuk dat op die manier te vieren. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik in 2021 dacht dat het écht wel zou gaan lukken om dat voor elkaar te krijgen, maar ik begin er steeds meer aan te twijfelen door alles rondom Corona. Ik heb echt geen idee of we dan weer gewoon zoiets kunnen doen en of we het zouden moeten laten doorgaan als het niet kan op de manier die we voor ogen hebben.

10. Elke maand naar een nieuw museum
Voor kerst heb ik zowel Jorn als mijzelf een museumkaart cadeau gegeven. Dat fantastische idee komt overigens niet van mijzelf, maar van een vriend van Jorn. Ik wilde graag iets leuks kopen voor kerst en wist écht niet meer wat dat het beste zou kunnen zijn, dus had zijn hulp ingeschakeld. Toen hij met dit voorstel kwam, wist ik meteen dat dit het was! Er staan nog best wel wat musea op mijn lijstje en het lijkt me tof om die ook allemaal te kunnen gaan bezoeken in het nieuwe jaar.
11. Iets veranderen aan mijn slaapritueel
In mijn vorige lijstje stond dat ik wilde proberen om elke maand een weekend door te brengen zonder mijn telefoon. Nobel, maar niet gelukt. Ik dacht erover na waarom ik dat eigenlijk wilde en concludeerde dat het vooral rondom het naar bed gaan echt wel een gewoonte is die ik wil afleren. Vaak scroll ik nog even hersenloos langs Instagram en Facebook voordat ik ga slapen, als ik midden in de nacht wakker word moet ik écht de neiging onderdrukken om dat ook te gaan doen en in de ochtend is het eerste wat ik doe even op mijn telefoon kijken. Ik geloof dat dat niet per se goed voor mij en mijn slaapkwaliteit is. Dus heb ik een nieuwe wekker gekocht en wil ik dit jaar proberen mijn telefoon beneden te laten liggen en hem niet meer te gebruiken als ik ga slapen. Wat ik juist wel wil? Meer lezen. Ik heb nog een aantal boeken op mijn nachtkastje liggen en ik vind nooit de rust om daaraan te beginnen, maar het lijkt me heel fijn om weer voor het slapen gaan even te kunnen lezen.
12. Een nachtje weg met Jula
We zouden eigenlijk in de kerstvakantie samen een nachtje naar een hotel in Brabant gaan, maar toen bleek dat er nieuwe maatregelen kwamen en we in het hotel feitelijk alleen nog maar konden slapen, besloot ik dat het beter was dat te verzetten. Jammer, maar gelukkig pakte Jula het goed op. Het lijkt me alsnog heel leuk om samen met haar een nachtje in een hotel te slapen en dus wil ik dat in 2022 zeker gaan doen.

13. Goed voor mijzelf blijven zorgen
Ja, deze stond er vorig jaar ook op én ging eigenlijk heel erg lekker, maar wil ik daarom ook zeker meenemen naar het nieuwe jaar. Goed voor jezelf zorgen klinkt wel echt een beetje zeikerig vind ik, maar uiteindelijk heeft het in mijn ogen vooral te maken met het blijven vinden van een balans. Regelmatig bewegen (en dus niet elke dag als een idioot gaan hardlopen), soms ook een taartje eten (maar dan niet elke avond ijs met slagroom naar binnen werken), uitrusten wanneer dat nodig is (en niet vier dagen achter elkaar vegeteren) en nou goed – de balans vinden. Het afgelopen jaar ging dat steeds beter en ik denk dat ik in het nieuwe jaar vooral wil proberen om wat beter mijn energie te leren verdelen. Hoe ik dat ga doen? Daar moet ik nog even op broeden.
14. Tijdens kerst 2022 iets nuttigs doen voor een ander
Situatieschets: vlak voor de vorige kerst liepen Jula en ik terug van de supermarkt naar huis en kwamen we langs een verpleegtehuis. Een aantal bejaarde vrouwen zat voor het raam, keek ontzettend gelukkig toen ze ons zagen en begon meer dan enthousiast te zwaaien. Ik dacht: hoe fijn en leuk zou het zijn als we volgend jaar iets kunnen doen voor deze mensen. Misschien kan ik wel een paar kerstliedjes zingen en spelen, kunnen we kerstkaartjes schrijven en die in de bus doen of kan ik even op bezoek bij oude mensen die verder maar weinig bezoek krijgen. Ik weet dus nog niet precies wat – en eigenlijk interesseert me dat ook niet echt – maar ik ben van plan om de zorgorganisatie ergens aan het einde van de zomer te benaderen om alvast mijn hulp aan te bieden. Overigens blijf ik in het nieuwe jaar ook nog steeds mijn vrijwilligerswerk doen als maatje. (:
15. Een nieuwe tatoeage laten zetten
Het is al best lang geleden dat ik mijn laatste aanwinst liet zetten en eigenlijk heb ik er sindsdien helemaal niet meer veel aan gedacht, maar de laatste paar weken speel ik met het idee in mijn hoofd om een nieuwe tatoeage te laten zetten. Nu moet ik ook eerlijk toegeven dat ik dit alleen wil doen als ik daar a) de financiële ruimte voor heb en b) helemaal zeker van weet dat ik het wil. Wat ik graag zou willen? Iets dat me doet denken aan Jula. Zo is er een prachtige foto van onze vakantie waarbij ik met madeliefjes een haarband voor haar had gemaakt en die foto is, vind ik, precies zoals Jula is, dus misschien laat ik wel ergens een klein madeliefje zetten.

16. Zelf sushi leren maken
Zelfs Jula weet het: sushi is echt mijn meest favoriete eten. Jammer genoeg vind ik sushi bestellen eigenlijk echt wel duur en wil ik ook niet iedere week uit eten gaan (of nou ja, wil ik wel, maar word ik vast niet gelukkiger van) en dus is het tijd om het eens zelf te leren maken. Ik heb al wel eens een poging gedaan en dat was – al zeg ik het zelf – helemaal niet slecht, maar ik geloof dat er nog wel ruimte is voor verbetering. Ik kan me ook herinneren dat ik er toen vooral heel erg lang over deed en het dus echt heel veel moeite was, maar hoe tof is het als ik het gewoon snel kan fixen en dat het dan ook nog heel erg lekker is?
17. Deelnemen aan klimaatgesprekken
Deze moet ik even uitleggen, denk ik. Via via hoorde ik over het concept klimaatgesprekken: in zes workshops leer je meer over hoe jezelf kunt bijdragen aan een beter klimaat, maar deel je ook ervaringen uit met groepsgenoten en krijg je tips van de workshopleiders. Kleine, haalbare tips die je meteen kunt toepassen in je leven. Het interesseerde me meteen omdat ik écht wel veel bezig ben met de vraag hoe we beter voor deze aarde kunnen zorgen (en of mijn bijdrage wel een verschil maakt als ik weet dat er zoveel mensen zijn die daar niets mee doen), maar op de één of andere manier klinkt dit haalbaar en voelt het alsof ik toch wel een beetje een verschil kan maken. In mijn regio zijn er vooralsnog geen gesprekkenreeksen gepland, maar het is wel de bedoeling dat dit in het nieuwe jaar weer opgestart wordt en ik heb me al aangemeld voor de wachtlijst.
18. De lay-out van mijn blog veranderen (en het dan ook eens afmaken)
Hier kon ik vroeger altijd zo gelukkig van worden: prutsen aan de lay-out van mijn blog! Echt uren, dagen kon ik er mee bezig zijn (hoezo hyperfocus?) en vaak, vlak voordat het helemaal af was, stopte ik er dan mee en vond ik het wel prima. Het zag er dan best oké uit, maar had nog veel beter gekund. In mijn ogen dan! Mijn huidige lay-out heb ik echt al een hele tijd, zeker wel een jaar, en ik ben er op uitgekeken. Tijd voor iets nieuws!

19. In de wintermaanden mijn daglichtlamp gebruiken
Ik deed wat onderzoek naar het gebruik van een daglichtlamp en bedacht me dat dat wel een positief effect op mij zou kunnen hebben: niet alleen is het goed voor je stemming in de donkere wintermaanden, het helpt ook bij inslapen en doorslapen en laat ik daar nou net best gevoelig voor zijn. Ik heb er eentje aangeschaft, maar moet nu nog goed nadenken over hoe ik ervoor kan zorgen dat ik ‘m in de winter ook echt trouw elke dag ga gebruiken.
20. Een vrij-borduurprojectje doen (én mijn kussenhoezen afmaken!)
Ik heb het borduren helemaal ontdekt in het afgelopen jaar. Soms ga ik er misschien iets te veel in op, maar ik vind het heel ontspannend en wil het zeker blijven doen. Ik heb nu twee kussenhoezen gemaakt met een kruissteek (eentje af, eentje bijna af) maar moet alleen de achterkant er nog op maken zodat ik ze ook daadwerkelijk als kussenhoes kan gebruiken. Maar goed, dat is nou precies wat ik vaak lastig vind: het allerlaatste dingetje van een project voltooien. Als ik dat gedaan heb, mag ik van mezelf gaan proberen om vrij te borduren. Geen idee of ik het kan, maar het klinkt leuk.
21. Een keertje zwemmen in natuurwater
Dit zie ik de laatste tijd steeds vaker voorbij komen: mensen die, zomer of winter, een korte duik nemen in natuurwater. Ik lees er alleen maar positieve geluiden over en het lijkt me eigenlijk best tof om eens te proberen. Wel koud, dus misschien moet ik die eerste poging maar doen in de zomer. O en: ik bedoel niet lekker zwemmen in een recreatiegebied, maar echt een duik nemen in zo’n meertje ergens dichtbij.
22. Een sieraad laten maken
Ik speel al een tijdje met het idee in mijn hoofd om een sieraad te laten maken van een setje onderzetters dat van mijn oma is geweest. Het zijn prachtige crèmekleurige onderzetters met een bloemetje erop, ik denk van porselein, en het lijkt me supertof om daar een mooie ring of ketting van te laten maken. Ik heb al iemand gevonden die dit voor me zou kunnen doen, ik moet alleen nog even sparen en bedenken wat ik dan precies zou willen.

You Might Also Like

14 reacties

 • Reageer Angélica 01/01/2022 at 10:04

  Leuk lijstje ook! Ik heb al jaren een daglichtlamp en kwam ‘m toevallig met opruimen laatst weer tegen, maar ik vind het zo’n naar ding om te gebruiken. Krijg er echt hoofdpijn van en ik weet dat je daar doorheen moet maar… ik ben er niet genoeg gemotiveerd voor haha.
  Een hardloopwedstrijd klinkt wel als iets voor jou, hopelijk zijn je longen dan weer een beetje opgeknapt 🙂
  En jullie festival klinkt zo leuk! Ik weet niet hoeveel mensen er mogen komen natuurlijk maar als trouwfotograaf kan ik je zeggen dat bruiloften de afgelopen zomers ook door hebben mogen gaan (en dat sommige bruidsparen het dan maar in de tuin hielden.. dus.. :P) dus dat zal vast goed komen! 😀

  • Reageer Anne 02/01/2022 at 10:16

   Ah ja, ik had dus ook wel een beetje hoofdpijn en kreeg daarna een koortslip (denk ook daarvan, maar dat is mijn eigen theorie, dus je weet het niet) en toen dacht ik: ik moet even een plan maken om het op te bouwen. Maar dat heb ik nog niet gedaan, haha. Ik denk dat ik er weer mee ga starten als ik weer moet werken, volgende week. En ja, het lijkt me zo tof om weer deel te nemen aan een hardloopwedstrijd. Gewoon, omdat die sfeer zo fijn is en het ook een mooi punt is om naar toe te trainen! En oooh, ik hoop het ook. Ik ben benieuwd!

 • Reageer Audrey 01/01/2022 at 14:08

  Ik vind het een mooi lijstje! De museumkaart vind ik ook echt een topcadeau inderdaad. Lijkt me ook heel tof als onze kinderen een jaar of 10 zijn.

  • Reageer Anne 02/01/2022 at 10:17

   Ja hè? Voor veel kinderen zijn musea gratis en nu Jula wat ouder is, lijkt het me ook echt wel leuk om haar af en toe eens mee te nemen naar een redelijk kindvriendelijk museum.

 • Reageer Blog by Linda 01/01/2022 at 14:25

  Succes met deze lijst aan doelen! Volgens mij ben je al aan nummer 18 begonnen, want de laatste keer dat ik hier kwam zag het er nog anders uit 😉

  • Reageer Anne 02/01/2022 at 10:17

   Haha, betrapt! Ik had het opgeschreven en ben toen oprecht meteen begonnen omdat ik het gewoon zo leuk vind om te doen en niet meer op kon houden 😉

 • Reageer Hester 01/01/2022 at 15:25

  Hé met nummer 18 ben je al aan de slag gegaan geloof ik 😉 Fijn 2022 gewenst, ik hoop dat je veel van deze dingen kan waarmaken! (Vast wel :))

  • Reageer Anne 02/01/2022 at 10:17

   Haha ja! Ik vind dat gepruts echt heerlijk, dus kon niet wachten en ook niet meer ophouden. Voor jou ook een heel fijn 2022!

 • Reageer Ines 01/01/2022 at 17:39

  oooh ik vind het wel heel fijne doelen! Hopelijk lukt het in ’22 eens om naar het buitenland te gaan en ben benieuwd hoe je blog er zal uitzien als je de nieuwe layout hebt gemaakt!

  • Reageer Anne 02/01/2022 at 10:18

   Ik hoop het ook echt! Al was ik voor onze vakantie in de zomer toch wel weer aan het kijken naar iets in Nederland, omdat ik dan zeker weet dat het door kan gaan. Maar goed, we zullen het zien. 🙂

 • Reageer Lesley 01/01/2022 at 23:43

  Zo leuk dat festival van jullie, hopelijk lukt het en wordt het geweldig! Ben ook fan van het musea-doel. 12 per jaar is wat veel voor mij, maar ik hoop er toch ook een stuk of twee mee te pikken, altijd fijn 🙂

  • Reageer Anne 02/01/2022 at 10:19

   Ik hoop het ook! En anders moeten we het – als het kan – gewoon opschuiven naar 2023! Ik wil het vooral alleen doen als het echt zo kan als we willen, anders vind ik het jammer en wacht ik liever nog even.

 • Reageer Saskia 02/01/2022 at 13:36

  Succes met deze mooie doelen die je hebt opgesteld. Op naar een fijn 2022, dat je maar veel dingen hiervan mag behalen.

 • Reageer Irene 03/01/2022 at 09:55

  Leuk lijstje! Ben al super benieuwd naar je lay-out! ^^
  En dat verkopen van kleding ga ik ook doen, heb ik gisteren beslist. Maar ik ben ook wel zoals jou, ik kan er dan ineens heel rigoureus doorheen gaan en dan zijn er dingen weg waar ik achteraf nog vaak aan denk :p Dus daar moet ik inderdaad ook eens goed over na gaan denken.
  Veel plezier alleszins!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.