20 for 2020 | update één

Ik heb met mijzelf afgesproken dat ik maandelijks een update schrijf om te vertellen hoe het gaat met mijn 20for2020-lijstje (die je hier kan vinden). Zo’n eerste maand is altijd zo’n maand waarin je met veel enthousiasme aan nieuwe dingen begint – ik althans wel – maar mijn hoofd zat me soms een beetje in de weg, dus niet alles is even soepel gegaan. Laat ik beginnen met vertellen met welke doelen ik me wél heb bezig gehouden:

Tien kilometer hardlopen (en meedoen aan een wedstrijd)
Ik heb braaf hardgelopen de afgelopen maand. Inmiddels loop ik zo’n zes kilometer met daartussenin wel wat pauzes. Ik hoop dat ik volgende maand op het punt kom dat ik in ieder geval vijf kilometer zonder wandelminuten kan redden, dat moet haalbaar zijn. Ook leuk: ik heb me samen met mijn moeder opgegeven voor de Marikenloop in mei van dit jaar. We gaan allebei de vijf kilometer rennen. Ik heb er zin in, ik weet zeker dat het me tegen die tijd wel lukt om een mooie tijd neer te zetten. 

Een nieuwe hobby proberen
Ik heb wel even moeten nadenken over wat die nieuwe hobby dan zou moeten zijn en een langgekoesterde wens van mij gaat in vervulling: ik ga op vioolles! Althans, ik ga een proefles volgen en ik hoop dat ik het leuk genoeg vind om te gaan oppakken.

Iedere week een weekoverzicht schrijven
Ja hoor, dit gaat goed! Ik merk dat ik er echt plezier in heb om elke week te schrijven over wat ik heb gedaan en de fotootjes daarbij te zoeken. Ik ben benieuwd of het me gaat lukken om dit het hele jaar vol te houden, zeker als ik weer helemaal aan het werk ben worden mijn dagen wel wat saaier en moet ik harder m’n best doen om er wat van te maken. Denk ik.

Drie maanden geen vlees & vis eten
Hier ben ik halverwege januari mee begonnen en tot nu toe bevalt het me best goed. Ik merk wel dat ik nog veel vleesvervangers gebruik en weinig ruimte voel om nieuwe recepten te proberen. Dat is dus nog wel een aandachtspuntje.

 Leren budgetteren (en me er vervolgens aan houden)
Van lezeres Lisa kreeg ik de tip om YNAB (You Need A Budget) te gaan proberen. Toevallig had ik daar een tijd eerder al veel over gelezen en wist ik dus wat ze daarmee bedoelde. Ik ben aan het begin van het jaar meteen enthousiast begonnen met het invullen van mijn inkomsten en uitgaven in de app. Vooralsnog werkt het goed (behalve dan dat ik weer eens een impulsaankoop heb gedaan waar ik eigenlijk geen budget voor had..), maar het helpt me nu vooral om inzicht te krijgen in mijn uitgaven. Zo gaat er in mijn huishouden bijvoorbeeld veel te veel geld naar boodschappen en zou ik daar nog prima wat op kunnen besparen.

Een baan vinden waar ik gelukkig in ben
De oplettende lezer had vast al in de gaten dat ik weer aan het werk ben! En dat mag ik doen op een hele fijne plek. Het is best een grote stap om na meer dan een jaar thuis te hebben gezeten weer te gaan werken, dus ik doe mijn best om het rustig aan op te bouwen en niet teveel van mezelf te verwachten. Maar dat is moeilijk als je zo’n perfectionist bent als ik. ;-)

Er zijn natuurlijk ook een aantal doelen waar ik een beetje de verkeerde kant mee op ben gegaan. Of laten we zeggen: waar ik niet zo hard m’n best voor heb gedaan.

 Vijftig boeken lezen
Ik begon vol enthousiasme, maar ben al snel weer opgehouden. Misschien heb ik het verkeerde boek te pakken of misschien maak ik er gewoon te weinig tijd voor vrij, ik weet niet wat het is. Achteraf gezien denk ik dat mijn doel ook wel erg ambitieus is. Vijftig boeken zijn er wel veel als je net weer begint met lezen. Maar toch: ik ga zorgen dat ik voordat ik ga slapen altijd even ga lezen, zodat ik in ieder geval aan mijn leesmomenten kom.

 Iedere maand een weekend zonder telefoon
Dat is er deze maand dus bij in geschoten.. Ik kwam namelijk tot de conclusie dat zonder telefoon zijn vooral echt heel onpraktisch is. Het gaat me vooral om het ‘online’ gedeelte, dus ik denk dat ik er van ga maken dat ik iedere maand een weekend offline wil zijn. Dat gaat waarschijnlijk beter werken.

16 Reacties
 • Annelies
  Geplaatst op 09:55h, 30 januari Beantwoorden

  Ik ben ook een enthousiaste YNAB gebruiker.
  En het juiste boek is wel echt belangrijk om veel en graag te lezen. Ik heb nu eentje dat een beetje tegen steekt en ik merk dat ik er echt veel langer over doe dan normaal om het uit te lezen.

  • Anne
   Geplaatst op 12:12h, 30 januari Beantwoorden

   Ja, misschien moet ik gewoon op zoek naar een nieuw boek.. Want zo werkt het ook niet. Ik heb nog een hele kast vol, dus dat is het probleem niet ;-)

 • Ilona Wielinga
  Geplaatst op 10:17h, 30 januari Beantwoorden

  Volgens mij ben je al hartstikke goed onderweg! Ik vind het zelf ook heerlijk om zo nu en dan offline te zijn, maar dan gebruik ik mijn telefoon wel vaak gewoon voor muziek. Ik vind het heerlijk om tussen alle drukte door soms echt even tijd te maken voor mijzelf.

  • Anne
   Geplaatst op 12:13h, 30 januari Beantwoorden

   Dankjewel! Ja, ik heb het ook echt nodig. Het enige wat ik nu wel een doe is een stuk wandelen met een podcast in bijvoorbeeld, dan kom ik tot rust en heb ik echt het gevoel dat ik even tijd voor mezelf heb. Maar als ik vaker (en meer) zou lezen zou dat me ook al een heleboel helpen..

 • Simone
  Geplaatst op 11:54h, 30 januari Beantwoorden

  Wat cool dat je op vioolles gaat! Viool is erg mooi. En succes met geen vlees & vis eten; als je er eenmaal aan gewend bent, dan wil je eigenlijk ook niet anders!

  • Anne
   Geplaatst op 12:14h, 30 januari Beantwoorden

   Ja hè? Ik ben dus wel heel benieuwd of ik er iets van bak, ik heb geen idee of ik er goed in ben. Maar ik ben wel muzikaal, dus dat zal toch moeten helpen. En dankjewel.. ik ben erg benieuwd of dat voor mij ook zo werkt :-)

 • Tea
  Geplaatst op 14:20h, 30 januari Beantwoorden

  Hetzelfde met mijn offline weekend! Ik had bedacht dat ik elke maand een klassieker wou lezen en dat weekend het boek van de maand wou uitlezen, die ik dus alleen digitaal heb.

  Ik zou zeker niet opgeven met lezen, ik lees meer in de vakanties en december, dus daar valt veel in te halen!

  En vioolles klinkt echt gaaf! Ben benieuwd.

  • Anne
   Geplaatst op 18:37h, 30 januari Beantwoorden

   Oh ja nee, dan werkt het niet. Al is extra lezen tijdens je offline weekend wél weer een goed idee ;-) Ik ga niet opgeven, je hebt gelijk, ik ga het gewoon alsnog proberen. En anders zijn het er maar dertig, dat is alsnog meer dan ik afgelopen jaar heb gelezen!

 • Nikki
  Geplaatst op 11:28h, 31 januari Beantwoorden

  Ooh, mooie doelen! Vijftig boeken lezen in een jaar is wel veel hoor, dat tempo haalde ik alleen tijdens mijn zwangerschapsverlof :-) Ik moet me ook maar eens gaan verdiepen in YNAB, klinkt interessant.

  • Anne
   Geplaatst op 18:05h, 31 januari Beantwoorden

   Haha ja hè, het lijkt me achteraf gezien ook wel een beetje teveel.. ;-)

 • Rachel Kromdijk
  Geplaatst op 11:50h, 31 januari Beantwoorden

  Wat goed dat je weer werkt en het er naar je zin hebt! en alvast een heel fijn weekend.. geniet ervan!

  • Anne
   Geplaatst op 18:05h, 31 januari Beantwoorden

   Dankjewel!! :-) Jij ook een heel fijn weekend!

 • Mille Pagine
  Geplaatst op 16:26h, 01 februari Beantwoorden

  Oeh, vijftig boeken is veel! Ik probeerde het drie jaar geleden, maar ben inmiddels meer dan tevreden met een getal rond de helft daarvan. Wat ontzettend goed trouwens dat je zonder vlees en vis bent gaan eten. Dat maakt een enorm verschil. Dit recept tipte ik laatst aan iemand anders, en bleek goed bevallen, dus is misschien ook iets voor: https://www.natuurenmilieu.nl/blog/boerenkool-zoete-aardappelcurry/
  Veel kookplezier!

  • Anne
   Geplaatst op 09:39h, 03 februari Beantwoorden

   Oh, dankjewel voor de tip! Dat klinkt erg goed. En ja, mijn doel is een beetje te ambitieus realiseer ik me inmiddels wel ;-)

 • Saskia
  Geplaatst op 11:14h, 03 februari Beantwoorden

  Toch lekker bezig zo te lezen! Zolang je maar bewust bent van de dingen die je doet denk ik altijd maar (zoals op je telefoon e.d.)
  Fijn te lezen dat je het zo naar je zin hebt op werk.

  • Anne
   Geplaatst op 09:37h, 04 februari Beantwoorden

   Daar heb je helemaal gelijk in, hoor. Ik stel zo’n doel dan ook vooral om me er bewuster van te worden en als het niet helemaal lutk, soit.. dat is dan maar zo. ;-)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.