365 vragen • juli

30/07/2021

Het is weer tijd voor een rondje vragen! Bedacht door de leuke Irene, beantwoord door de leuke, nouja, ikzelf. Haha!

 1. Heb je deze maand iets leuks gepland?
  Ik twijfel of dit gaat over afgelopen maand of aankomende maand, maar ik ga van het laatste uit en dan is het antwoord (ook) ja, namelijk: vakantie! In augustus ben ik drie weken vrij en dat vind ik een heerlijk vooruitzicht. Mijn weken zijn al wel redelijk volgepland met leuke dingen, maar dat is prima. Ik heb er zin in!
 2. Hoeveel geld heb je recent aan kleding uitgegeven?
  Oef. Confronterende vraag! Recentelijk heb ik wel weer iets meer aan kleding uitgegeven. Aan het begin van het jaar heb ik een koopstop gedaan en niets gekocht, maar inmiddels ben ik bijna 10 kilo lichter en vind ik het ook wel weer leuk om wat nieuwe dingen te kopen. Daarnaast is kleding kopen wel écht mijn hobby (wel, financieel gezien, een hele onhandige) en heb ik de afgelopen maanden misschien een paar jurkjes aangeschaft.
 3. Wanneer ging je voor het laatst naar een feestje?
  Uhm! Dat kan ik me, als ik eerlijk ben, niet meer helemaal herinneren. Door Corona zijn alle feestjes van de afgelopen anderhalf jaar natuurlijk geschrapt, dus het zal ergens daarvoor geweest zijn. Ik kan niet precies voor de geest halen welk feestje dan de laatste was!
 4. Wat was je favoriete dag deze week en waarom?
  Woensdag was een hele fijne dag. Voor mijn werk ging ik met de muziektent naar twee van onze locaties. De één in de middag, de ander in de avond. Op beide plekken was de sfeer heel fijn: er waren leuke begeleiders, gezellige cliënten, lekkere hapjes en veel enthousiasme. Ondanks dat zo’n werkdag heel intens is en ik de hele dag bezig ben, krijg ik er ontzettend veel energie van én word ik er gewoon gelukkig van. Ik merk nu dat het een hele goede keuze is om ook professioneel gezien weer iets met muziek te gaan doen: dat is en blijft toch wel echt mijn passie (ik haat dat woord, maar gebruik het toch) en daardoor kan ik gewoon doen wat ik leuk vind. Wat een geluk!
 5. Wanneer sliep je voor het laatst uit?
  Dat is al wel eventjes geleden. Slaap is bij mij wel een ingewikkeld thema en iets waar ik vaak een beetje mee aan het klooien ben. Of nouja, ik niet bewust, maar mijn lichaam vooral. In periodes dat het mentaal gezien niet goed met me gaat, slaap ik bijvoorbeeld heel erg veel (en kan ik prima uitslapen tot een uur of 12). Maar als ik me goed voel, zoals de afgelopen maanden, herstelt mijn slaappatroon zich en ben ik gewoon op tijd wakker. En soms een beetje te vroeg!
 6. Ben je ergens verslaafd aan?
  Nee, ik kan eigenlijk niets bedenken!
 7. Wanneer nam je voor het laatst een risico?
  Wat een goede vraag! Daar denk ik eigenlijk nooit over na. Ik geloof dat ik best wel wat risico durf te nemen, maar ik doe dat niet heel bewust. Als in: ik denk niet van tevoren ‘nou, nu ga ik eens even lekker wat risico nemen.’ Ik ben wel vaak wat impulsief en kan ineens een beslissing nemen zonder dat ik daar héél erg goed over nadenk, dus ik zal vast wat risico nemen.
 8. Heb je een auto?
  Jazeker! Een hele fijne, zelfs. Ik heb ‘m vorig jaar gekocht en ben er heel blij mee. Voor dat ik deze auto kocht, reed ik in een lease-auto. Dat was voor mij best een grote stap: ik had vanaf mijn twintigste alleen nog maar in een automaat gereden en ineens weer schakelen vond ik best wel intens. Nu ik weer overgestapt ben naar een automaat, realiseer ik mij wel dat ik daar echt veel fijner in rijd. Ik vind het soms moeilijk om zoveel dingen tegelijk te doen tijdens het auto rijden (en schakelen en op de weg letten en de verkeersregels onthouden en dan soms ook nog kletsen met je medepassagier en natuurlijk ook nog meezingen met de radio) en doordat ik niet hoef te schakelen, gaat het voor mij allemaal een stuk gemakkelijker.
 9. Wat was het leukste moment van de dag?
  De dag is nog maar net begonnen! Ik ben vandaag weer aan het werk en bezoek twee locaties met de muziektent. Ik weet zeker dat het een fijne dag gaat worden, maar het is iedere keer weer een verrassing wat er gaat gebeuren. Van tevoren heb ik met de locaties die we bezoeken een formulier doorgenomen waarop ik afspreek wat we ongeveer gaan doen (bijvoorbeeld een trommelworkshop, karaoke en een workshop samen muziek maken met instrumenten), maar ik heb gemerkt dat het vooral heel belangrijk is om in het moment zelf te kijken naar wat het beste past. En soms word je dan ineens verrast en gebeurt er iets heel bijzonders!
 10. Wat vind je een stom liedje maar zing je toch altijd mee?
  Heb je even? Ik kan niet zo goed niet meezingen, dus dat doe ik eigenlijk altijd wel. Ik ben niet per se gek op Suzan & Freek, maar zing hun liedjes altijd uit volle borst mee. Tijdens de muziektent word ik ook veel geconfronteerd met andere Nederlandstalige muziek (André Hazes, Jan Smit, Nick en Simon). Zeker niet mijn genre, maar dan ook echt helemaal niet, maar ik kan wel net doen alsof ik er heel gelukkig van word, haha.
 11. Heb je een levensmotto?
  Nee, dat heb ik niet. Ik geloof daar niet per se in. Ik merk wel dat er vaak bepaalde quotes zijn die dan ineens heel erg van toepassing zijn op de periode van mijn leven waarin ik mij bevind. Dat zijn vaak teksten uit liedjes, bijvoorbeeld.
 12. Welke vraag wil je eens aan gelijk wie stellen?
  Welke niet? Ik ben echt intens nieuwsgierig aangelegd en wil alles weten van iedereen. Niet per se de meest sappige details bedoel ik dan, maar vooral de wat diepere onderwerpen. Ik hou eigenlijk best wel van die filosofische gesprekken over de zin van het leven en ik vind het ook altijd interessant om te horen hoe iemand anders zijn of haar leven leeft.
 13. Wat is je lievelingskamer in huis?
  De woonkamer! Het is geen grote ruimte, maar ik vind het wel een fijne ruimte. Mijn piano staat er, mijn gitaar, viool en ukelele hangen er. Ik werk er aan de grote eettafel, we eten met z’n drietjes hier én ik kijk slechte televisie op de zachte, groene bank. Onze woonkamer is echt precies zoals ik zou willen dat die zou zijn al moeten we binnenkort nog aan de slag met het verven van de roze muur, want roze is niet echt Jorn’s lievelingskleur, haha.
 14. Heb je een nachtmerrie die steeds terug keert?
  Inmiddels niet meer, maar dat heb ik wel lange tijd gehad. Zes jaar geleden heb ik een erg vervelende ziekenhuisopname doorgemaakt die ik wel als traumatisch heb ervaren. Het is best gek omdat het al zo’n lange tijd geleden is, maar ik de meeste details nog levendig voor me kan zien. Eén van de meest vervelende dingen die ik tijdens die opname heb meegemaakt, was wakker worden tijdens een procedure. Ik opende mijn ogen en lag op een grote, metalen plaat. In mijn keel zat een lange buis en ik kon voelen dat die slang doorliep tot aan mijn maag, zo ongeveer. Ondertussen was de chirurg hard aan het duwen en trekken aan die slang. Ik probeerde de verpleegkundigen en arts duidelijk te maken dat ik wakker was, maar ze hoorden me niet. Pas na – wat voor mijn gevoel een eeuwigheid duurde – een paar minuten had iemand in de gaten dat mijn ogen open waren. In de jaren daarna gebeurde het regelmatig dat ik opnieuw zo wakker werd uit mijn slaap: het voelde dan ook echt alsof die slang er weer zat, alsof niemand me hoorde en het gevoel van pure paniek beleefde ik op precies dezelfde manier. Gelukkig is dit in de loop der jaren, en met een klein beetje exposure-therapie, een stuk minder geworden.
 15. Met wie voel je je het meest verbonden?
  Wat een moeilijke vraag! Ik voel mij met heel veel mensen verbonden en ik zou niet kunnen zeggen met wie dat het meest is. Ik voel mij natuurlijk ontzettend verbonden met Jula. Zij is de eerste aan wie ik moet denken als ik deze vraag hoor. Die verbondenheid is er als vanzelfsprekend. Daarnaast voel ik me ook sterk verbonden met Jorn (en dan op de manier dat je bijvoorbeeld samen in een ruimte met veel mensen kan zijn, maar altijd weet dat je bij elkaar hoort, zo’n fijn gevoel). Ook met mijn ouders en met mijn vrienden en vriendinnen voel ik mij verbonden. 
 16. Zijn er dingen die je moeilijk over je lippen krijgt?
  Er zijn steeds minder dingen die ik moeilijk over mijn lippen krijg. Dat lijkt me een goed iets! Ik vind het vaak wel lastig om mijn grenzen aan te geven. Dat heb ik eigenlijk altijd al gehad. Tot een paar jaar geleden kon ik vaak niet eens voelen waar die grens lag omdat ik zo gewend was dat mensen daar overheen gingen. Inmiddels weet en voel ik het steeds beter en durf ik ook steeds vaker te zeggen dat ik iets niet fijn vind of niet wil.
 17. Wat draag je vandaag?
  Een prachtig wit t-shirt van mijn werk! Ik draag zelf echt nóóit wit, dat is helemaal niet mijn kleur, maar nu moet ik een enigszins lelijk, bedrukt wit shirt dragen. Ik draag ‘m met een bloemetjesrok en sandalen.
 18. Hoe ziet de perfecte zomerdag er uit?
  Ik begin de dag met een rondje hardlopen. Niet te ver, wel fijn. Het liefst als het nog niet zo heel erg warm is en lekker door het bos. De rest van de dag breng ik het liefst door op een kleedje in de tuin, samen met Jorn en Jula. Zwembadje erbij, lekkere drankjes en rare spelletjes: daar word ik een gelukkig mens van!
 19. Wat mis je momenteel?
  Ik moet de laatste weken vaak denken aan mijn oma. Ik denk omdat het zo goed gaat en ik zo gelukkig ben en dat graag met haar had willen delen. Mijn oma woonde naast ons toen ik opgroeide en we brachten veel tijd samen door. Ze was misschien wel het tegenovergestelde van hoe ik ben, maar ik voelde mij altijd heel veilig en op mijn gemak bij haar. Toen ik laatst foto’s aan het uitzoeken was, kwam ik ook foto’s van haar tegen en het maakt me zo blij en dankbaar om haar daar weer te zien. Dankbaar vooral omdat zij in mijn leven geweest is.
 20. Droom je ergens van?
  Soms, een beetje. Maar ik heb geen grote dromen. Ik droom bijvoorbeeld wel eens over een mooie reis maken met Jorn en Jula. Over nog een kindje krijgen. Over een halve marathon kunnen rennen. Maar het zijn geen dingen die koste wat kost moeten, die ik per se wil bereiken. Ik ben tevreden met hoe het nu is.
 21. Op een schaal van 1 tot 10, hoe voel je jezelf vandaag?
  Ik voel mij een 8. Ik heb niet heel goed geslapen, was wat vroeg wakker, en ben nog steeds een beetje verkouden. Maar, ik voel me mentaal goed en sterk en dus maken die lichamelijke dingen dan wat minder uit.
 22. Wat is je favoriete quote?
  Ik geloof dat ik hiervoor al schreef dat er vaak wat quotes zijn die een paar jaar bij me blijven. Dat zijn er een aantal geweest (en een paar daarvan heb ik laten vereeuwigen op mijn lijf). Ik vind bijvoorbeeld ’there is a crack in everything, that’s how the light gets in’ van Leonard Cohen echt prachtig. Ik denk dat het wel enigszins representeert hoe ik in het leven sta: ik zie vaak de donkere dingen, moeilijke onderwerpen, maar zie daar ook de schoonheid van in. Ik vind ook ‘vecht met alles wat je hebt, verlies het goed’ van Spinvis een hele mooie quote. Ook deze woorden doen me denken aan hoe ik in het leven wil staan: vol overgave, niet behoudend of voorzichtig. Vind ik mooi.
 23. Noem 3 dingen waardoor je trots bent op jezelf.
  Een paar jaar geleden had ik dit de meest moeilijke vraag gevonden en nu denk ik: maar drie? Zo weinig! Haha. Ik ben heel trots op hoe ik om heb leren gaan met mijn mentale moeilijkheden. Ik geloof dat het me echt gelukt is om het te zien als iets positiefs. Ik denk dat ik geleerd heb om mijn gevoeligheden op een manier in te zetten die helpend kan zijn voor mijzelf, maar ook voor anderen. Ik ben ook trots op de keuzes die ik gemaakt heb in de afgelopen jaren. Soms echt vreselijk moeilijk, maar wel altijd keuzes waarbij ik durfde te luisteren naar mijn gevoel. Voor mij spreekt daar een soort vertrouwen uit, daar ben ik trots op. Ook ben ik echt trots op hoe ik, vooral in het afgelopen jaar, voor mezelf heb gezorgd. Ik heb gelet op mijn slaappatroon, goed en gezond gegeten (maar sloeg daar niet helemaal in door) en vrijwel iedere week twee tot drie keer hardgelopen.
 24. Sport je?
  Ja: ik loop twee tot drie keer per week hard. Ik vind sporten eigenlijk best leuk, maar voor mij spelen wel vaak een aantal factoren daar bij mee. Ik heb bijvoorbeeld ook wel een tijd gefitnessed en groepslessen gevolgd, maar voelde me daar nooit echt onderdeel van het geheel. Het hardlopen doe ik nu in een groepje óf met mijn ouders en ik vind het heel fijn om dat samen te doen. Vroeger heb ik gevolleybald en ook daarbij vond ik het fijn om dat als team te doen. Ik heb ook een tijdje gezwommen en getennist en ook dat vond ik allebei wel heel leuk! Ik zou best nog wel een sport ernaast willen doen (zo lijkt het me heel leuk om weer te gaan tennissen), maar daar heb ik eigenlijk echt geen tijd voor.
 25. Wat wil je over een jaar bereikt hebben?
  Ik heb echt geen idee. Niet eens een beetje! Ik geloof dat ik gewoon heel blij ben met hoe alles nu is en ik voel niet per se de behoefte om daar iets aan te veranderen. Of: ik voel niet per se de behoefte om een doel te formuleren, ik merk dat ik vooral denk dat alles wel loopt zoals het gaat lopen en we wel zullen zien. Misschien werk ik wat extra uren, misschien ben ik een paar kilo lichter: alles is goed. We zien het!
 26. Hoe zien je weekends er uit? Is dat hoe je het graag wilt?
  Dat is best afhankelijk van of Jula er is of niet. Als zij er wel is, staat het weekend vooral in het teken van haar. We ondernemen dan veel samen! Jorn en ik proberen op zondag tijd voor elkaar te reserveren, de ene week met Jula erbij en de andere week met z’n tweeën. Dat vind ik wel heel fijn en belangrijk, merk ik. Ik wil ook graag in de weekenden mijn familie en vrienden zien, dus daar maak ik tijd voor. Op zondagochtend loop ik eigenlijk altijd hard: dat gaat steevast minder goed dan op de dinsdagavond, maar ik vind het wel een lekkere manier om mijn dag te beginnen. Dus, ja: dit is hoe ik het graag wil!
 27. Waar heb je vandaag het meest over nagedacht?
  Ik heb nog niet zoveel nagedacht vandaag, eigenlijk. Vooral over deze vragen! O en misschien een klein beetje over mijn planning: ik moet in de middag naar Barneveld voor mijn werk, maar heb ook nog wat pakketjes op te halen én wil nog wat lekkers halen voor mijn collega die vandaag jarig is en waar ik de dag mee ga doorbrengen. Ik twijfel nog een beetje of ik die pakketjes ook nu al moet ophalen of dat ik beter gewoon nog even kan wachten en rustig aan kan doen.
 28. Wanneer ging je voor het laatst naar zee?
  Dat was ergens aan het begin van het jaar. Mijn ouders verbleven toen een week in een huisje in Zandvoort en Jula en ik zijn daar een weekend geweest. Of misschien was dat eind vorig jaar? Ik weet het niet eens meer precies. Al veel te lang geleden, dus.
 29. Wat heb je vandaag gedaan?
  Nog niet zo heel veel: gedoucht, ontbeten, Fendi eten gegeven, een paar spullen klaargelegd voor mijn werkdag en deze blog geschreven.
 30. Wat is je lievelinsgeten?
  Sushi! Ik ben echt gek op sushi. Maar, als ik er dan iets beter over nadenk, weet ik dat ik Indiaas eten ook altijd heel erg lekker vind. Ik ben ook gek op salades (en maak zelf vaak een hele lekkere taco-salade), word op z’n tijd ook erg blij van een pizza en van ijs. Dat allemaal, denk ik dan!
 31. Als je van deze maand iets meeneemt naar volgende maand, wat is het dan?
  Deze maand was erg druk. Druk met werk, druk met de verhuizing van Jorn, druk met allerlei verjaardagen en dingen die tussendoor kwamen. Vaak kan ik mezelf een beetje verliezen in de drukte, raak ik het overzicht helemaal kwijt, verbruik al m’n energie in één keer op en stort aan het einde van de maand in. Deze maand heb ik geprobeerd om wat bewuster om te gaan met het indelen van mijn tijd. Af en toe bewust wat rust te pakken ook al voel ik me niet per se moe. Dat heeft echt wel goed gewerkt!

You Might Also Like

1 reactie

 • Reageer Irene 31/07/2021 at 13:55

  Oef, dat van je nachtmerrie naar aanleiding van je ziekenhuisopname … Ik krijg het al benauwd door het te lezen. Moet verschrikkelijk geweest zijn!
  Mooi om te lezen dat je het niet moeilijk vindt om dingen te bedenken waar je trots op bent. Ik vond het eerst wel lastig maar toen ik er eenmaal over nadacht ging het ook best wel vlot 🙂

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.