21 for 2021 – update één

12/05/2021

Het is alweer mei! Ik weet niet of het nou komt doordat ik ouder ben geworden (en mijn oma mij ooit vertelde dat de tijd sneller gaat als je ouder bent), of het komt door de pandemie en daardoor alle dagen op elkaar lijken óf dat het juist komt doordat ik de afgelopen tijd zo druk ben geweest, maar jemig! Wat gaat het snel! Aan het begin van dit jaar maakte ik een lijstje met 21 dingen die ik graag wil doen voor het einde van dit jaar. Het is tijd voor de eerste update!

1. Mijn eigen praktijk als muziektherapeut starten
Hier was ik aan het begin van het jaar heel druk mee: ik maakte afspraken met muziektherapeuten die als zelfstandige werkten, won een beetje informatie in over het oprichten van een praktijk en zag het al helemaal voor me. Maar, ergens halverwege werd mijn eigen baan als muziekcoach steeds drukker en op dit moment realiseer ik me dat dat wel even voldoende is. Voorlopig staat dit plan dus op een laag pitje!

2. Starten met een nieuwe hobby
Hier heb ik wél over nagedacht, maar nog niets mee gedaan. Dat hangt ook wel een beetje samen met mijn depressie: ik had toen echt nérgens meer zin in, laat staan in het beginnen met een nieuwe hobby. De laatste tijd ben ik er wel weer steeds meer over aan het fantaseren. Ik dacht eerst dat ik een nieuwe creatieve hobby wilde, maar ik neig nu ook wel beetje naar iets sportiefs. Ik zit er bijvoorbeeld wel eens over te denken om weer te gaan tennissen (in een ver, ver verleden deed ik dat ooit eens). Overigens heb ik mij wel aangemeld voor zangles, maar dat telt niet echt als een nieuwe hobby, vind ik.

3. Meedoen met een no buy – challenge
Ja hoor, dit heb ik gedaan en ook nog eens succesvol afgerond! In de eerste drie maanden van het jaar heb ik – op een dressoir samen met Jorn na – helemaal niets gekocht. Echt een overwinning! Daarna heb ik weer een aantal tripjes naar de kringloop gehad en eigenlijk vooral wat dingen voor Jula gekocht. Ik merk dat ik na deze uitdaging een stuk kritischer ben geworden in wat ik voor mezelf koop. Dat lijkt me geen slechte ontwikkeling!

4. Tien kilometer hardlopen (en meedoen aan een wedstrijd)
Inmiddels zit ik al bijna op de 10 kilometer! Vorige week liep ik namelijk 8.7 en dan is het echt nog maar een klein stukje tot de 10. Ik heb me ook ingeschreven voor mijn eerste wedstrijd van het jaar: ik ga 6 kilometer rennen tijdens de Posbankloop. Het evenement vindt plaats in september en ik hoop van harte dat het dan gewoon door kan gaan. We zullen zien! Misschien kan ik dan aan het einde van het jaar wel een wedstrijd van 10 kilometer gaan rennen.

5. Een weekvlog maken
Oef ja, nu ik dit teruglees, heb ik toch wel een beetje mijn twijfels. Ik weet niet of ik dit nog wel wil, al schreef ik in de oorspronkelijke lijst ook wel dat het écht een uitdaging was. Ik vind filmen wel heel leuk en Jorn en ik maken graag filmpjes tijdens onze vakanties, maar om echt mijn week vast te leggen (en vooral: dat te delen!)? Ik weet het nog niet.

6. Iedere dag 1,5 liter water drinken
Dit is me gelukt! Ergens tijdens mijn depressie besloot ik het roer om te gooien en was ik klaar met frisdrank, zoete snoepjes en meer van die onzin. Inmiddels eet ik koolhydraatarm en drink ik de hele dag door water (en geniet er ook nog eens van). Het voelt echt zoveel fijner om weer gewoon water te drinken! Frisdrank drinken is altijd een zwak punt van mij geweest. Als ik eenmaal begin met een glas, dan drink ik de hele dag door.

7. Weer in mijn dagboek gaan schrijven
Ik heb wel een poging gedaan, ergens aan het begin van het jaar, toen ik me niet goed voelde. Vooral dan vind ik het fijn om mijn gedachten op papier te kunnen ordenen. Maar als ik me weer beter voel, maak ik mezelf te druk met andere dingen en vind ik eigenlijk de tijd niet meer om dit nog te doen. En heb ik er dus kennelijk ook niet zoveel behoefte aan.

8. Leren budgetteren én me er aan houden
Ook dit blijft een uitdaging voor mij. Aan het begin van het jaar heb ik een serieuze poging gedaan om dit op orde te krijgen en dat ging, in combinatie met mijn no-buy challenge, eigenlijk heel erg goed. Maar ergens halverwege heb ik het weer losgelaten en inmiddels ben ik het overzicht dus wel weer een beetje kwijt. Niet zo handig! Ik denk dat het ook niet echt meehelpt dat ik nog steeds niet de goede manier heb gevonden om mijn financiën op een rijtje te zetten. Ik wissel steeds tussen de app Grip en een excel-bestandje en dan doe ik het allebei maar halt: dat zet natuurlijk niet echt zoden aan de dijk. Tijd om één manier te kiezen en het daarbij te houden!

9. Meedoen met the Minimalism Game
Dit is een beetje lachwekkend, als ik eerlijk ben. Ik was vastbesloten dit te gaan doen, schreef er zelfs een post over, maar al op de eerste dag besloot ik er toch geen zin in te hebben en heb ik het hele plan laten varen. Inmiddels komt de datum dat Jorn en ik officieel gaan samenwonen steeds dichterbij en dat betekent ook dat ik écht ruimte moet gaan maken voor zijn spullen. En dus moet gaan opruimen. We hebben nu een aantal data gepland waarop we zowel in zijn als in mijn huis spullen gaan uitzoeken, dus ik ga er van uit dat het goed zal komen.

10. Een telefoon-detox houden
Hier ben ik, als ik eerlijk ben, helemaal niet mee bezig geweest. Zeker tijdens mijn laatste depressie ging mijn schermtijd echt gigantisch omhoog en dat liet ik ook maar gewoon gebeuren. Inmiddels is het weer een stuk minder en ben ik eigenlijk niet meer zo bezig met mijn telefoon. Ik weet dan ook niet of ik hier nog per se een doel van wil maken. Ik ga er nog maar eens over nadenken. 😉

11. Een liedje schrijven
Dit ben ik zeker van plan, maar ik heb nog geen enkele poging gedaan. Ik heb de laatste paar maanden eigenlijk best weinig muziek gemaakt voor mijn doen. Het beperkt zich vooral tot heel veel meezingen als ik in de auto zit, want de laatste tijd rijd ik heel veel heen en weer en dan voel ik een soort van ultieme vrijheid om alle uithalen te doen die ik maar wil doen. Maar ik mis het wel echt om gewoon fijn achter mijn piano te kruipen en lekker te spelen. Moet ik weer eens gaan doen. Binnenkort.

12. Op vakantie gaan naar het buitenland
Oei, het is maar de vraag of dit gaat lukken. In de zomervakantie gaan Jorn en ik samen met Jula een paar dagen kamperen in Brabant. Heb ik héél veel zin in! We hebben er bewust voor gekozen om geen tripje naar het buitenland te boeken omdat het echt nog onduidelijk is of dat allemaal door zou kunnen gaan. Ik zou het heel leuk vinden om aan het einde van het jaar nog een paar dagen met mijn moeder naar Engeland te kunnen gaan: hopelijk lukt dat!

13. Een moestuintje beginnen
God, wat heb ik een ambitieuze doelen gesteld! Ik had een heel romantisch beeld dat Jula en ik samen, in de zomer, in ons moestuintje aan het werken waren, maar ik vermoed dat de realiteit er toch iets anders uit zal gaan zien. We zijn begonnen met het zaaien van de moestuinmaatjes van Albert Heijn en dat is één grote faal geworden! Ik denk dat het mij ontbreekt aan groene vingers (oké, dit wist ik al, maar in Arnhem wist ik toch heel lang al mijn planten in leven te houden), maar tóch lijkt het me leuk om dit nog eens te proberen.

14. Goed voor mezelf blijven zorgen
Dit gaat heel erg goed! Ik eet gezond, loop drie keer per week hard, slaap voldoende, werk hard en neem rust als dat nodig is. Ik denk dat ik daar een goede balans in heb weten te vinden en daar ben ik eigenlijk best wel trots op. Het hele zorgen-voor-mezelf is heel lang een aandachtspunt geweest, omdat ik – zeker als ik me minder goed voelde – niet de motivatie kon vinden om dat te blijven doen. Ik denk dat het nu een combinatie is van de effecten van de therapie (en daardoor dus mijzelf meer waard vinden en dus ook meer moeite willen doen om goed voor mezelf te zorgen) én het feit dat het simpelweg beter met me gaat dat ervoor zorgt dat dit zo fijn loopt.

15. Mijn spreekangst overwinnen
Nou, wel wonderlijk: sinds het een stuk beter met me gaat, gaat het ook een stuk beter met die spreekangst. Het speelde heel sterk aan het begin van het jaar, toen ik belangrijke presentaties op mijn werk moest geven, dus logisch dat ik het hier heb opgeschreven. Maar inmiddels is het eigenlijk geen thema meer voor me, het gaat gewoon goed, ik vind het niet eng om te presenteren en eigenlijk zelfs wel leuk? Nouja, heel fijn.

16. Een serie op Netflix bingewatchen
Ik heb wel pogingen gedaan om dit te gaan doen, maar ik moet eerlijk toegeven dat mijn reality-tv-verslaving sterker is dan mijn serie-verslaving, haha. Ik was begonnen aan the Crown met de hoop dat ik daar maar naar wilde blijven kijken, maar in werkelijkheid ben ik eigenlijk afgehaakt na zo’n tien afleveringen. Wel zonde, want ik vond het wel mooi (maar erg traag, al hou ik daar wel van, maar moeilijk om me te blijven concentreren) en echt prachtige (klassieke!) muziek. Op Videoland is een nieuw seizoen begonnen van mijn allerlievelingsserie the Handmaid’s Tale en als het zou kunnen, zou ik al die afleveringen achter elkaar willen bekijken, maar helaas wordt er per week maar eentje op gezet. Meh!

17. Thuis een festival organiseren met Jorn
Hier zijn we gewoon te druk voor geweest de afgelopen tijd! Ik bedenk mij nu dat het wel een goed idee is om een afscheidsfestival te organiseren in het oude huis van Jorn, vlak voordat hij definitief bij me intrekt. Ik ben ook wel echt toe aan weer iets dat lijkt op een feestje, want dat is inmiddels al zó lang geleden.

18. Een film met Jula maken
Afgelopen weekend hebben we zo’n twee uur lang een live toneelstuk gedaan met z’n drieën en toen bedacht ik me dat we dat écht hadden moeten vastleggen. Jorn en ik houden allebei van toneelspelen, Jula is een geboren actrice en dus kan het niet anders dan dat dat ooit vereeuwigd moet worden in een film.

19. Een maand lang iedere dag een nieuwe kledingcombinatie dragen
Ha, deze was ik helemaal vergeten, maar ik vind dit nog steeds een briljant idee van mezelf. In de lente en de zomer is het wel wat lastiger, want dan is er niet echt sprake van een combinatie (ik draag eigenlijk altijd jurkjes, maar in de winter combineer ik die met een vestje). Misschien moet ik het realiseren van dit doel maar uitstellen tot het weer herfst is en dan iedere dag een foto maken van de outfit die ik draag zodat ik hier uiteindelijk heel trots 31 foto’s kan laten zien in verschillende outfits.

20. Meedoen aan een muziektheatervoorstelling
Haha, dit was zo’n doel waarvan ik dacht: dat moet sowieso gaan lukken! Inmiddels is er veel gebeurd en ben ik gestopt bij de muziektheatergroep. Door al het gedoe rondom Corona hebben we een hele tijd geen les gehad, daarna in aangepaste vorm en twee keer moeten besluiten om het stuk dat we in gedachten hadden toch niet uit te gaan voeren. Uiteindelijk was het plan om ‘gewoon lekker met elkaar te zingen’. Dat vind ik best wel heel leuk, maar ik besteed mijn tijd en geld op dit moment liever aan het volgen van zanglessen. Daarom heb ik besloten me uit te schrijven bij de muziektheatergroep. Ik sluit niet uit dat ik het in de toekomst weer eens zal gaan doen, want ik vind het wel heel leuk om met zo’n groep te werken aan een productie, maar het lijkt me beter om nog maar even te wachten daarmee tot het echt klaar is met Corona.

21. Het hele jaar door weekoverzichten maken op mijn blog
Hier ben ik goed mee bezig! Zeker toen ik me niet lekker voelde en dus weinig schreef, plaatste ik nog wel stug een weekoverzicht op mijn blog en gaf het me toch een beetje houvast om te blijven schrijven. Ik ben zeker van plan om hiermee door te gaan. Ik vind het tegenwoordig ook heel leuk om mijn oude weekoverzichten van vorig jaar opnieuw door te lezen.

You Might Also Like

15 reacties

 • Reageer Audrey 12/05/2021 at 13:46

  Goed bezig! Dat afscheidsfestival in Jorns oude huis is wel echt een heel leuk idee.

  • Reageer Anne 17/05/2021 at 12:05

   Ja hè? Sowieso is zo’n thuisfestival organiseren écht een aanrader 😉

 • Reageer Angélica 12/05/2021 at 16:05

  Wat een leuke doelen allemaal! Ik herken sommige wel, en ook dat je dan heel enthousiast aan iets wil beginnen maar al vrijwel meteen afhaakt haha. Story of my life!
  Zo dacht ik vorig jaar rond deze tijd dat ik echt meer met film zou gaan doen, maar dat is er helemaal niet van gekomen, afgezien van wat sporadische videootjes.
  En de moestuintjes… die heb ik nog niet eens gezaaid haha, zo erg. Dat vergeet ik al-tijd. Pffft.
  Ben wel benieuwd naar je weekvlog én het festival, dat klinkt wel echt heel tof!

  • Reageer Anne 17/05/2021 at 12:05

   Haha! Ja, gelukkig ben ik niet de enige die dat doet, haha. Ik kan echt helemaal enthousiast zijn over iets en het dan na een paar weken weer gewoon vergeten, ofzo. En ach ja, die moestuintjes, wat een ellende. Ik vraag me af of dat nog goed gaat komen 😉

 • Reageer Kelly 12/05/2021 at 18:13

  Je bent goed bezig Anne 🙂 Dingen als 10km rennen doe ik je echt niet na!

  • Reageer Anne 17/05/2021 at 12:05

   Dankjewel Kelly!

 • Reageer Wendy 13/05/2021 at 06:50

  Lekker bezig jij!
  Wat het gebrek aan groene vingers betreft: een vriendin van mij tipte laatst de app Plantsome. Ken je die al? Je voert dan in hoe groot je planten zijn en hoeveel zonlicht ze krijgen, en dan geeft de app aan wanneer je ze hoeveel water en/of plantenvoeding moet geven. Van de planten die al in de app staan (en dat zijn er een hoop) kun je ook zien of ze giftig zijn voor katten(!) en of het makkelijk is om ze in leven te houden. En de app is gratis. Werkt volgens mij niet voor moestuinpotjes van de Appie 😛 maar ik gebruik Plantsome nu een maand ongeveer en ik heb het idee dat mijn planten erop vooruitgaan. Yay!

  • Reageer Anne 17/05/2021 at 12:06

   Ah ja, die app heb ik in het verleden gehad! Toen ik nog in Arnhem woonde, had ik een behoorlijke plantenverzameling en zorgde ik vet goed voor ze (dus ook met hulp van Plantsome ;)). Maar ik ben het sinds de verhuizing gewoon een beetje vergeten en sindsdien negeer ik mijn planten ook maar? Haha! Ik weet ook niet waarom.

 • Reageer Robin Schrijvers 13/05/2021 at 10:46

  Goed bezig Anne! Way to go 🙂 Nu ik dat lees van je moestuintje ga ik na al mijn uitstellen nu gewoon eens beginnen aan het planten van m’n plantjes. Ik heb hier al zo lang zaadjes liggen dat ik zelfs niet meer weet wát ik allemaal heb haha!

  • Reageer Anne 17/05/2021 at 12:06

   Haha, dankjewel Robin! En ja, aan de slag ermee 😉

 • Reageer Irene 13/05/2021 at 12:43

  Haha dat heb ik ook vaak: “Wow goed idee, leuk!” om dan na een dag ofzo het of te vergeten of geen zin meer te hebben. Ik heb van de Lidl iets gelijkaardigs als die moestuindingen van de AH maar dat flopt hier ook :p
  Dit doet me er ook aan denken dat ik ook zo’n lijstje had, oeps :p

  • Reageer Anne 17/05/2021 at 12:07

   Haha ja, precies dat ja. Gewoon vergeten, ook. Soms verbaas ik me wel hoe snel dat die interesse dan weer kan verdwijnen. 😉

 • Reageer Siroon 14/05/2021 at 08:46

  De tijd vliegt inderdaad! Ik heb ook zo’n lijstje, laat ik die ook eens teruglezen haha. Volgens mij zijn die albert heijn moestuintjes gedoemd te mislukken. Random zaadjes uit pepers en paprika’s worden hele planten hier in huis, maar die moestuintjes gaan alleen maar dood. Dus geef de schuld nog niet aan je geen-groene-vingers! Probeer eens ‘echte’ zaadjes met normale aarde, dat helpt wellicht 🙂 Leuke lijst wel zeg

  • Reageer Anne 17/05/2021 at 12:08

   Ah dank je voor de tip 😉 Misschien werkt dat inderdaad wel beter! Er gebeurt bij onze moestuintjes gewoon echt helemaal niks, maar goed, ik ben er ook niet echt lekker voor aan het zorgen dus dat helpt natuurlijk ook niet, haha!

 • Reageer Saskia 23/05/2021 at 12:48

  Ah toch lekker bezig dus met al deze doelen. Mijn moestuintjes zijn ook nog niet echt gelukt helaas.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.