21 for 2021

12/12/2020

Daar ben ik weer met een lijstje vol goede voornemens voor het nieuwe jaar. Al zie ik het niet per se als goede voornemens – waarom zeg ik het dan toch – maar meer als leuke dingen die ik wil gaan ondernemen. Vorig jaar was het een redelijk succes: het was natuurlijk een raar jaar en ik kon niet alles doen wat ik wilde, maar aankomend jaar weet ik zeker dat het me gaat lukken om meer items van mijn lijstje af te strepen. Daar gaan we!

1. Mijn eigen praktijk als muziektherapeut starten
Het is een langgekoesterde droom – eentje van dertien jaar oud inmiddels – om mijn eigen praktijk te beginnen als muziektherapeut. Ik was twintig toen ik klaar was met de opleiding en vond mezelf toen te jong, vond dat ik eerst wat ervaring op moest doen met verschillende doelgroepen voordat ik kon starten. Inmiddels denk ik dat ik genoeg ervaring heb en lijkt het me dat er geen beter moment is om er mee te beginnen dan nu. Ik ga mijn praktijk starten naast mijn huidige werk, zodat ik me geen zorgen hoef te maken over mijn inkomen.

2. Starten met een nieuwe hobby
Dit deed ik vorig jaar natuurlijk ook: toen begon ik met vioolles. Dat pakte zó goed uit, dat ik dit jaar weer opnieuw een nieuwe hobby wil. Ik heb alleen echt nog geen idee wat. Het liefst zou ik natuurlijk nog een muziekinstrument willen leren spelen, saxofoon bijvoorbeeld, maar dat a) kost teveel geld en b) heb ik al eens gedaan, dus ik wil iets nieuws. Iets creatiefs, wat geen of weinig geld kost. Of misschien kan ik een oude hobby weer oppakken, zoals Project Life (dat was echt leuk, wel veel werk) of een bulletjournal bijhouden.

3. Meedoen met een no buy – challenge
Ik vind het heel moeilijk om niets te kopen. Als ik onverhoopt toch een keertje in de stad ben, kan ik me maar moeilijk inhouden om even bij Monki naar binnen te glippen en daar met een tas gevuld met kledingstukken naar buiten te lopen. Helaas. Ik denk dat het heel goed voor me zou zijn om een paar maanden mee te doen aan een No Buy – challenge en dus niets te kopen. Ik ben ook benieuwd hoe het me zou vergaan: of het überhaupt lukt om me in te houden.

4. Tien kilometer hardlopen (en meedoen aan een wedstrijd)
Vorig jaar stond deze ook op mijn lijstje, maar ik was iets te ambitieus en Corona kwam en er waren geen hardloopwedstrijden meer. Ik weet zeker dat ik anders sowieso wel aan een 5k-wedstrijd had meegedaan. Hoe dan ook: ik heb de hardloopvibe helemaal te pakken, loop drie keer per week 5 kilometer en mijn plan is om dat uit te gaan breiden naar 10 kilometer. Dat betekent dat ik iets sneller zal moeten gaan lopen (maar er is nog veel ruimte voor verbetering, kunnen we wel zeggen) en natuurlijk moet ik opbouwen in afstand. Dat kan ik gelukkig samen met mijn hardloopgroepje doen.

5. Een weekvlog maken
Met dit punt daag ik mezelf behoorlijk uit, haha. Ik vind dit namelijk ontzettend spannend om te doen, maar ik vind het ook heel erg leuk om te doen. Ik leerde laatst het begrip ‘silent vlogs’ kennen, waarbij je als vlogger zelf niet in beeld komt maar wel laat zien wat je gedurende je dagen doet. Zoiets lijkt me wel leuk om mee te beginnen – misschien ook heel saai, maar dat ontdekken we vanzelf – en eens te kijken of het iets voor mij is.

6. Iedere dag 1,5 liter water drinken
Dit is een oude goede gewoonte die ik helemaal heb laten vallen: voldoende water drinken op een dag. Het klinkt zo simpel, ik vind het in de praktijk heel moeilijk. Ik vergeet gewoon dat ik water moet drinken en merk dat ik aan het einde van de dag onwijs veel dorst heb. Ik heb van mijn vorige werkgever toevallig pas een nieuwe waterfles gekregen en moet gewoon zorgen dat ik die braaf om de paar uur ga vullen met water. Dan komt het allemaal goed. 😉

7. Weer in mijn dagboek gaan schrijven
Nog een oude goede gewoonte die ik compleet vergeten ben, helaas. Dagboek schrijven is goed voor je geest, helpt je om patronen te herkennen en zorgt ervoor dat je beter kunt relativeren. Daar is niets verkeerd aan, toch?

8. Leren budgetteren én me er aan houden
Daar is-ie weer, hoor! Deze stond vorig jaar ook op mijn lijstje en lukte niet echt: wel ontdekte ik verschillende manieren om je inkomsten en uitgaven bij te houden en weet ik nu wat ik daarin wel en niet fijn vind, maar echt budgetteren heb ik nog niet gedaan. Dat had ook te maken met mijn inkomsten die nogal veranderden, maar gelukkig is dat nu allemaal duidelijk en kan ik aan de slag! Ik ga meteen vanaf 1 januari beginnen en mijn doel is om dit het hele jaar vol te houden. Dat betekent niet dat ik nooit meer iets leuks mag kopen, maar vooral dat ik ga sparen.

9. Meedoen met the Minimalism Game
Ik heb veel spullen. Echt, best wel veel. Vooral heel veel kleding, schoenen en tassen. Maar ook in kleine prulletjes van de kringloop ben ik erg goed geworden. Ik heb er een beetje last van, merk ik, in mijn hoofd. Al die spullen drukken best wel zwaar op je, zelfs al heb ik zoveel uitgezocht tijdens de verhuizing, en ik zou prima met wat minder af kunnen. Daarom wil ik wel eens meedoen met the Minimalism Game: iedere dag, dertig dagen lang, zoek je spullen uit en gooi of geef je weg wat je niet meer gebruikt. Het eindresultaat? Een opgeruimder huis én een opgeruimde geest.

10. Een telefoon-detox houden
Ik schaam me echt voor de tijd die ik per dag op mijn telefoon doorbreng. Ik geloof dat het rond de 3 uur per dag is en dat vind ik écht teveel. Een paar jaar geleden deed ik al eens een detox en gebruikte ik mijn telefoon bijna niet meer: daar hoef ik niet per se naar terug, maar ik zou het wel fijn vinden als het me lukt om te stoppen met dat eeuwige scrollen op Instagram, bijvoorbeeld. Ik weet nog niet precies hoe ik dit ga aanpakken, maar ik ga me eerst op inlezen en dan een methode uitproberen.

11. Een liedje schrijven
Deze klinkt misschien als heel simpel, zeker als je zoveel met muziek bezig bent als ik, maar voor mij is het écht een uitdaging. Het is al heel lang geleden dat ik een liedje schreef, ik geloof wel een paar jaar. Ik schreef het toen voor een filmproject van vrienden en vond het zó leuk om te doen, maar daarna was er nooit echt meer een noodzaak en dus begon ik er ook niet aan. Ik heb nog geen idee of het Nederlandstalig of Engelstalig zal zijn, welk genre en met welk instrument ik het ga maken, maar ik weet wel zeker dat ik het ga doen.

12. Op vakantie gaan naar het buitenland
Ook deze klinkt gemakkelijk, maar is in tijden van Corona best een uitdaging. Ik heb geen idee of het volgend jaar alweer kan, maar ik zou het zó ontzettend graag weer doen. Jorn en ik zouden in 2020 naar Madrid gaan en dat kon natuurlijk niet doorgaan, dus misschien kunnen we dit jaar herkansen. En ik wil ook nog graag samen met mama met de trein naar Londen. Wie weet!

13. Een moestuintje beginnen
Eindelijk heb ik een tuin! Geen hele grote, met vooral veel gras en rare coniferen aan de rand van de tuin, maar hé. Ik heb een tuin en daar past best een moestuintje in. Het lijkt me zo leuk om die moestuin samen met Jula te verzorgen en uit eigen tuin te kunnen eten. Mijn twee beste vriendinnen zijn er allebei best goed in, dus ik ga hen vragen om tips en trucs en dan moet het goedkomen.

14. Goed voor mezelf blijven zorgen
Dat was denk ik mijn grootste les in 2020: dat het écht belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen, op allerlei vlakken. Bij mij richt het zich nu erg op eten en bewegen en daar wil ik graag mee door blijven gaan in het nieuwe jaar. Het is geen meetbaar doel, ik kan het niet afstrepen en zeggen ‘hé, dit is me mooi gelukt’, maar ik kan wel de intentie uitspreken en dan proberen het vol te houden. Het betekent voor mij dus vooral dat ik gezond blijf eten – met heus wel af en toe een pizza tussendoor – en regelmatig beweeg.

15. Mijn spreekangst overwinnen
Ik schreef er al eerder over: het lijkt alsof ik ineens last heb van angst om te praten / voor te lezen in het openbaar. Heel irritant als je dat voor je werk regelmatig doet en ook in je vrije tijd graag op een toneel staat, heb ik inmiddels ontdekt. In het nieuwe jaar moet ik een aantal presentaties geven, en dat zullen er vast nog wel meer worden, dus ik wil graag deze angst overwinnen en dit relaxed kunnen doen. Ik moet het ook niet groter maken dan het is: misschien hoef ik maar één keer te presenteren en is het alweer weg. Dat hoop ik eigenlijk!

16. Een serie op Netflix bingewatchen
Hier was ik vroeger heel goed in: regelmatig vroeg Netflix aan mij of ik nog wel aan het kijken was, omdat ik zoveel afleveringen achter elkaar keek van een serie. Het is zo heerlijk om je zo te kunnen verliezen in een serie, maar het is al heel lang geleden dat me dat gebeurd is. Ik vind dat 2021 het jaar is waarin ik dat weer een keertje ga doen! Hopelijk lukt het me met the Crown (daar ben ik net aan begonnen en vind ik erg mooi), maar iedere andere serie volstaat. Behalve trash tv, daar mag het echt niet mee. 😉

17. Thuis een festival organiseren met Jorn
Dit deden we in 2020 ook: festival OrAnJe, bij mij thuis in Arnhem. Het was één groot feest, met bier, onze lievelingsbands, geen andere mensen, lelijke danspasjes en dronken kussen terwijl we naast elkaar stonden te genieten van onze favoriete muziek. Er konden natuurlijk geen echte festivals plaatsvinden en daarom was dit onze vervanger, maar het was erg geslaagd en zeker de moeite waard om te herhalen.

18. Een film met Jula maken
Jula houdt nogal van acteren. Haar lievelingsfilmpje van zichzelf is dan ook het filmpje waarbij ze doet alsof Fendi weg is en vervolgens tot de ontdekking komt dat hij achter haar in zijn mandje ligt: die kan ze wel vijftig keer achter elkaar bekijken. Tel hierbij op dat ik verkering heb met een filmmaker en dan kom je al snel tot de conclusie dat het leuk is om een keer een film te maken met mijn kleine acteertalent! Dat gaan we dus ook doen! We moeten alles nog bedenken, maar dat komt vast goed.

19. Een maand lang iedere dag een nieuwe kledingcombinatie dragen
Dit lijkt me echt een uitdaging! En een goede, want ik vind het heel leuk om met mode bezig te zijn en het lijkt me heel leuk om iedere dag iets anders te gaan dragen. Volgens mij ontdek je op die manier heel veel leuke combinaties, anders dan wat je normaal draagt, en word je kledingkast meteen weer een beetje leuker.

20. Meedoen aan een muziektheatervoorstelling
Deze moet eigenlijk wel gaan lukken, ik zit immers bij een muziektheatergroep en we zijn bezig met het maken van een voorstelling. Maar, er zitten in deze gekke tijden natuurlijk nogal wat haken en ogen aan het daadwerkelijk laten slagen van zo’n productie. We hebben al de nodige hobbels weten te overwinnen, laten we hopen dat we het eerste half jaar van 2021 gewoon voldoende tijd en ruimte krijgen om onze productie tot een succes te maken!

21. Het hele jaar door weekoverzichten maken op mijn blog
Deze stond vorig jaar ook op mijn lijstje en is me erg goed bevallen, daarom ga ik er graag mee door. Ik vind het heel leuk om nu bijna een heel jaar deze blogposts geschreven te hebben en vind het nu al heel leuk om terug te blikken op mijn week. Het zorgt ervoor dat ik in de schrijfflow blijf en mijn blog niet vergeet en ik merk dat ik veel meer tijd ben gaan investeren in mijn blog door de weekoverzichtjes. Dat lijkt me een goed punt!

You Might Also Like

11 reacties

 • Reageer Audrey 12/12/2020 at 09:08

  Mooie lijst! Vooral die film maken met Jula is echt een episch idee.

  • Reageer Anne 12/12/2020 at 19:45

   Haha ja, dat gaat wat worden. Ik heb er nu al zin in!

 • Reageer Esther 12/12/2020 at 13:40

  Wat een inspirerende lijst!! Echt leuke wensen voor volgend jaar! Ik hoop dat ik jou kan inspireren wat punt 7 betreft 🙂

  • Reageer Anne 12/12/2020 at 19:49

   Thanks! Ik ben ook erg blij met hoe het lijstje geworden is. En ja, dat kun je vast en zeker!

 • Reageer Mariët 12/12/2020 at 15:37

  En ik doe met je mee met punt 3 !!

  • Reageer Anne 12/12/2020 at 19:50

   Oeh, ik dacht nummer 4, maar nummer 3 is ook goed 😉

 • Reageer Irene 14/12/2020 at 09:30

  Haha ik zat je lijstje te overlopen en ik dacht: zo zoveel dingen! maar toen besefte ik dat het 21 for 2021 is. Oeps. Maar wel super toffe dingen staan er op je lijst! Ik doe denk ik mee nr 19. Vraag me af of ik een doel van mijn DZP ga vervangen of dat ik voor 2021 ook een lijstje maak met dingen die ik daarnaast nog wil doen. Ik ga ook terug een bullet journal beginnen in 2021. Ik heb eigenlijk een planner die prima werkt maar ik vind het gewoon fijn om met een bujo bezig te zijn en ik denk dat ik dat als een soort van dagboek ga gebruiken.

 • Reageer Lesley 17/12/2020 at 16:35

  Anderhalve liter water drinken vind ik ook zooo moeilijk. Soms gaat het een tijdje beter, en dan vergeet ik het weer. Ik heb ook niet zo vaak dorst, wat natuurlijk niet goed is. Ik heb vorig jaar in december meegedaan aan The Minimalism Game. Ik had niet heel veel spullen want woonde in een kleine studio, maar kwam wel als geroepen toen omdat ik in januari verhuisde. Ik heb ‘m niet helemaal ‘uitgespeeld’, maar omdat ik niet zo heel veel troep had, was dat ook niet mijn doel. Denk dat ik in totaal 180 dingen of zo heb weggedaan, dus dat vond ik toen toch al heel mooi!

 • Reageer Tea 17/12/2020 at 20:59

  Nummer 1 is wel heel spannend! Ben ook benieuwd wat een muziektherapeut allemaal doet. Heb je hier eerder iets over geschreven?

  Ik wil de minimalism game volgend jaar ook doen. Ik doe dat nu met foto’s op mijn telefoon en elke dag een minuutje of twee ervoor zitten is toch fijn.

 • Reageer Jenn 03/02/2021 at 20:53

  Mooie doelen! Een thuisfestival lijkt me hartstikke leuk.

 • Reageer Guinevere 02/05/2021 at 18:02

  Wat een mooie lijst en wat een mooie foto’s! Klopt het dat de eerste foto in Hummelo genomen is?
  Ergens komt het mij bekend voor. 🙂

  Liefs!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.