Analoog

17/07/2016

Een hele tijd geleden – al meer dan een jaar – kocht ik ergens bij een kringloop een Praktica L. Ik wilde wel eens proberen om analoog te fotograferen en ik geloof dat ik voor deze camera 2,50 betaalde en nouja. Dan kun je het best proberen. Ik had trouwens geen idee of hij het überhaupt zou doen, dus wilde ik vooral wat foto’s maken om het maar gewoon te proberen en stond de camera vooral bij ons in de woonkamer. Je kunt je dus voorstellen wat voor foto’s het zijn geworden. Maar dat even terzijde! Het duurde nogal voordat ik eindelijk het rolletje vol had geschoten en het laten ontwikkelen had ook nogal wat voeten in aarde, maar uiteindelijk is het gelukt!

2

En de camera doet het dus, hè. Ik ben best wel tevreden met het resultaat. Natuurlijk zijn niet alle foto’s geweldig en er zijn er ook een aantal niet gelukt en overbelicht omdat we het rolletje er verkeerd probeerden uit te halen – ja jongens dit is allemaal nieuw voor mij hoor – maar er zijn er ook een paar die ik best leuk vind. Als je bedenkt dat ik gewoon wat willekeurige foto’s maakte, dan. Het hele proces van foto’s ophalen en één voor één bekijken deed me denken aan twaalf jaar geleden, toen ik zestien was en altijd wegwerpcamera’s kocht om mee te nemen bij alles wat ik deed. Soms vond ik dan ineens nog een camera terug die ik liet ontwikkelen en stonden er nog foto’s op van een jaar daarvoor. Dit keer was het net zo spannend, want ik had vooral géén idee meer wat ik allemaal had gefotografeerd.

3

5

6

7

8

lijntje1

Zoals je ziet: vooral veel foto’s van ons oude huis (heel leuk om weer te zien!) en bloemen. Zo ben ik. Ik maakte trouwens ook wel veel foto’s van vrienden én van de baby, maar die plaats ik hier allebei niet herkenbaar en kan ik niet laten zien. Ondanks dat het misschien niet de allermooiste foto’s ooit zijn, ben ik wel heel blij met het sfeertje en kan ik niet wachten om de camera eens mee te nemen als we een stuk gaan wandelen in het bos, bijvoorbeeld.

En dan meteen ook maar een goed voornemen: dat ik er niet weer een jaar over doe voor het rolletje vol én ontwikkeld is.

You Might Also Like

10 reacties

 • Reageer Britt • against the grain 17/07/2016 at 14:13

  Oeh, dit is ZO leuk en mooi! Ik heb mijn camera inmiddels al een halfjaar en het rolletje is ook nog steeds niet vol. (Ik blijf gewoon schrik hebben dat alles overbelicht gaat zijn, ofzo.)En ik ben zo’n chick die al haar digitale foto’s gewoon gaat bewerken met een “wannabe analoge vibe” erin. → die spiegelreflex weegt al heel wat en dan heb je nog die analoge camera die je mee moet zuilen. Da’s net ietsje te veel van het goede, haha.

 • Reageer gerhilde maakt 17/07/2016 at 17:29

  Het heeft toch iets, he, analoge fotografie. Mijn vriend is grote fan (en heeft veel Praktica’s en andere oude camera’s in huis). Momenteel staat het op een laag pitje bij hem, maar eens de verbouwingen hier klaar zijn, vermoed ik dat hij wel weer veel foto’s zal nemen. En af en toe maakt hij een lamp van een camera, maar wel enkel als ze al kapot zijn: http://gerhildemaakt.be/2016/06/09/cameralampen/.

 • Reageer Angélica 17/07/2016 at 19:45

  Ah analoog is zo fijn he? Ik moet er ook meer mee fotograferen, sterker nog, zat er aan te denken om een analoge camera mee te nemen naar Texel komende week.. misschien toch maar doen! Jammer dat zulke modellen altijd zo zwaar zijn :'(
  Fijn sfeertje hebben de foto’s dan meteen he?

 • Reageer Nienke 17/07/2016 at 20:33

  Ooh wat leuk, tis net alsof er een instagramfiltertje over zit (dat klinkt heel fout he?). Wij hebben ook een analoge camera die we op zolder van de opa van mijn man hebben gevonden. We hebben er rolletjes voor gekocht en foto’s mee gemaakt maar nooit ontwikkeld. Misschien ook ooit maar eens doen….

 • Reageer Loes | Gewoon iets met Loes 18/07/2016 at 08:16

  Oh prachtig! Ik ben helemaal met je eens dat de sfeer op de foto echt geweldig is! Het is spannend dat je niet meteen ziet hoe je foto is nadat je ‘geschoten’ hebt, haha, dat lijkt me nog best wel lastig ook, overigens! Nu maar flink mee aan de slag, ben benieuwd naar je volgende rolletje, leuk!

 • Reageer Madam Elisa 18/07/2016 at 12:49

  Oh ik vind dit hele fijne foto’s, inderdaad geven ze echt een sfeer!!!

 • Reageer Iris 18/07/2016 at 17:26

  Wat super leuk dat je analoog bent gaan fotograferen! Ik doe het ook heel graag, maar moet ook zeggen dat ik er soms wat lang over doe om een rolletje vol te krijgen. Toevallig ben ik afgelopen week wel druk bezig geweest met analoge foto’s maken en het rolletje is nu bijna vol :)

 • Reageer Eline 19/07/2016 at 09:49

  Wat ontzettend leuk! Dat zou ik ook nog wel willen doen. Het duurt wat langer, maar dan leg je wel de fijnste momentjes vast en is het altijd een verrassing als je de foto’s ophaalt. Jullie piano is echt zoo mooi!

 • Reageer Sonia 19/09/2016 at 23:13

  Wauw, wat zijn de foto’s mooi! Ze hebben echt een fijn sfeertje. Ik houd zelf ook echt zoooo veeeeel van analoge foto’s en door dit artikeltje krijg ik nog meer zin om mijn rolletje snel vol te maken. Trouwens, ik heb bijna dezelfde camera, hihi :)

 • Reageer Elisa 02/10/2016 at 16:51

  Ahh, zo fijn! Ik hou zo van analoge foto’s, ze hoeven helemaal niet perfect te zijn maar het straalt gewoon nostalgie en authenticiteit uit, vind ik.
  Ik ben er zelf alleen best wel slecht in, je ziet dat rolletje zo aftellen (nog 3 foto’s, nog 2 foto’s, nog 1…) en ik vind het moment dan nooit ‘perfect’ genoeg om die foto aan te wijden. Dus uit angst voor verspilling liggen hier nog een aantal halfvolle wegwerptoestelletjes, haha. Misschien toch maar eens van onder het stof halen :) Hopelijk lukt het jou ook om meer rolletjes vol te schieten!

 • Laat een reactie achter