20 for 2020

29/12/2019

Het gaat een druk jaar worden, dat is een ding dat zeker is. Geïnspireerd op onder andere het lijstje van Merel maakte ik een lijstje met twintig dingen die ik graag wil gaan doen in het nieuwe jaar. Soms een beetje in de categorie goede voornemens (zo wil ik bijvoorbeeld beter met m’n geld om leren gaan) en veelal in de categorie van nieuwe dingen uitproberen. Daar ben ik wel aan toe! Als het me zou lukken om driekwart van dit lijstje af te vinken aan het einde van 2020 ben ik een heel tevreden mens, denk ik zo.

Vijftig boeken lezen
Het zijn er wel veel, hè? Mijn doel is voornamelijk om méér te gaan lezen. Toen ik naar Kopenhagen ging, had ik net de Testamenten van Margaret Atwood gekocht en die heb ik in één dag uitgelezen en dat deed me weer beseffen hoe ontzettend graag ik eigenlijk lees. Maar vaak vind ik er geen tijd voor of ben ik te druk met schermen, helaas. En dat terwijl ik gewoon een lidmaatschap van de bibliotheek én genoeg tijd heb!

Tien kilometer hardlopen (en meedoen aan een wedstrijd)
Ik heb wederom het hardlopen weer helemaal ontdekt – dat gaat een beetje op en af bij mij – en dit jaar wil ik heel graag weer tien kilometer kunnen hardlopen. En als dat lukt, wil ik ook graag meedoen aan een wedstrijd om de 10 kilometer van de Stevensloop te revancheren. 😉

Een nieuw huis vinden
Het is tijd om te verhuizen, ook al voelt mijn huis weer als thuis. Het is te duur, het is onhandig met parkeren (want midden in de stad) en alle geluiden van de stad beginnen een beetje irritant te worden. Het afgelopen jaar probeerde ik al een nieuw huis te vinden, maar dat lukte nog niet, dus ik hoop dat het in 2020 wél gaat lukken.

Naar Oslo met mijn moeder
Dit is misschien een beetje vals spelen want dit reisje is al geboekt, maar hoera! Ik ga naar Oslo in april. Mijn moeder en ik gaan al vanaf mijn vijftiende (of zestiende?) ieder jaar een paar dagen weg, dus dit wordt al de zestiende of zeventiende keer dat we dit gaan doen. Ik heb er nu al heel veel zin in.

Een 3 gangen diner koken
Ik heb ooit besloten dat ik niet kan koken (helaas), terwijl ik het best graag doe en vooral heel blij ben als ik een lekkere maaltijd op tafel kan zetten waar iedereen van geniet. Dus: in 2020 ga ik mijn besluit terzijde schuiven en een 3 gangen diner koken voor een paar vrienden. Inclusief goddelijk toetje!

Minstens twaalf nieuwe musea bezoeken
Ik heb een museumkaart, dus dan moet ik ‘m ook wel gebruiken. Op mijn wensenlijstje staan onder andere het Bonnefantenmuseum, Voorlinden (ben ik al wel eens geweest en vond ik vrij geweldig), het Mocomuseum en het van Goghmuseum. Moet lukken.

Een nieuwe hobby proberen
Ik wil iets nieuws! Mijn schrijfcursus stopt in april en dan is er weer ruimte voor een ander projectje, dus ik ga eens hard nadenken over een nieuwe hobby die ik kan oppakken óf een oude die ik misschien weer kan afstoffen. Suggesties zijn altijd welkom!

Een paar dagen met mezelf op vakantie
Ik deed dat al eerder: in 2018 ging ik in mijn eentje naar Berlijn en afgelopen jaar ging ik in mijn uppie naar Kopenhagen. Beide tripjes waren heel fijn omdat ik het heerlijk vond dat ik even met niets of niemand rekening hoefde te houden, dus in 2020 wil ik graag weer een paar dagen weg. Ik weet nog niet waar naartoe, al vind ik het wel fijn als het een stad is die ik al een beetje ken.

Iedere week een weekoverzicht schrijven
Dit deed ik ‘vroeger’ wel trouw iedere week, maar ergens een paar jaar geleden ben ik er mee gestopt. En dat terwijl ik het altijd heel leuk vond om terug te lezen wat ik allemaal deed in een week. Dus, in het nieuwe jaar ga ik weer iedere week een overzichtje van mijn week met foto’s plaatsen op mijn blog.

Drie maanden geen vlees & vis eten
Het liefst zou ik willen zeggen dat ik er helemaal mee stop, maar laat ik het nu eerst maar eens uitproberen..

Leren budgetteren (en me er vervolgens aan houden)
Kijk, dit is gewoon iets wat eigenlijk moet. Ik ben hier niet zo goed in, heb wel eens wat halfslachtige pogingen gedaan om dit te doen en me er dan aan te houden, maar steeds ging ik weer de mist in en vergat ik uiteindelijk weer dat ik een budgetplan had gemaakt. Dat moet veranderen. Ergens in het jaar, misschien al wel in januari, wil ik een aantal financiële doelen voor mezelf stellen en er dan ook streng op toezien dat ik me daar aan ga houden. Dat wordt wel eens tijd.

Met Jorn naar Madrid
In Limonadeglazen Wodka zingt Spinvis ‘ze woonde in Madrid, ze had een hele leuke baan’ en dat betekent dat we voor ons Spinvisreisje ook naar Madrid moeten. Heel vervelend. 😉

Iedere maand een weekend zonder telefoon
Ik weet nog niet hoe praktisch uitvoerbaar dit is, maar hé, daar gaat het ook niet om. Ik wil graag minder met mijn telefoon bezig zijn en het lijkt me heerlijk om zo eens in de zoveel tijd dat ding even een weekendje weg te leggen.

Een huiskamerconcert geven met Sjoukje
Ons plan was eerst om mee te doen aan Muziek bij de Buren, maar dat bleek allemaal onhandig en kwam niet goed uit. Daarom hebben we besloten om zelf een huiskamerconcert te organiseren bij één van ons thuis voor onze familie en vrienden. We repeteren al braaf iedere week, dus ergens in 2020 moet dat wel goed gaan komen.

Leren schaatsen
Misschien moet dit die nieuwe hobby worden! Of misschien ook niet. Hoe dan ook: ik wil graag leren schaatsen en dat hoeft niet per se op een cursus met een schaatsleraar, maar mag ook gewoon een keertje in mijn eentje op een schaatsbaan als er vooral verder helemaal niemand is. Het lijkt me zo leuk om dat te kunnen.

Een paar dagen naar een waddeneiland
Mijn lijstje is er wel eentje vol bestemmingen, zie ik, maar ik hou gewoon van op vakantie gaan. En één van de waddeneilanden bezoeken lijkt me gewoon heel fijn om te doen. Misschien een beetje lezen, schrijven, wandelen, foto’s maken, bij een haardvuur zitten (!) en verder niet zoveel doen. Dat lijkt me wel wat.

Een maand lang elke dag een uur wandelen
Ik hou wel van een uitdaging: zo stond ik een maand lang iedere ochtend om vijf uur op, at ik een maand lang veganistisch én deed ik een maand lang iedere dag een half uur sportoefeningen voor de televisie. Dit is wel een echte uitdaging met Jula, maar ik geloof wel dat dit te doen moet zijn. Ik ga het in ieder geval proberen!

Mooie foto’s van mezelf laten maken
Dit is iets wat ik al heel erg lang wil doen, maar ik vind mezelf er eigenlijk nooit knap genoeg voor en ik denk altijd dat ik nog een paar maanden moet wachten. Dat is onzin, knapper dan dit word ik niet (;-)) dus laat ik het maar gewoon eens doen.

Een baan vinden waar ik gelukkig in ben 
Mijn werksituatie is al lange tijd een beetje ingewikkeld, dus het zou fijn zijn als ik in het nieuwe jaar wél de perfecte baan in de communicatie ga vinden. O en misschien, héél misschien, wil ik ook wel starten met mijn eigen bedrijf. Maar dat vind ik eigenlijk nog een beetje te spannend.

Verder schrijven aan mijn boek 
En misschien wel afronden, maar hé, dat duurt nog wel even en is misschien een te groot doel. Vooralsnog wil ik vooral leren te genieten van het proces, hoe moeizaam dat soms ook gaat, en blíjven schrijven. Als dat me lukt, ben ik al blij.

You Might Also Like

12 reacties

 • Reageer lisa 30/12/2019 at 09:18

  Mijn financiële situatie was een RAMP totdat ik You Need A Budget ontdekte. Nu zit ik met plezier elke week m’n budgetten in te vullen, heb ik m’n roodstaan afbetaald én een klein buffertje opgebouwd. Tip: het wordt nóg leuker als je de categorieën benoemd in emoji’s 🙂
  http://www.youneedabudget.com

  • Reageer Anne 30/12/2019 at 11:25

   Oh wat een goede tip! Ik heb me hier een paar jaar geleden wel eens geprobeerd in te verdiepen maar dat mislukte jammerlijk. Ik ga het opnieuw proberen, dankjewel! 😉

 • Reageer Annelies 30/12/2019 at 09:18

  Ik wens je alvast toe dat je heel wat dingen kan afvinken en dat het vooral een heel mooi jaar wordt.

  • Reageer Anne 30/12/2019 at 11:25

   Dat hoop ik ook, hetzelfde voor jou Annelies!

 • Reageer Saskia 30/12/2019 at 17:18

  Ik hoop dat je veel dingen van het bovenstaande mag beleven <3

  • Reageer Anne 30/12/2019 at 19:25

   Yes, dat hoop ik ook! 🙂

 • Reageer Irene 31/12/2019 at 21:05

  Veel plezier met je doelen Anne! Dat van die mooie foto’s laten maken, dat wil ik ook graag doen. Alez, ik wil gewoon graag eens een fotoshoot doen maar vond mezelf ook altijd niet knap genoeg. Heb het ook op m’n lijstje staan voor komend jaar ^^

  • Reageer Anne 06/01/2020 at 10:35

   Dankjewel! En ja, ik las ergens dat het ook gewoon goed is om jezelf eens letterlijk door de lens van een ander te zien en toen dacht ik ‘ja! ik moet het gewoon gaan doen’! Ik ben benieuwd of het ons gaat lukken 😉

 • Reageer Giovanna Jansen 06/01/2020 at 10:21

  Wat een mooi lijstje met doelen voor dit jaar! Leuke dingen om naar toe te leven en te gaan doen. Veel succes met afstrepen van je doelen.

  • Reageer Anne 06/01/2020 at 10:35

   Dankjewel! Dat komt vast goed 🙂

 • Reageer Betty Vermeylen 11/01/2020 at 11:26

  Wat een leuk lijstje! Met véél reizen, zo leuk. Met mezelf op vakantie lijkt me ook wel wat maar ik vrees dat mijn huisgenoten mij niet op mijn ukkie laten gaan :). Ik kijk er naar uit om uw weekoverzichten te lezen. Een happy 2020 voor je!

  • Reageer Anne 11/01/2020 at 11:45

   Dankjewel Betty! Ja, veel reizen inderdaad. Ik hou daar wel van 😉 Jij ook een heel fijn 2020!

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.